Menu
 

Aicina uz Dzejas dienām un Gaujas Nacionālā parka jubilejai veltītiem pasākumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - Siguldas novada bibliotēka Ilustrācija - Siguldas novada bibliotēka

Septembrī, Gaujas Nacionālā parka 50 gadu jubilejas mēnesī, Siguldas novada bibliotēka sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi aicina uz vairākiem pasākumiem ar mērķi vairot pozitīvu attieksmi sabiedrībā pret literatūru, dabas aizsardzību un uzlabot izpratni par Gaujas Nacionālo parku kā dabas un kultūrvēsturiskā mantojuma bagātību krātuvi.

No 12. septembra Siguldas novada bibliotēkā būs skatāma interaktīva izstāde “Gaujas Nacionālais parks – toreiz un tagad”.

Šogad Siguldas novada bibliotēka sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi organizē Dzejas dienas dabā, aicinot izbaudīt dzejas un dabas mijiedarbību Gaujas senlejā.  Ikviens interesents aicināts baudīt neparasto dzejas pasākumu “Tik pie Gaujas…” sestdienā, 23.septembrī plkst. 16.00 pie Gaujas iepretim Gūtmaņa alai. Tie būs dzejas lasījumi pie ugunskura un stāsti par Gauju, makšķerēšanu un piedzīvojumiem.

Ar dzejas lasījumiem un stāstiem piedalīsies dzejnieks Guntars Godiņš un Gaujas Mitrais – leģendārais dabas aizsardzības inspektors Māris Mitrevics. Mūzikas noskaņu uzburs siguldietis saksofonists Elmārs Rudzītis. Pasākumā varēs iepazīties ar Dabas aizsardzības pārvaldes Mobilo dabas klasi, kas ir inovatīva un mūsdienīga dabas izglītības materiālu krātuve, kas izveidota pārvietojamā, īpaši pārbūvētā un aprīkotā mikroautobusā. Mobilā dabas klase papildinās pasākuma norisi. 

Savukārt 26.septembrī plkst. 16.00 Siguldas novada bibliotēkā pulcēsies Gaujas Nacionālā parka stāstnieki uz sarunām un atmiņām par GNP sākotni.

Gaujas Nacionālais parks ir pirmais un vecākais nacionālais parks Latvijā, kas šogad atzīmē izveides 50. gadadienu.  1973. gadā 14. septembrī parka teritorija izveidota, lai aizsargātu mazpārveidotās dabas teritorijas, Gaujas senlejas un tās apkārtnes unikālās dabas vērtības, vienlaikus nodrošinot teritorijā rekreācijas un dabas aizsardzības funkcijas. Parks ir kļuvis arī populārākais dabas tūrisma galamērķis, kas apmeklētājus vilina ar krāšņo Gaujas senleju, Latvijas lielākajiem devona smilšakmens iežu atsegumiem un noslēpumainām alām tajos. 

Parka teritorijā atrodas vairāk nekā 500 kultūras un vēstures pieminekļu. Savukārt ainaviskās pļavas, Gauja, tās pietekas un vecupes, apkaimes ezeri, bagātīgie meži un purvi rada dzīvotņu daudzveidību, kas sniedz mājvietu 149 putnu, 48 zīdītāju un vairāk nekā 800 augu sugām.

Lai daudzinātu jubilejas gadu un vairotu kopīgo svētku sajūtu, parka teritorijā vairākās vietās, tostarp Siguldā – Gleznotāju kalnā, uzstādīti īpaši vides objekti – foto rāmji. To forma izveidota, iedvesmojoties no Gaujas Nacionālā parka logotipa. Ikviens aicināts izmantot foto rāmjus skaisto ainavu un sevis iemūžināšanai Gaujas Nacionālā parka nozīmīgajā gadskārtā. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.