Menu
 

Turaidas muzejrezervātā daudzveidīgās aktivitātēs iepazīs somugru kultūru

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto no arhīva Foto no arhīva

Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisija sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu 25.septembrī sākot no plkst.12.00 līdz 18.30 Turaidas muzejrezervātā aicina uz "Somugru dienu 2021", kuras daudzveidīgās aktivitātes būs veltītas ražas tematikai. Tā tiks akcentēta sarunās, stāstos, amatu prasmju demonstrējumos, dziesmās, dejās, kā arī iepazīstot Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijas.

Kā informē Turaidas muzejrezervāta muzejpedagoģe Margita Poriete, "Somugru dienās" tiek aktualizēta Latvijas otras pamattautas - lībiešu - kultūra kontekstā ar citām somugru tautām, kā arī latviešiem ļauj sajust savu tālo senču saknes, saprast lībisko - somugrisko - savas kultūras izpausmēs. Sarīkojumā ražas tēmai būs piešķirta arī simboliska nozīme - kā paveiktā novērtējums somugru tautu kultūras pētīšanā, saglabāšanā un mantošanā.

Laikā no plkst. 12.00 līdz 13.00 apmeklētāji varēs iepazīt izstādes: biedrības "Randalist" mākslas plenēra "Līvzeme 2021" gleznu izstādi, informatīvo izstādi "Satezeles pilskalna stāsts", kā arī ar Turaidas muzejrezervāta krājuma priekšmetus, kas saistīti ar ražas tematiku lībiešu kultūrā. Šajā tematikā ievadīs amatu prasmju demonstrējumi - labību kušana ar spriguļiem, graudu malšana ar graudberzi, Miķeļdienas bizes pīšana, kā arī muzicēšana un vārdu spēles.

Laikā no plkst.14.00 līdz 16.00 goda viesi teiks uzrunas, piedalīsies lektori gan klātienē, gan attālināti no Igaunijas, Somijas un Ungārijas, bet Latviju pārstāvēs Turaidas muzejrezervāta pētnieks, vēsturnieks Guntis Zemītis ar ziņojumu "Karotāji, tirgotāji vai zemnieki? Turaidas lībieši 12.-13.gadsimtā", norāda M.Poriete.

Folkloras programmas ietvaros uzstāsies lībiešu dziesmu ansamblis "Līvlist", folkloras draugu kopa "Skandinieki", kā arī votu valodā dziedošais ģimeņu ansamblis. Laikā no 16.00 līdz 17.00 Rīgas Latviešu biedrības "Danču muzikantu" vadībā varēs izdejot lībiešu, igauņu, ungāru, udmurtu un mariešu tautu deju soļus. Sarīkojumu vadīs Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas biedri Rozīte Katrīna Spīča, Aiga Auziņa, Ernests Spīčs un Turaidas muzejrezervāta darbinieki.

No plkst. 17.30 visi varēs iepazīt ekspozīciju "Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē", kā arī izstaigāt lībiešu taku, ieraugot lībiešu kultūru no cita rakursa - caur dabas objektiem, uzdevumiem dabā, un gūt paplašinātu informāciju, izmantojot QR kodu, stāsta M.Poriete.

Šo svētku rīkošana aizsakās 2014.gadā Rīgas Latviešu biedrībā sadarbībā ar asociāciju "Fenno - Ugria" (Igaunija). Šogad svētki notiek Turaidas muzejrezervātā kopā ar iepriekšējo gadu sadarbības partneriem - somugru tautu valstu vēstniecībām (Igaunija, Somija, Ungārija) un SIA "Metsa Forest" atbalstu.

Plašāka informācija pieejama vietnēs www.turaida-muzejs.lv, www.rlb.lv.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.