Menu
 

Šonedēļ uzstāsies festivāla "Arēna" īpašie viesi no Krievijas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Šonedēļ uzstāsies festivāla "Arēna" īpašie viesi no Krievijas Publicitātes foto

Jaunās mūzikas festivāla “Arēna” īpašie viesi šogad ir “Kymatic Ensemble” no Krievijas, kuru neatkārtojamo skanējumu klausītājiem šonedēļ ir iespēja baudīt trīs dažādos koncertos – 2. novembrī plkst. 21.00 klubā “Nemiers”, 3. novembrī plkst. 19.00 “Hotel Promenade” Hika zālē Liepājā un 4. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Reformātu baznīcā.

“Kymatic Ensemble” ir Maskavā dibināts ansamblis, kura unikālajā un ļoti īpašajā skanējumā klasisko instrumentu skanējums apvienojas ar baroka instrumentu tembriem, kā arī tautas instrumentu krāsām un elektronikas piedāvātajām iespējām.

Kolektīvā apvienojušies mūziķi, kas studējuši klasisko mūziku un ir spēcīgi improvizācijā. Ansambļa repertuārā ir gan 20. un 21. gadsimta opusi, gan baroka laikmeta pērles, kā arī īpaši viņiem radīti jaundarbi, mūsdienu komponistu mūzika un brīvās improvizācijas, arī starpžanru darbi un multimediāli mākslas piedzīvojumi, informē festivāla “Arēna” direktore Antra Dreģe.

Viņus īpaši interesē arī mākslu sintēze, kamdēļ nereti “Kymatic Ensemble” savus koncertus papildina ar vizuālās mākslas elementiem, deju vai video, un arī citām multimediālām mākslas formām un koncertē ne vien koncertzālēs, bet arī citās telpās, bieži vien ar saviem klausītājiem tiekoties, piemēram, mākslas galerijās.



Šis arvien plašāku rezonansi un panākumus gūstošais ansamblis koncertējis pa visu Krieviju, sadarbojoties ne vien ar komponistiem, bet arī videomāksliniekiem, horeogrāfiem, vizuālās mākslas pārstāvjiem, literātiem, režisoriem. “Kymatic Ensemble” programmas bieži vien ir ne vien klasiski koncerti, bet arī konceptuāli izstrādāti mākslas darbi, būvējot tiltus starp gadsimtiem un dažādu laikmetu un cilvēku idejām, un nereti izvēršas par visu maņu aktivizējošiem piedzīvojumiem vai uzrunā ar savu mierpilni meditatīvo noskaņu, stāsta festivāla direktore.

Pirmoreiz viesojoties Latvijā, “Kymatic Ensemble” vēlas savas kaimiņzemes klausītājus uzrunāt ar programmu, kurā vienotā mākslinieciskā veselumā atplauktu viņu īpašā “skaņa” – caur klasisko, etnisko un baroka instrumentu saspēli, arī elektronikas klātbūtni, klausītājus ievedot vēl nepieredzētā skaņu piedzīvojumā, kurā saplūst atskaņas no baroka mūzikas, tautasdziesmu aizkustinošais vienkāršums un sirsnība, pārsteidzoši saistoša improvizācija un mūsdienu mūzikas dzīvā elpa. Tā ir arī reta iespēja nepastarpinātā klātienē sastapt mūsdienu krievu komponistu mūziku, kas jau labu laiku kā guvusi milzīgus panākumus citviet pasaulē, bet Latvijā vēl nav skanējusi, norāda A. Dreģe.

Koncertos varēs dzirdēt Alekseja Sjumaka (Алексей Сюмак), Annas Pospelovas (Анна Поспелова), Alekseja Nadžarova (Алексей Наджаров), Antona Izgagina (Антон Изгагин), Dmitrija Mazurova (Дмитрий Мазуров), Dmitrija Remezova (Дмитрий Ремезов) un citu krievu komponistu skaņdarbus un jaundarbu pirmatskaņojumus, kā arī improvizācijas.



Turpinot veiksmīgi aizsākto tradīciju, 2. novembrī plkst. 21.00 klubā “Nemiers” festivāls “Arēna” aicina uz “Klubu nakti”, kad kopā ar pašmāju DJ Oriole uzstāsies arī viesi no Krievijas – starptautisku atzinību guvušais elektroniskās mūzikas speciālists Dmitrijs Mazurovs (Дмитрий Мазуров) un “Kymatic Ensemble”, veidojot muzikāli pārsteidzošu kokteili, kura garšu paletē savīsies akadēmiskā skaņu māksla un klubu kultūra, tehno un progresīva elektroniskā mūzika, brīvā improvizācija un pārsteidzoši virtuoza instrumentu spēle, un pirmoreiz – arī ugunsšovs, vēsta A. Dreģe.

Jaunās mūzikas festivāls “Arēna” kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto “Saklausi nākotni!” ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Koncerta biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.