Menu
 

Augustā norisināsies starptautiskais baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā"

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - dzintarukoncertzale.lv Ilustrācija - dzintarukoncertzale.lv

Dzintaru koncertzālē 5.augustā plkst.20 norisināsies Starptautiskā baleta festivāla "Baleta zvaigznes Jūrmalā" pasākums, kurā varēs noskatīties pasaulslavenu horeogrāfu darbus, pašmāju horeogrāfu veikumu, kā arī fragmentus no Latvijas Nacionālā baleta aktuālākajiem iestudējumiem, informēja koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone.

Koncertā uzstāsies latviešu balerīna Evelīna Godunova. Pārī ar Berlīnes Valsts baleta vadošo solistu Dinu Tamazlakaru viņa izdejos Aleksandra Abdukorimova horeogrāfiju "Androgynous" ar Maksa Rihtera mūziku. Tāpat abu mākslinieku sniegumā skatītājiem Latvijā būs iespēja baudīt "pas de deux" no baleta "Esmeralda" Mariusa Petipā horeogrāfijā ar Rikardo Drigo mūziku.

Arī Polijas Nacionālā baleta vadošie solisti Činara Alizade un Patriks Valčaks izdejojot "pas de deux" no Pētera Čaikovska baleta "Apburtā princese" Mariusa Petipā horeogrāfijā, gan pievērsīsies mūsdienu dejai, piedāvājot horeogrāfa Džanni Melfi veidoto duetu "The End of All Our Exploring".

Marko Gekes horeogrāfiju ļaus iepazīt Hannoveres Valsts baleta solisti. Sandras Burdē izpildījumā varēs redzēt horeogrāfiju "Infant Spirit", kas ir Marko Gekes veltījums leģendārajai vācu dejotājai un horeogrāfei Pīnai Baušai, savukārt Mauruss Gotjē dejos "I Found a Fox". Tā ir rinda no britu dziedātājas Keitas Bušas dziesmas "Hounds of Love" , kas horeogrāfam kalpojis kā iedvesmas avots. Abi mākslinieki izdejos arī duetu no baleta "The Lover" - Marko Gekes laikmetīgā dejas valodā tulkotās franču rakstnieces Margaritas Dirasas autobiogrāfijas.

Savus darbus festivālā šogad izrādīs trīs pašmāju horeogrāfi. Jaunu dejas versiju Jāzepa Vītola simfoniskās svītas "Dārgakmeņi" daļai "Briljants" piedāvās Izabella Monastirska-Urtāne, kam šajā reizē dots nosaukums "Heksagons". Pašas mākslinieces sniegumā varēs vērot Annijas Kopštāles horeogrāfiju "No More" ar Melānijas De Biasio mūziku. Skatītājiem būs iespēja novērtēt arī Elzas Leimanes horeogrāfiju darbam "Hromosoma" ar Kaspara Kurdeko mūziku, to Leimane izdejos pati duetā ar Kristapu Jaunžeikaru.

Nākamajā sezonā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves prinča Alberta lomā Ādolfa Šarla Adāna baletā "Žizele" debitēs Latvijas Nacionālā baleta solists Dariuss Florians Katana, bet Jūrmalā šajā lomā viņu varēs redzēt 5.augustā. Savukārt Nikijas lūgšanu no Ludviga Minkusa baleta "Bajadēra" koncertā dejos Justīna Teličena.

Pagājušā gada rudenī ar plašu svinību programmu simto jubileju atzīmēja Latvijas Nacionālais balets. Viens no spilgtākajiem programmas notikumiem bija baletu "Serenāde. Carmina Burana" pirmizrāde, kas izpelnījies neviltotu skatītāju sajūsmu un atzinību. Baleta festivāla "Baleta zvaigznes Jūrmalā" apmeklētājiem būs iespēja ieskatīties iestudējuma otrajā daļā - horeogrāfa Edvarda Kluga laikmetīgajā horeogrāfijā, kuras pamatā ir vācu komponista Karla Orfa kantāte "Carmina Burana". Fragmentu no iestudējuma dejos Leimane, Teličena, Roberts Naje, Aleksandrs Osadčijs, Germans Ševčenko, Dariuss Florians Katana un Antons Freimans.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.