Menu
 

Ķemeru vēsturiskais parks ieņem otro vietu starptautiskā konkursā "Eiropas Dārza balva"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Artis Veigurs Foto - Artis Veigurs

Starptautiskā konkursā “Eiropas Dārza balva” Ķemeru vēsturiskais parks saņēmis otro godalgu kategorijā “Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība”, pavēstīja Jūrmalas valstspilsētas administrācijā. Ķemeru parks Eiropas Dārza balvai (European Garden Award) tika nominēts kā viens no trim labākajiem Eiropas dārziem kategorijā “Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība” līdzās “Tuinen Mien Ruys” dārzam Nīderlandē (pirmā godalga) un “Beth Chatto's Gardens” dārzam Lielbritānijā (arī 2.vieta).

Atjaunotā Ķemeru vēsturiskā parka struktūra ir veidota atbilstīgi Ķemeru kūrorta pirmā daiļdārznieka K. H. Vāgnera pamatidejai par bagātīgu lakstaugu un kokaugu daudzveidību apstādījumos. Parkā ierīkoti daudzveidīgi rožu, ziemciešu un hortenziju stādījumi, kas izceļas ar atšķirīgu krāsu gammu dažādās parka zonās. Parka plānojums ir sadalīts četrās zonās – baltā partera daļa pret viesnīcas ēku, aktīvā parka daļa, klusā meža parka daļa ap baznīcu un meža daļa, kas ir saglabāta tās dabiskajā veidolā.

Parka 20 hektārus plašajā teritorijā ir desmitiem tūkstošu augu – gan dabiski augošie, gan parka atjaunošanas laikā iestādītie. Iestādīts vairāk nekā 2550 rožu gandrīz 2000 kvadrātmetru platībā; košākie rožu stādījumi redzami parka partera daļā. Parka apmeklētājus priecē vairāk nekā 5500 hortenziju. Parkā iestādīts vairāk nekā 50 tūkstoši dažādu ziemciešu, garšaugi, 155 Holandes liepas un citi koki un augi.

Vairāk nekā 180 gadu senais Ķemeru parks ir valsts nozīmes kultūras un arhitektūras piemineklis, atzīmē pašvaldībā. Tā pārbūvi pašvaldība uzsāka 2019. gada oktobrī, atjaunotais parks atklāts 2021. gadā. Parks pēc atjaunošanas ieguvis jaunu elpu, tas atjaunots, respektējot vēsturiskās vērtības, un ar tajā esošo Ķemeru ūdenstorni kļuvis par vienu no populārākajiem apskates objektiem Jūrmalā. Atjaunots parka pastaigu celiņu tīkls, tiltiņi, parka paviljoni, nostiprināti Vēršupītes krasti, pārbūvētas un atjaunotas ielas, izbūvētas autostāvvietas un velonovietnes, ierīkots apgaismojums un videonovērošanas kameras apmeklētāju drošībai. Labiekārtoti parka apstādījumi – iestādīti koki un krāšņumaugi, parkā izvietoti soli.

“Eiropas Dārza balva” (European Garden Award) tiek pasniegta kopš 2010. gada, to organizē Eiropas Dārzu mantojuma tīkls (European Garden Heritage Network) un fonds “Schloss Dyck” (Stiftung Schloss Dyck) Vācijā. Eiropas dārzu balva ir apliecinājums par izciliem sasniegumiem mūsdienu dārza dizainā vai vēsturisko dārzu apsaimniekošanā un attīstībā.

2021.gadā “Eiropas Dārza balvu” kategorijā “Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība” saņēma Rundāles pils baroka stila franču dārzs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.