Menu
 

"Čikāgas piecīšu" dalībnieku Armandu Birkenu iedvesmo sievietes, Latvija un ģimene Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
"Čikāgas piecīšu" dalībnieku Armandu Birkenu iedvesmo sievietes, Latvija un ģimene Foto: LETA un publicitātes

Dziedātājam un Amerikas latviešu ansambļa "Čikāgas piecīši" dalībniekam Armandam Birkenam viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē ir bijis 1977. gada vasarā, pirmo reizi ierodoties Latvijā. Bet pēdējā laika spilgtākais kultūras baudījums gūts Latvijas simtgadei veltītā koncertā Amerikā.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?

Deviņdesmito gadu sākumā, lidojot no Maskavas uz Rīgu ar mazo propelleru lidmašīnu, piloti man un Albertam Legzdiņam ļāva stāvēt pilotu kabīnē, kamēr lidmašīna laidās lejā uz Rīgas lidostu. Skatījāmies pilotiem pār plecu uz izgaismoto Rīgu, un neviens mūs nedzina ārā, lai gan tas laikam ir pret visiem drošības noteikumiem.



Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?

1977. gada vasarā Rīgas lidlaukā spēru pirmo soli uz Latvijas zemes. Latvijā ierados pirmo reizi. Laikam tā varēja justies Nīls Ārmstrongs, izkāpjot uz Mēness…

Kas jūs iedvesmo darbam?

Sievietes, Latvija, ģimene, draugi.

Jūsu veselīgie ieradumi?

Izvairos no ķīmijām ēdienā, dzērienā un mājās. Un izguļos. Jebkurš ārsts pateiks, ka tas ir svarīgi.

Jūsu kaitīgie ieradumi?

Šobrīd par maz kustos.

Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu?

Garezera (Amerikā) vasaras vidusskolas Latvijas simtgadei veltītais koncerts jūlijā, kurā pats piedalījos ar divām dziesmām. Tas bija fantastiski! Un vēl 19. augustā Čikāgā notikušais Latvijas Zemessardzes orķestra koncerts. Tas bija brīnišķīgi – klausīties gados jaunu cilvēku spēlētu labu un iedvesmojošu mūziku!

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?

Visspilgtāk atceros pirmajā Latvijas braucienā redzēto brīnišķīgo filmu "Ezera sonāte". Un noteikti iesaku noskatīties jebkuru no režisores Līnas Vertmilleres (Lina Wertmuller) filmām. Šī dāma un viņas darbs ir ģeniāls un fantastisks!



Kādu mūziku klausāties?

Folkmūziku – gan latviešu, gan angļu. Klasisko mūziku – visādu. Seno rokmūziku –"The Beatles", "Rolling Stones" un citas 60. un 70. gadu lielās rokgrupas. Latviešu kormūziku, it sevišķi vīru korus. 

Iecienīta vieta, kur pusdienot?

Rīgā ir divi restorāni, kurus apmeklēju jau gadiem, – "Osiris" K. Barona ielā un "Vecmeita ar kaķi" iepretim Rīgas pilij. Šovasar atklāju restorānu "Neiburgs" Vecrīgā.

Vieta, ko noteikti iesakāt apmeklēt?

Čikāgu! Ļoti populāra pilsēta. Daudzi no Latvijas brauc uz turieni, un nevaru atcerēties nevienu, kam šī pilsēta nebūtu patikusi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.