Menu
 

Grupas "Sonic Youth" dibinātājs Tērstons Mūrs "Skaņu mežā" sniegs trokšņu mūzikas koncertu

  • Autors:  LETA
Grupas "Sonic Youth" dibinātājs Tērstons Mūrs "Skaņu mežā" sniegs trokšņu mūzikas koncertu Foto: facebook.com/ThurstonMooreOfficial

Rokmūziķis Tērstons Mūrs šī gada festivālā "Skaņu mežs" 12. oktobrī uzstāsies ar trokšņu mūzikas koncertprogrammu, kurā piedalīsies arī zviedru eksperimentālās mūzikas mākslinieku Matsu Gustavsonu, ceturtdien preses konferencē sacīja festivāla pārstāvis Rihards Endriksons.

Mūrs, plašākai publikai zināms kā rokmūziķis, pievēršas arī avangarda mūzikai, un, pēc Endriskona teiktā, viņš ir sniedzis nozīmīgu artavu arī "Skaņu meža" pastāvēšanā. "Latvijā rokmūzikas pagrīde vienmēr bijusi spilgtāka nekā, piemēram, tehno Berlīnē. Tieši tāpēc daudzi cilvēki, kas klausās rokmūziku, tieši caur Mūra ieteikumiem nonāca līdz nopietnākām eksperimentālās mūzikas formām," pauda Endriksons.

Grupu "Sonic Youth" Mūrs kopā ar savu dzīvesbiedri Kimu Gordonu dibināja 1981.  gadā Ņujorkā. Tolaik grupas skanējumu ietekmēja avangarda komponista Glena Brankas mūzika, kā arī pilsētas tā laika "no wave" kustība. "Rokmūzika vēl nekad līdz šim nav pieredzējusi tādu grupu kā "Sonic Youth"," tolaik grupu aprakstīja žurnāls "Rolling Stone". Savukārt citi mediji pauda, ka "Sonic Youth" ietekmējuši vēlāk ietekmējuši tādas grupas kā "Nirvana", "Flaming Lips", "Blonde Redhead" un "Sigur Ros".

Gustavsons ir Austrālijā dzīvojošs zviedru mūziķis, kurš spēlē dažādas saksofonus, paša izgudroto instrumentu "fluteophone", kā arī virkni elektronisko instrumentu. Gustavsons mūziķu aprindās izcēlies ar ansambļiem "The Thing on Fire" un "Fire! Orchestra", kuros mākslinieks improvizētus mūzikas elementus apvienojis ar dažādu rokmūzikas žanru dziesmu struktūrām un melodijām.

Pēdējo gadu laikā Gustavsons radījis vairāku eksperimentālās eksperimentālās mūzikas žanru skaņdarbus, kas klasificējami kā "krautroks", minimālisms, avangarda metāls, trokšņu mūzika un mūsdienu kamermūzika.

Festivāls "Skaņu mežs" šogad tiks atklāts 6. oktobrī ar bezmaksas koncertu vakaru mākslas muzejā "Rīgas birža". Sestdienas vakarā uzstāsies vokāliste un performanču māksliniece "Eartheater" (ASV), bundzinieks Vladimirs Tarasovs (Lietuva) un komponists Dmitrijs Kurļandskis (Krievija), kura Latvijas valsts simtgadei veltīto darbu "Dolce stil nuovo" atskaņos pašmāju stīgu kvartets "ReDo". Tāpat festivāla atklāšanas vakara viesu vidū būs arī tumšās ambientās mūzikas māksliniece Daina Dieva (Lietuva) un eksperimentālās ritmiskās mūzikas producents "N1L" (Vācija).

Festivāla turpinājumā 12. un 13. oktobrī mūzikas namā "Daile" uzstāsies poļu–britu trokšņu mūzikas duets "Naked", grupa "Tesa", Ēriks Krišfelds, franču komponists Tristians Miraijs, Viljams Basinskis, "Grouper", Rūdolfs Macats un citi.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.