Menu
 

Siguldā atklāta vērienīga grāmatu oriģinālilustrāciju izstāde "BikiMETRS"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "Siguldas devons" Foto - "Siguldas devons"

Sestdien kultūras un mākslas telpā “Siguldas devons” atklāta izstāde “BikiMETRS”.“Bikibuks” ir unikāla grāmatu sērija ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē un šī ir pavisam īpaša izstāde, kur apskatāmi visi 101 “Bikibuki”, to oriģinālilustrācijas un artefakti, kas iedvesmojuši grāmatu ilustratorus.

Kā pavēstīja Kultūras centrā, “BikiMETRS” vienkopus aptver 98 Latvijas mākslinieku un grāmatu ilustratoru darbus, radīšanas procesa elementus un katra individuālo rokrakstu. Izstādē īpaši gaidāmi mazākie, jo galdi ir speciāli radīti tā, lai būtu ērti skatīt tieši mazākiem apmeklētājiem. Grāmatu sērijas "Bikibuks" oriģinālilustrāciju izstāde "BikiMETRS" kultūras centrā “Siguldas devons” apskatāma no 11. februāra līdz 26. martam. 

Bikibuks piedzima 2012. gadā izdevniecībā “Liels un mazs”. Viņa mamma – idejas autore māksliniece Rūta Briede kopā ar dzejas izlases sastādītāju Inesi Zanderi deva viņam vārdu, bet grāmatu dizainers Artis Briedis, veidojot sērijas logo, radīja īsto izskatu: Bikibuks ir mazs ragainis, kas līdzinās atvērtai grāmatiņai. Atrast šo vārdu palīdzēja Jāņa Baltvilka dzejolis “Biki-buki”, kas kļuva par pašu pirmo sērijas izdevumu. Jaunradītais vārds kļuva arī par sugas vārdu latviešu valodā – par bikibuku tiek dēvēta katra mazā kabatas formāta grāmatiņa.

Piecu gadu laikā, kamēr tapa šī sērija, ir notikušas vairākas “Bikibuka” oriģinālilustrāciju izstādes, tomēr visam sērijas grāmatu kopumam veltītā plašā izstāde pirmoreiz bija apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Sigulda ir pirmā vieta, kur izstādi apskatīt ārpus Rīgas. Tā adresēta visiem mākslas un grāmatniecības interesentiem, bet īpaši – ģimenēm ar bērniem, skolēnu un pirmsskolas mācību iestāžu grupām.

BikiMETRS piedāvā dzīvot līdzi arī bikibuku tapšanas procesam – izstāde līdzinās lappusēm no "Bikibuks" dienasgrāmatas: tajā var uzzināt dažādus “bikifaktus”, pētīt skices un fotogrāfijas, lasīt fragmentus no darba sarakstes, mākslinieku komentārus, pētīt izmantotās tehnikas, iepazīt darbu prototipus – cilvēkus un lietas, ar kvadrātkodu palīdzību savā telefonā klausīties dziesmas, kurās skan "Bikibukā" publicēto dzejoļu teksti.

Bet, ja esi mazs un lokans skatītājs, dažās ilustrācijās varēsi ielīst un iejusties no iekšpuses, norāda “Siguldas devonā”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.