Menu
 

Gaidāms Imanta Zemzara klaviermūzikas albuma prezentācijas koncerts

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes attēls Publicitātes attēls

Nacionālā mūzikas ierakstu kompānija “Skani” 2021.gada 18.jūnijā klajā laidīs Imanta Zemzara klaviermūzikas albumu “Kāda cita Ceļiniekfantāzija”, ko Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē ieskaņojusi pianiste Diāna Zandberga. Albuma prezentācijas koncerts notiks 18.jūnijā plkst. 18.00 Dubultu Digitālajā koncertzālē.

Kā informē ierakstu kompānijas “Skani” vadītājs Egīls Šēfers, koncerta tiešraidei un pirmskoncerta sarunai ar komponistu un pianisti varēs sekot līdzi Dubultu Digitālās koncertzāles “Facebook” kontā un “Youtube” kanālā “Jurmala Live”.

Šī gada jubilāra Imanta Zemzara aizraujošā, intonatīvi daudznozīmīgā klaviermūzika, kuras plašais tēlainības loks aptver gan dvēseliski trauslu liriku, gan kvēlu dramatismu, gan drūmi traģiskas nokrāsas dzīves jēgas un patiesības meklējumos, spēj uzrunāt plašu auditoriju. Liela daļa no gandrīz pusgadsimta laikā tapušajiem klavierdarbiem pagaidām ir pieejami tikai rokrakstos un ieskaņoti šajā albuma pirmo reizi, norāda E.Šēfers.

Atklāšanas koncertā pianiste Diāna Zandberga pirmatskaņos dabas atjaunotnei un cilvēka garīgajai atdzimšanai veltīto fantāziju “No pavasara” un ciklu “Raiņa dzejas motīvi”, kura pamatā ir fragmenti no Raiņa mīlas lirikas krājuma “Mēness meitiņa”. Cikla četras daļas aptver tēlu loku no sapņainas nedrošības (“Arabeska”), triumfējoša gribasspēka (“Sonante”), ilgpilna vilinājuma (“Mēnesnīca”) līdz bezcerīgi rezignētam epilogam (“Tramvajs”).

Koncerta programmā iekļautas arī poētiski kontrastējošas miniatūras – apskaidrotā “Agri no rīta”, kas pretstatīta melanholiskajai “Vēlu vakarā”, vasaras saulgriežu burvības apdvestās “Baltās naktis”. Līdzās Franča Šūberta solodziesmai “Ceļinieks” Ferenca Lista klavieru transkripcijā izskanēs arī Imanta Zemzara smeldzīgā “Kāda cita Ceļiniekfantāzija”, kas ir albuma nosaukuma pamatā, stāsta E.Šēfers.

Imants Zemzaris dzimis 1951.gada 14.aprīlī Rīgā, studējis kompozīciju Latvijas Valsts konservatorijā Ādolfa Skultes klasē (1969–1974) un asistentūrā (1985–1988) pie Pētera Plakida. No 1975.gada Imants Zemzaris darbojas Latvijas Komponistu savienībā, kopš 80.gadiem aktīvi raksta mūzikas kritikas un esejas Latvijas presē. No 1976.gada strādā Emīla Dārziņa Mūzikas skolā par kompozīcijas pedagogu. Ar patiesu degsmi Imants Zemzaris organizē latviešu kamermūzikas koncertus, kuros pats piedalās kā pianists un aizrautīgs stāstnieks. Komponista mūzika skan ne tikai Eiropas valstīs un Krievijā, bet arī otrpus Atlantijas okeānam.

Koncertzālēs tiek atskaņota Imanta Zemzara instrumentālā kamermūzika un simfoniskās miniatūras, kā arī fragmenti no mūzikas vairāk nekā trīsdesmit teātra izrādēm, tomēr klaviermūzika ir īpaši spilgta un savdabīga šī komponista un pianista daiļrades lappuse. Klavieres ir mūziķa tuvākais draugs jaunu ceļu meklējumos un liecinieks pārsteidzošām radošām atklāsmēm. Lai gan viņš sevi uzskata par miniatūristu, kam raksturīgs acumirklīgu impulsu tvērums, tomēr izvērstās formas, tostarp šajā albumā iekļautā “Otrā klaviersonāte”, liecina par meistarīgu prasmi domāt plaši un dziļi saturiski, risināt vispārcilvēciskus filozofiskos jautājumus, norāda E.Šēfers.

Pianiste Diāna Zandberga mācījusies JVLMA, papildinājusies Eiropas Mūzikas akadēmijā Milānā un Granadosa-Maršala akadēmijā Barselonā. Studējusi arī JVLMA doktorantūrā, 2014.gadā iegūstot mākslas zinātņu doktora grādu. Kopš 1996.gada aktīvi koncertē Latvijā un daudzās citās valstīs. Viņa atskaņo gan solo un kamermūzikas programmas, gan uzstājusies kā soliste ar Šumenas simfonisko orķestri Bulgārijā, Katalonijas simfonisko orķestri “Palau de la Musica Catalana” Barselonā, Krievijas valsts simfonisko orķestri “Klasika” Sanktpēterburgā, Bakau filharmonijas simfonisko orķestri Rumānijā, kā arī Milānā “Teatro dal Verme” prestižajā koncertciklā “Serate Musicali”. Diāna Zandberga ir JVLMA Klavieru katedras mācībspēks, profesionālās doktora studiju programmas direktore, Zinātniskās pētniecības centra pētniece un Latvijas Klavieru skolotāju asociācijas valdes locekle, vēsta E.Šēfers.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.