Menu
 

Senās mūzikas interprets Māris Kupčs: Noraušot no notīm divsimt gadu vecus putekļus, domāju, lai nesaslimtu ar mēri Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

17.un 18.jūlijā Bauskā norisināsies VI Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls “Vivat Curlandia!”. “Jau sesto gadu Bausku pārvērtīsim par vietu, kur būs iespēja redzēt, dzirdēt un izjust viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka laika cilvēku ikdienu, izbaudot krāšņus senās mūzikas svētkus,” saka festivāla idejas autors, senās mūzikas interprets Māris Kupčs.

Festivāla kulminācija solās būt itāļu komponista Antonio Sartorio operas “Orfejs” (1672) uzvedums, kuru Bauskas Kultūras centrā varēs baudīt sveču gaismā, un operas atskaņojumā piedalīsies izcili mākslinieki, kuri būs tērpušies speciāli šim notikumam darinātajos tērpos. “Tas būs īsts ceļojums laika mašīnā, jo Eiropā šādi pasākumi notiek ļoti reti,” piebilst diriģents.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Esmu galīgi garlaicīgs tips, un man nav laika ekstrēmām lietām, jo visu laiku rokos kaut kādos arhīvos. Ja nu vienīgi tā ir iespēja saelpoties divsimt gadu vecus putekļus, kurus noraušot no notīm, vienlaikus domāju, lai es nesaslimtu ar mēri…

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē…
Ir personīgas lietas, par kurām es nestāstu. Runājot par profesionālām lietām – tas bija tad, kad pēc 35 gadu garas ilgošanās beidzot ieguvām Mocarta laika klavieru kopiju. Tagad šis instruments atrodas Mūzikas akadēmijā, manā katedrā, un uz tā ļoti veiksmīgi spēlējam koncertus.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Man nepārtraukti viens darbs pārklājas ar otru, un šie darbi mani arī iedvesmo, jo tie kaut kā ir jāpabeidz.

Kas ir jūsu veselīgie ieradumi?
Ārpus sarkanvīna tā ir riteņbraukšana un fizisks darbs manās lauku mājās.

Kas ir jūsu kaitīgie ieradumi?
Esmu vispārējs, aktīvs un pārliecināts dzīves baudītājs!

Kāda ir vērtīgākā dzīves laikā gūtā atziņa?
Viss notiek tieši tā, kā tas ir paredzēts, un diemžēl viss notiek mazliet lēnāk, nekā mēs gribam. Bet notiek

Grāmata vai filma, ko ieteiktu redzēt/izlasīt citiem. 
Grāmatu ir šausmīgi daudz, ja neskaita speciālo literatūru, kuru lasu es un deviņi desmit mani draugi. Bet no normālu cilvēku skatāmvielas nupat atklāju “Netflix” seriālu “Blacklist”. Beidzamās sērijas, kuru redzēju, darbība notika Latvijā, un tas bija tāds amerikāņu cildinājums Rundāles pilij un Latvijai, ka biju pilnīgā sajūsmā! Galvenais varonis teica, ka Rundāle liek Versaļai nokaunēties… Neko tādu nebiju gaidījis, jo pats seriāls ir par FBI, kuram ir ļoti meistarīgi scenāriji un aktierdarbi.

Kādu mūziku klausāties?
Nekādu! Ārpus muzicēšanas klausos klusumu. It īpaši tāpēc man ir vajadzīgi lauki, klusums un putnu dziesmas.

Iecienīta vieta, kur pusdienot (ja nav ārkārtas stāvokļa).
Visbiežāk mani un kolēģus var sastapt vai nu Kaļķu ielas “Double Coffe”, kas ir tieši pretī mūsu studijai, vai grilbārā “Cock & Bull”. Tur vairs neprasa, ko gribam pasūtīt, jo viņi to jau zina.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot.
Absolūti tagad! Visādā ziņā tādas iespējas ir tikai tagad, un, protams, tās būs vēl labākas. Tagad es jūtos fantastiski, jo varu ceļot pagātnē un izbaudīt jebkādus pagātnes artefaktus un dabūt virtuālā veidā – atšķirībā no pagātnes, kad ceļoju fiziski un kopēju arhīvos. Tagad es to uzreiz varu dabūt savā datorā, atrodoties brīvā dabā, makšķerējot vai strādājot dārzā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.