Menu
 

Salaspils kora "Lōja" diriģents Ģirts Gailītis: Labākā mūzika ir klusums Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

8.janvārī Ikšķiles Sv. Meinarda baznīcā pēc dievkalpojuma notiks Salaspils kora “Lōja” koncerts. Šāds koncerts jau ir kļuvis par tradīciju draudzes sadarbībā ar kori un tās diriģentu Ģirtu Gailīti, kas turinās jau piecpadsmito gadu. Koncertā koris tradicionāli dzied Ziemsvētku dziesmas un ar citām dziesmām iepriecina draudzi un pārējos apmeklētājus.

“Lōja” ir vienīgais līvu koris pasaulē, un, tā kā šis gads Latvijā ir izsludināts par Lībiešu mantojuma gadu, darba būs daudz, atzīst kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs Ģirts Gailītis. Pašlaik koris aktīvi gatavojas šovasar gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Lēkšana ar gumiju vai lidošana ar paraplānu – tas tāds nieks vien ir salīdzinājumā ar “ielēkšanu” koncertā 10 minūtes pirms sākuma. Un dziedāt alta solo (kā otrajam basam!), lasot to no lapas, un tas viss notiek klausītājiem pilnā Doma baznīcā…

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
To bijis daudz. Tagad – dēla piedzimšana un augšana.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Daba, pilnīgs miers apkārt un nemitīgs stress iekšā, jo visi termiņi tūdaļ tiks nokavēti.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Būšana līvu krastā, jūra, peldēšana dažādos gadalaikos. Melnais humors, ko gan ne visi saprot ar pirmo reizi. Jāmāk smieties!

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Visu veidu ekrāni, datori un viedierīces, kas mūsu dzīvē diemžēl ieņem pārmērīgi lielu vietu. Un milzīga vēlēšanās teikt acīs visu, ko patiešām arī domāju.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
No Bībeles un Vonnegūta – ar rāmu garu pieņemt visu, ko nevaru ietekmēt, ar drosmi ietekmēt visu, ko spēju, un saprātu vienmēr atšķirt šīs abas lietas.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Vienkārši lasiet! Ir tik daudz labas literatūras. Un arī filmu. Piemēram, zviedru “Kitchen story” ar gaumīgu pašironiju un brīnišķīgu mūziku foniņā. 

Kādu mūziku klausāties?
Labākā mūzika ir klusums. Tad visas maņas uzasinās un kļūst gatavas sajust un uzklausīt arī cilvēku radīto. Šobrīd ar dēlu esam iegrimuši 60. un 70. gadu trimdas rokmūzikas vēsturē. Bet vispār – baroks. Hendelis, Bahs, Šarpantjē, Pērsels.

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Vispār jau visi pirkumi ir ātri nobrieduši un spontāni. Un reizēm dumji. Bet šķiet, ka no galīgām neprātībām ir izdevies izsprukt.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Līvu krasts, Košrags. Laikmets nav būtisks. Jo vidi un apstākļus vajadzētu radīt pašiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.