Menu
 

Foto: Atklāta kultūras centra "Siguldas devons" ceturtā sezona

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Edgars Semanis Foto - Edgars Semanis

Kultūras centra “Siguldas devons” ceturto sezonu atklāj ar četriem pasākumiem, kurus vieno četras mākslas formas – literatūra, māksla, mūzika un deja.

Sadarbībā ar biedrību “LAUKKU” izrādīts laikmetīgais mūzikls “Balss no beletāžas”, kas Latvijas skatuvei formas un satura ziņā ir iepriekš nepieredzēts formāts. Iestudējums ar apakšvirsrakstu "Trīs atrastas balsis, viena pazaudēta opera, daži pārprasti orgāni un divas pašnāvības" ir starpdisciplinārs detektīvs, kurā satiekas laikmetīgās dejas, akadēmiskās, eksperimentālās mūzikas un vizuālo mākslu pārstāvji, lai caur mūziku, kustību un verbālu dialogu kopīgi risinātu jautājumus par sievietes balsi tiešā un pārnestā nozīmē, informēja kultūras centra pārstāve Kristīne Ķepale.

Siguldas stacijas laukumā Koprades laboratorijās skatāma interaktīva izstāde “Vārda pēc”, kas rosina uz literatūru skatīties no cita skatu punkta un iepazīstina ar Siguldas novada literāro mantojumu. Pirmajam pieteikumam izvēlēti autori Pauls Bankovskis, Guntars Godiņš, Andris Marts, Ivande Kaija, Edvīns Raups, Anšlavs Eglītis, Imants Ziedonis, Luīze Pastore, Jānis Sudrabkalns, Garlībs Helvigs Merķelis, Valda Mora, Leons Briedis, Doku Atis, Māra Ozola, Artis Ostups un Inga Ābele.Autoru dzeju un prozas fragmentus  var  izlasīt, vai  arī noskenējot QR kodu noklausīties.

Diānas Lelis izstādes ekspozīcija  “meta. Laiks” ir kā personības meklējumu spogulis, kas parāda šo jauno pasaules reflektēšanas ceļu, kas ir “kā dzīvsudraba stāvoklis starp ironiju un sirsnību, naivumu un zināšanām, relatīvismu un patiesību, optimismu un šaubām un bez šī visa, tiekšanās pēc daudzveidīgiem un netveramiem apvāršņiem. Mums jāiet uz priekšu un jāsvārstās!”.

Kultūras centrā “Siguldas devons” turpinām mākslas izstāžu piedāvājumu un visu septembri skatāma mākslinieces Dinas Ābeles gleznu izstāde “Plūduma pieskāriens”. Gleznās apspēlētie gaišie pasteļtoņu savienojumi izstaro gaišumu un dzīvesrieku. Darbu izstādē apskatāmas pēdējā laikā tapušas krāsainas un abstraktas gleznas, kuras papildinātas ar faktūru un kausēta stikla elementiem, kā arī mākslinieces sarakstītām haikām.

Cauri piedzīvojumu, dzīves un iedvesmas stāstiem, par personībām kultūrā, mākslā, dejā, literatūrā un mūzikā, ar siguldiešiem jau iemīļoto pasākumu ciklu “Devona ceļojums”, noslēdzās  kultūras centra “Siguldas devons” 4. sezonas atklāšana.  Mums ir dota milzu vara, augstākā no visām varām – izvēlēties. Izvēlēties, kuru vietu uz Pasaules saskatīt kā skaistu zemi, kuru sajust, kā savas mājas, kuru veidot kā vietu, kurā būt. “Devona ceļojums” šoreiz veda uz Siguldu.

Vakara stāstos, kuri padarīja Siguldu tik īstu un īpašu dalījās komponists un dziesmu tekstu autors Kārlis Kazāks,  grupa "Dzelzs Vilks", horeogrāfs Agris Daņiļevičs un viņa deju skolas "Dzirnas" audzēkņi, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Kaspars Zvīgulis, sitamo instrumentu meistars Pēteris Lunde, jauktais koris “Atvars” un vakara stāstnieks Valters Krauze.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.