Menu
 

Siguldas novada pašvaldība kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā atbalstīs 12 projektus

  • Autors:  Apriņķis.lv/Sigulda.lv
Ilustrācija – twitter.com/sigulda_aizrauj Ilustrācija – twitter.com/sigulda_aizrauj

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā iesniegti 23 projekti, kuru kopējā pašvaldības līdzfinansējumu summa projektu realizēšanai sasniedza 103 995 eiro. Izvērtējot iesniegtos projektus, ekspertu komisija atbalstam izvirzīja 12 projektus, to realizācijai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 41 000 eiro apmērā, liecina informācija pašvaldības interneta vietnē.

Konkursa mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvas neatkarīgu kultūras projektu realizēšanai novadā, īpašu uzmanību veltot kultūrvidi bagātinošu, sabiedrībai nozīmīgu un izglītojošu pasākumu realizēšanai. Ekspertu komisija ir gandarīta, ka konkursam pieteiktos projektus šogad raksturoja liela tematiskā un norises vietu dažādība un savu vietu novada kultūras notikumu kalendārā jau iekarojušās iniciatīvas ir papildinājušas jaunas, uz daudzveidīgu auditoriju vērstas ieceres.

Arī šogad biedrība “Radītava Zaļā Villa” aicina visus, jo īpaši ģimenes ar maziem bērniem, uz “Kopienas dārzu “AUDZ!”” Zaļās villas kvartālā. Lai palīdzētu dārzam zaļot un plaukt, šogad lielajiem un mazajiem rabarberu laistītājiem un kliņģerīšu dobes ravētājiem talkā ar aizraujošām lekcijām un padomiem nāks arī speciālisti. Apliecinot Siguldas novada zaļi domājošo ievirzi, joprojām par aktualitātēm vides ilgtspējības nodrošināšanā un zaļā dzīvesveida popularizēšanu rudens pusē rūpēsies festivāls “GreenFest’21”, kas Siguldā notiks jau 4. gadu. Pateicoties biedrības “Ozollīči” iniciatīvai par autentiska Gaujas plosta izveidi un informatīvi izglītojošas ekspozīcijas iekārtošanu plosta mājiņā, gan novadnieki, gan Siguldas viesi varēs iztēloties, kāda savulaik bija plostnieku dzīve un kā izskatījās baļķiem pilnie Gaujas līkumi.

Savukārt Mākslu skolas “Baltais flīģelis” atbalsta biedrība un projekts “Vērtības apziņas šūpoles” piešķirs mākslas garšu Siguldas Šūpoļu svētkiem. Pateicoties digitālajām tehnoloģijām, šūpošanās priekus papildinās iespēja baudīt arī izcilā grafikas meistara Zigurda Zuzes darbus. Viņa devums turpina iedvesmot – Siguldas novada jauniešiem būs iespējams pašiem kļūt par daudzveidīgu grafikas darbu radītājiem, apmeklējot jau iecienīto mākslinieces Patricijas Brektes Grafikas vasaras skolu. 

Iespēju ielūkoties aizraujošajā mākslas pasaulē piedāvās arī Itālijā dzīvojošās mākslinieces Līvas Pakalnes Fanelli personālizstāde kultūras centrā “Siguldas devons”. Izstāde būs ceļojums laikā, jo tajā varēs skatīt mākslinieces vizuāli krāšņajā rokrakstā iedzīvinātās Siguldas apkaimes ainas, kādas tās bijušas 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā.

Uz Siguldas novadu citām acīm palīdzēs paskatīties arī fotogrāfa Vladimira Tjurina piemiņas izstāde “Mūžs Siguldā” Siguldas pils kompleksa izstāžu telpās. Tajā būs skatāmas gan Siguldas krāšņās dabas ainavas un pilsētas skati, gan laikabiedru portreti un nozīmīgi notikumi. Krāšņs piedzīvojums būs arī mākslinieces Ksenijas Danilovas izstāde “Krāsu palete”, kuras centrā būs izsmalcināta cepure, skulptūra un mākslinieka radošā procesa skaistums.

Savukārt mūzikas mīļotājiem veltītais projekts “Mūzika Krimuldas muižā” siltajos pavasara un vasaras vakaros atkal piedāvās iespēju baudīt krāšņus kamermūzikas koncertus, tādējādi turpinot savulaik firsta Paula Līvena aizsākto tradīciju pulcēt mūzikas gardēžus omulīgos koncertos.

Pavisam cita noskaņa valda Siguldas kultūras notikumos vienmēr klātesošās grupas “Dzelzs vilks” koncertos. Nākamajā gadā tiks svinēta mūziķu apvienības kopā būšanas 30. gadu jubileja, šim notikumam par godu top mūzikas apskatnieka Ulda Rudaka grāmata par grupu “Dzelzs vilks”.

Jaunu pienesumu Siguldas novadam piedāvā projekts “Mīlas un nāves dziesmas” zem klajas debess – uz dziedātājas Vizmas Zvaigznes un pianistes Žastīnes Eko kamermūzikas koncertu Nurmižos aicina sevi nesen pieteikusī kultūras telpa “Daba”. Nebijis ir arī laikmetīgās dejas profesionāļu un entuziastu piedāvājums – šovasar ikvienam būs iespējams piedalīties dejai un kustību mākslai veltītās darbnīcās Siguldas novada pagastu centros, atraisot sevī radošumu un ļaujoties kustības priekam. Šī projekta nosaukums “Māksla palīdz saprast, piedzīvot un izdzīvot” skan kā aicinājums ikvienam baudīt kultūru tās dažādākajās izpausmēs, un to palīdzēs darīt arī šī gada konkursa ietvaros atbalstītie projekti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.