Menu
 

Filmā "Gruvešu atjaunotājs" – stāsts par priesteri Andreju Mediņu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Filmā "Gruvešu atjaunotājs" – stāsts par priesteri Andreju Mediņu

20.novembrī plkst.17.00 kinoteātrī “K.Suns” Rīgā, Elizabetes ielā 85/83, paredzēta filmas "Gruvešu atjaunotājs" pirmizrāde. “Filma ir veidota līdzīgi tam kā strādā tēlnieks, no akmens noskaldot visu lieko”, tā par savu kinodarbu saka tā autors Valdemārs Helmanis.

Šī filma aizsākās pirms trīs gadiem, kad Lietuvas pierobežā Kurmenes panīkušajā draudzē ienāca priesteris Andrejs Mediņš ar saviem Kalna svētības kopienas sūrā paskata vīriem, te visu sagriezdams kājām gaisā. “Īsā laika sprīdī tika atjaunota reiz grāfa Komorovska celtā baznīca un apkārtējās pussatrunējušās, ķirmju izēstās ēkas, sakopts senais parks, kurā cēli pastaigājas lamas, strausi un kaut kādi no Paradīzes dārziem atlidojuši putni, sastādīts rožu dārzs un izrakts dīķis, bet jaunuzceltajā estrādē viesojas Latvijā pazīstami mūziķi,” pavēstīja filmas producents Lūkass Mairis Marcinkevičs.

Tas viss te tapis ar to pašu sūrā paskata vīru rokām, kuri kopienā nonākuši ne jau no vieglas un sakārtotas dzīves. Viņu kontā ir gan narkotikas un alkohols, gan dažiem no viņiem arī nesaskaņa ar likumu. Viņi, sekojot Andreja Mediņa šķietami neprātīgajam sapnim, atjauno drupas sevī un apkārtnē.

“Gruvešu pārveidotājs” – tādu nosaukumu filmai ir devis tās autors, ilgstoši filmēdams un pēc tam pētīdams safilmēto materiālu. Viss virknējās ap viena cilvēka personību – sabiedrībā visai pretrunīgi vērtēto, bet nenoliedzami ar milzu harizmu apveltīto priesteri Andreju Mediņu: darbībā, atmiņās, stāstos.

Kameras objektīvs fiksē notikumus un cilvēkus no visas Latvijas, kurus izdevies satikt šajā vietā un laikā, cenšoties ielūkoties viņu acīs un dvēselēs, un dzīves lielo patiesību meklējumos. Kas viņus – māksliniekus, mūziķus, uzņēmējus, vienkārši cilvēkus – piesaista šai vietai un šī garīdznieka personībai? Tas atklāsies, skatoties filmu un ieklausoties tās varoņu stāstos.

Multimediji

Video - Valdemārs Helmanis, youtube.com
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.