Menu
 

Aptauja: katram piektajam jaunietim hobijs ir dziedāšana, dejošana vai instrumenta spēle Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kaut arī mēdz teikt, ka latvieši ir dziedātāju tauta, vispopulārākais vaļasprieks izrādās grāmatu un žurnālu lasīšana – to izvēlas 32% Latvijas iedzīvotāju. Taču arī to, kuriem tuva dziesma, deja vai kāda mūzikas instrumenta spēle, netrūkst – šāds hobijs ir katram desmitajam, bet 18-24 gadu vecumā – pat katram piektajam, liecina “Swedbank” veiktā aptauja.

Aptaujas dati rāda, ka Dziesmu un deju svētkos vismaz vienreiz piedalījušies 22% Latvijas iedzīvotāju. 30% aptaujāto vienmēr vai gandrīz vienmēr cenšas skatīties svētku koncertus – klātienē vai pa televizoru. Katrs desmitais dalībai svētkos posis savu bērnu, bet 6% aptaujāto var lepoties, ka viņu ģimene Dziesmu un deju svētkos piedalījusies vairākās paaudzēs.

Kaut arī šobrīd nodarboties ar vaļaspriekiem, kur vienlaikus piedalās daudz cilvēku, liedz Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, 19% iedzīvotāju atzīst, ka viņiem ir tieši tāds hobijs, kas ļauj justies piederīgam lielākai sabiedrības daļai, ar kuru vieno kopīgas intereses vai vērtības.

Starp populārākajiem Latvijas sabiedrības hobijiem bez jau minētās grāmatu lasīšanas un muzicēšanas ir arī dārza darbi (23%), ceļošana (22%), ēdiena gatavošana (20%), individuālie sporta veidi (18%) un rokdarbi (16%). Vislielākā vērtība, kas vieno cilvēkus ar vaļaspriekam, ir prieks un laimīguma sajūta, ko sniedz šīs brīvā laika aizraušanās, – tā norāda 69% Latvijas iedzīvotāju. Vēl 37% uzsver, ka tas viņiem dod vajadzīgo enerģiju ikdienas darba pienākumu veikšanai, bet 23% norāda, ka tas ļauj paplašināt paziņu loku un iegūt jaunus draugus.

Šogad Latvijas Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētku norisēm gatavojās 30 000 dalībnieku no 2090 kolektīviem, un sarežģītajos pandēmijas apstākļos tas nebūtu iespējams bez īstas aizrautības, norāda aptaujas rīkotāji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.