Menu
 

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā radītas radošas koprades laboratorijas

  • Autors:  Apriņķis.lv/Sigulda.lv
Foto - "Siguldas Devons" Foto - "Siguldas Devons"

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā atvērta jauna vide kultūras un sabiedrības mijiedarbībai, kurā kultūra būs kā atslēga cilvēka un pilsētas dialogam par vietu, kurā dzīvojam. Jaunizveidotajai iniciatīvai izraudzīts motīvs #DariSavuPilsētu, aicinot iedzīvotājus aktīvai līdzdalībai, lai, kopā darbojoties, atklātu savu pilsētu no jauna, liecina informācija Siguldas novada pašvaldības interneta vietnē. Koprades laboratoriju saturs būs mainīgs, dodot vietu dažādiem māksliniekiem izmēģināt idejas un veikt eksperimentus, kā arī aicinot iedzīvotājus aktīvai kopradei.

“Laikā, kad kultūras iestāžu durvis apmeklētājiem ir aizvērtas, uz skatuvēm jau ilgāku laiku valda klusums un ir skaidrs, ka dzīve jaunajā realitātē vēl turpināsies, tāpēc kultūras centrs “Siguldas devons” meklē citādas radošās darbības formas. Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā esam izveidojuši trīs koprades laboratorijas, kurās plānots organizēt dažādu mākslas jomu un iedzīvotāju sadarbību. Tā būs platforma, kurā indivīdi un sabiedrība kopumā varēs atklāt savu potenciālu,” par iniciatīvu stāstījusi kultūras centra “Siguldas devons” vadītāja Jolanta Borīte.

Dabas laboratorija. Nature

Laboratorija aicinās pārdomāt cilvēka attiecības ar dabu un caurskatīt savu rīcību tajā. Māksliniece Kristīne Kligina, kausēšanas tehnikā pārstrādājot dažādus plastmasas iepakojumus, ir radījusi skulptūru “Cilvēkzivs”, kuras organisms piepildīts ar ūdenī peldošajiem atkritumiem. Zivs simboliski attēlo cilvēka radīto atkritumu lielo ietekmi uz dzīvo dabu. Veicinot videi draudzīgākas atkritumu apsaimniekošanas metodes, šajā laboratorijā ikviens ir aicināts nest tukšas, saplacinātas PET pudeles un plastmasas iepirkumu maisiņus, kas akcijas gaitā ar mākslinieces rokām turpinās pārtapt mākslā – vairākās dažādu izmēru zivīs.

Pilsētas laboratorija. Urban

Īpašās Siguldas vietas un lietas, kuras citi varētu nezināt, tiks atklātas fotoprojektā “Trešā acs”, kurā tiek uzaicināti piedalīties dažādu paaudžu un profesiju novadnieki. Lai nodrošinātu visiem dalībniekiem vienādus fotografēšanas apstākļus un līdzvērtīgu attēla kvalitāti, visas fotogrāfijas tiks uzņemtas ar vienādiem fotoaparātu modeļiem un uz vienādas jutības 36 kadru fotofilmām. Katram dalībniekam būs iespēja fotografēt divu nedēļu garumā, bet pēc tam uzņemtie kadri tiks attīstīti un daļa no tiem izstādīti nelielā izstādē šajā laboratorijā.
Fotoizstādi atklās Lolita Soste, kura jau 29 gadus strādā par medmāsu Siguldas slimnīcas Ķirurģijas nodaļā, pēc tam varēs vērot studenta Vadima Usova redzējumu. Viņam patīk spēlēt volejbolu Gaujas pludmalē, braukt ar longbordu pa Siguldas ielām, ziemā snovot un satikties ar draugiem pilsētas skaistākajās vietās. Šajā projektā piedalīsies arī piecgadnieks Edgars Vanags, kas ir jaunākais ģimenes loceklis četru bērnu ģimenē. Fotoprojektā iesaistīsies arī aktīvs seniors Zigfrīds Baumanis ar 20 gadu pieredzi soļošanā Eiropas un pasaules čempionātos. Pilsētas laboratorijas darbības laikā būs iespēja iepazīties kopumā ar 20 siguldiešu pilsētas redzējumu.

Nākotnes laboratorija. Future

“Nākotne ir šodienas lēmumu, ieradumu un vērtību spoguļa projekcija aritmētiskā progresijā. Katra no trim Nākotnes laboratorijas spoguļa plaknēm piedāvās atšķirīgu skatījumu uz laiku, kas vēl priekšā, uz atšķirīgām vērtībām un izvēlēm. Ikviens apmeklētājs varēs akceptēt savai pārliecībai tuvāko apgalvojumu un pielaikot to fotogrāfijas veidā, kuras centrā vienmēr būs cilvēks, būsi tu pats kā šīs nākotnes veidotājs,” tā par projektu #DariSavuPilsētu stāsta J. Borīte.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.