Menu
 

Pieminot aktrisi Astrīdu Kairišu, portālā "filmas.lv" skatāma jauna kinolenšu kolekcija

  • Autors:  LETA
Aloiza Brenča 1976.gada spēlfilma "Liekam būt". Foto - LNKC Aloiza Brenča 1976.gada spēlfilma "Liekam būt". Foto - LNKC

Pieminot mūžībā aizgājušo teātra un kino aktrisi Astrīdu Kairišu, Nacionālā Kino centra (NKC) portālā "filmas.lv" atjaunotā kvalitātē skatāma jauna kolekcija - sešas spēlfilmas, trīs no tām digitalizētas pavisam nesen, ar Latvijas Nacionālā arhīva jaunajām kino digitalizācijas iekārtām.

Kā informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa, aktrise 2021.gada 8.aprīlī būtu svinējusi 80 gadu jubileju, taču janvārī viņa aizgāja mūžībā, atstājot Latvijas kinovēsturē vairākus leģendārus tēlus. Filmas, apkopotas kolekcijā "Aktrise Astrīda Kairiša", no šodienas var bez maksas skatīties portālā "filmas.lv" dažādu izmēru ekrānos un visā Latvijas teritorijā, kur vien pieejams internets.

Matīsa pavēstīja, ka divas filmas, kurās Kairišai ir nozīmīgas lomas, jau līdz šim bija portālā pieejamas restaurētās klasikas kolekcijā, proti, režisoru Vara Braslas un Gunāra Cilinska 1976.gada melodrāma "Ezera sonāte" un režisora Aloiza Brenča 1976.gada spēlfilmā "Liekam būt". NKC pārstāve norādīja, ka restaurētās kino klasikas kolekcijā atrodama arī kāda Kairišas spēlēta otrā plāna loma - režisora Ulda Brauna 1975.gada melnbaltajā jauniešu filmā "Motociklu vasara", kur aktrise atveido filmas galvenā varoņa, 18 gadu dzimšanas dienu nosvinējušā Māra mammu.

Pēc NKC pārstāves paustā, vēl trīs filmas portālā "filmas.lv" ievietotas tieši Kairišas kolekcijas izveidošanai, tās tikko digitalizētas no 35 milimetru kinolentēm, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvam strādājot ar jaunajām kino digitalizācijas iekārtām. Digitalizēta ir režisora Gunāra Pieša 1975.gada etnogrāfiskā drāma "Pūt, vējiņi!" pēc Raiņa lugas motīviem, režisores Dzidras Ritenbergas 1980.gada filma "Vakara variants" un režisora Oļģerta Dunkera 1971.gada spēlfilma "Tauriņdeja".

Portālu "filmas.lv", kas vienlaikus ir arī plaša filmu nozares datu bāze, veido un uztur NKC un Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC), kas nodrošina portāla tehnisko darbību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.