Menu
 

Ogres teātra aktieris Herberts Legants vēlētos dzīvot Kuldīgā hercoga Jēkaba valdīšanas laikā Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Sagaidot Jāņus un noslēdzot teātra sezonu, Ogres teātris, kā katru gadu, dodas viesizrādēs ar skatītāju iemīļoto brīvdabas iestudējumu “Skroderdienas Silmačos”, kas šogad būs skatāms Līvānos, Birzgalē un 23.jūnijā Siguldā.

Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienas Silmačos” ir latviešu teātra fenomens – luga, ko katros Jāņos latvieši labprāt ir skatījušies un skatās, smejas līdz asarām un dzied līdzi Blaumaņa sirsnīgajām kuplejām. Režisora Jāņa Kaijaka veidotā “Silmaču” skatuves versija pirmizrādi piedzīvoja 2010.gadā un ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajiem Blaumaņa lugas iestudējumiem, kas ik gadu Jāņu laikā tiek spēlēts uz dažādām Latvijas brīvdabas skatuvēm.

““Skroderdienās Silmačos” kopā saplūst daudzas svarīgas komponentes – Līgo svētku nozīme, Blaumaņa iekodētais latviskums gan tēlos, gan attiecībās un kopā būšana, ko var pielīdzināt sadziedāšanās fenomenam, kad visi esam vienā ritmā un elpā,” norāda Ogres teātra režisors Jānis Kaijaks.

Rūda lomā izrādē būs redzams Ogres teātra jaunais aktieris Herberts Legants.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?

Vasaras periodā regulāri lidoju ar paraplānu. Lai gan citiem tas liekas ekstrēms sports, man tas ir hobijs, kas nomierina un ļauj uz brīdi izbaudīt brīvības sajūtu ikdienas steigā.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?

Ja jau reiz runājam par “Skroderdienām Silmačos”, ļoti aizkustinoša bija pirmā izrāde, kur spēlēju Rūdi, – 2021 gadā Ikšķiles brīvdabas estrādē. Pirms tam biju spēlējis tikai mazas lomas, tādēļ pēc pirmizrādes biju īpaši emocionāls, gandarīts un pateicīgs visiem iesaistītajiem par mana sapņa – spēlēt nozīmīgu lomu kādā izrādē – īstenošanu.

Kas jūs iedvesmo darbam?

Noteikti ir dažas slavenības, no kurām smeļos iedvesmu, taču, ja runa ir par darbu, visvairāk iedvesmojos no apkārtējiem, kuri ar savu darba sparu rosina arī mani darboties.

Jūsu veselīgie ieradumi?

Šobrīd – mājas darbu veikšana. Kad ikdienas steiga neļauj pienācīgi nodoties sportam, tad, rušinoties pa dārzu, pļaujot zāli un uzkopjot māju, varu vismaz mazliet uzturēt sevi formā.

Jūsu kaitīgie ieradumi?

Viens no lielākajiem varētu būt neveselīga ēšana – lai kā es pie tā strādātu, tāpat paslīd kāja un gribas sevi palutināt ar kaut ko sirdij tīkamāku.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?

Vajag darīt visu apdomīgi un ar jēgu, taču nevajag uztraukties par jau padarīto, pat ja tas bijis slikts, – savu nostaigāto dzīves ceļu vairs neizmainīsi, taču vari apdomāt savus nākamos soļus.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?

Mani ļoti interesē vēsture, tāpēc ieteiktu izlasīt Džefrija Bleinija grāmatu “Īsa 20.gadsimta vēsture”. Šī grāmata nav tikai vēsturniekiem, bet arī cilvēkiem, kuri vēlas labāk saprast apkārtējo likumsakarību būtību un jēgu.

Kādu mūziku klausāties?

Visvairāk klausos klasisko roku, jo uzskatu, ka tas, salīdzinot ar mūsdienu popmūziku, vēl bija jēgpilns un ar krāšņām muzikālām niansēm apveltīts žanrs.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?

Man patīk papusdienot kā kārtīgam latvietim, tādēļ bieži vien izvēlos kafejnīcu “Brīvnieki”, kas atrodas pie šosejas starp Ciemupi un Ķegumu. Tur porcijas vienmēr ir lielas, viss ir garšīgs un izvēle ir plaša.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?

Es vēlētos dzīvot Kuldīgā hercoga Jēkaba valdīšanas laikā, jo tolaik sākās saimnieciskais uzplaukums un pilsētas biznesa un tirgus sfēra sāka strauji attīstīties. Šie laiki tieši Kuldīgā mani fascinē ar savu rosību, kuru labprāt gribētu redzēt savām acīm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.