Menu
 

Ādažu mūzikas skolas kamerorķestris spēlēs kopā ar stīgu orķestri no Hamburgas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ādažu mūzikas skolas kamerorķestris spēlēs kopā ar stīgu orķestri no Hamburgas Foto no Ādažu Mākslas un mūzikas skolas arhīva

Ādažu Mākslas un mūzikas skolā viesosies stīgu orķestris “Elbas stīgas” no Hamburgas (Vācija). Vizītes laikā 2. oktobrī plkst. 18.00 orķestris kopā ar Ādažu Mākslas un mūzikas skolas kamerorķestri koncertēs Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Hamburgas orķestra “Elbas stīgas” diriģente Gesa Rīdela (Gesa Riedel), savai paziņai, vijolniecei Laumai Skridei izteica vēlmi veidot muzikālu sadraudzību ar bērnu kamerorķestri Latvijā, tagad abi orķestri satiksies. Ādažnieki uzņems viesus ģimenēs, centīsies vācu bērnus vest aizraujošās ekskursijās, protams, neizpaliks ikdienas mēģinājumi un koncerti, informē Ādažu Mākslas un mūzikas skolas Mūzikas nodaļas vadītājs Kārlis Glavāns.

Abu orķestru rašanās vēsture ir līdzīga – to sastāvs veidojies no mūzikas skolu skolēniem un absolventiem. Hamburgas orķestrī “Elbas stīgas” muzicē bērni no 6 līdz 18 gadu vecumam, orķestra vadītāja čelliste G. Rīdela uzskata, ka bērnu vecuma starpībai nav nozīmes, ja viņi ir vienoti muzikālā tēla atklāsmē.

Orķestra repertuārs ir visaptverošs – no “Abba” līdz “Apocalyptica”, no Baha līdz “The Beatles”, no Vivaldi līdz “West Side Story”. Diriģente speciāli veido orķestra instrumentācijas tā, lai katrs bērns spēlētu partiju atbilstoši savām spējām. Orķestris “Elbas stīgas” ir piedalījies vairākos muzikālos projektos, kā vienu no spilgtākajiem minot kopkoncertu ar pasaules mēroga zvaigznēm, kuru vidū bijusi Hamburgā dzīvojošā latviete Baiba Skride, stāsta Mūzikas nodaļas vadītājs.

Abu orķestru kopīgajā muzikālajā piedzīvojumā Rīgas koncertā piedalīsies arī studentu stīgu orķestra “B–Sharp” mūziķi. “B – Sharp” jaunā diriģenta Artūra Gaiļa vadībā muzicē Latvijas augstskolu studenti – topošie inženieri, mākslinieki, mediķi, ekonomikas speciālisti. Šī sadarbība ir īpaša, jo “B – Sharp” mūziķe Johanna Maula (Johanna Maul) reiz, spēlējot dzimtajā Vācijā, bijusi Hamburgas orķestra “Elbas stīgas” pirmā vijole.

Ādažu kamerorķestra galvenais diriģents Andris Gailis pats raksta mūziku un veido interesantus pārlikumus orķestrim, kas vairākkārt skanējuši kamerorķestra sniegumā un skanēs arī šajā sadraudzības projekta koncertā. Veiksmīga ir kolektīva sadarbība ar komponistēm Anitru Tumševicu un Annu Veismani, kuras rada gan oriģināldarbus, gan pārlikumus un apdares, kas veicina orķestra māksliniecisko izaugsmi, vēsta K. Glavāns.

Stīgu orķestra viesošanos Ādažos atbalsta Ādažu novada dome, SIA “Kafe Serviss”, SIA “B Bus”, “Berlat grupa”, SIA “Pelegrin”, “Ādažu čipsu” ražotne, biedrība “Ādažu uzņēmēji” un personīgi Uldis Štēbelis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.