Menu
 

Starptautiskajā festivālā Saulkrastos var iepazīt citu tautas maskošanās tradīcijas

  • Autors:  LETA
Foto - saulkrasti.lv Foto - saulkrasti.lv

Šajā nedēļas nogalē Saulkrastos notiek Starptautiskais masku tradīciju festivāls, kurā var iepazīt citu tautas maskošanās tradīcijas, informēja Saulkrastu kultūras centra vadītāja Arta Skudrēna.

Pēc viņas paustā, maskošanās tradīcijas ir viens no nemateriālās kultūras mantojuma savdabīgākajiem un interesantākajiem izpausmes veidiem, kam arī laikmetīgajā kultūrvidē ir pievēršama īpaša uzmanība.

"Maskošanās tradīcijas ir ļoti senas un nāk no tāliem laikiem. Visām tautām viņu senajās kultūras tradīcijās dzīvo daudzveidīgi, noslēpumaini, neikdienišķi masku tēli. Maskas mūs sasaista ar citu pasauli, ļauj sazināties ar senču un dabas gariem," komentēja Skudrēna.

Maskošanās mērķis esot palīdzēt pārvarēt krīzes brīžus, atjaunoties, iegūt spēku.

Festivāls notiek kopš 1999.gada, un tajā ik gadu piedalās aptuveni 20 masku grupas no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem, viesi no ārvalstīm. Katru gadu festivāls noris citā Latvijas pilsētā.

Šogad, ievērojot valstī esošo ārkārtējo situāciju, festivāla norise tiks pielāgota drošības apstākļiem. Ikgadējā konference notiks interneta tiešsaistē, pilsētas vidē būs apskatāma masku tēlu izstāde, un noslēguma dienā, 21.februārī, notiks Masku tēlu gājieni iepriekš neizziņotās vietās Zvejniekciemā, Saulkrastu centrālajā zonā un Pabažu galā pie Baltās kāpas. Saulkrastu Meža parkā tiks iedegts Meteņa ugunskurs, kā arī apmeklētājiem būs iespēja apskatīt masku tēlu ekspozīciju.

Sestdien no plkst.12 tiešraidē "yotube.com/folklorasbiedriba" būs skatāmas vairākas izglītojošās lekcijas. Jekaterina Anastasova stāstīs par ziemas maskošanās spēlēm Bulgārijā, Tatjana Minnijahmetova - par maskošanos udmurtu kalendārajās ieražās. Notiks arī Alenas Ļeškevičas lecijas "Maskošanās baltkrievu kāzu ieražās. Paralēles ar kalendārajām ieražām" un Aīdas Rancānes uzstāšanās "Čigāni - svešie un savējie: nozīmju migrācija".

Svētdien no plkst.10 līdz 12 paredzēti masku gājieni Saulkrastu ielās, laukumos, namu pagalmos, bet no plkst.12 norisināsies pasākums "Masku ceļš" Saulkrastu Meža parkā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.