Menu
 

Dzintaru koncertzālē notiks ikgadējais "Ziemassvētku festivāls"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - dzintarukoncertzale.lv Ilustrācija - dzintarukoncertzale.lv

Dzintaru koncertzālē no 9.decembra līdz 7.janvārim notiks ikgadējais "Ziemassvētku festivāls", informēja koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone.

Desmit koncertos uzstāsies tādi mūziķi kā dziedātāji Daumants Kalniņš un Gunta Gelgote, pianists Andrejs Osokins, maestro Raimonds Pauls, saksofonists Aigars Raumanis, ģitāristi Kaspars Zemītis un Remī Bušē, ērģelnieki Aigars un Ilze Reiņi, grupa "Framest", Gidons Krēmers un "Kremerata" Baltica solisti, Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbends un citi mākslinieki.

Festivālu 9.decembrī plkst.18 atklās grupa "Framest" ar koncertu "Baltie Ziemassvētki". Koncertā skanēs gan atpazīstamākās Ziemassvētku melodijas, gan arī latviešu komponistu mūzika, kā arī būs dzirdams kāds pirmatskaņojumu.

Koncertā "Klusa nakts, svēta nakts", kas notiks 10.decembrī plkst.17, uzstāsies trīs mūziķes - dziedātāja Gelgote, flautiste Ieva Pudāne un ērģelniece Reine. Programmas centrā ir trīsvienība "Dvēsele, Daba, Dievs", pievēršoties klusuma, lūgšanas un cerības tematikai. Koncertā skanēs Baltijas komponistu skaņdarbi no romantisma un mūsdienām.

Koncertā mākslinieces izpildīs Jāņa Ķepīša un Ilzes Arnes opusus, Santas Ratnieces poētisko darbu "El mirollo de l’arbore", kā arī Jāņa Lūsēna un Romualda Jermaka skaņdarbus.Tāpat būs dzirdami komponista Aļģimanta Kubiļūna, Maijaa Einfeldea un Riharda Dubras skaņdarbi, kā arī Edgara Arro ērģeļu miniatūra un kāda latviešu tautas dziesmas apdari.

Ziemassvētku festivālā gaidāma arī pianista Osokina soloprogramma, kas veltīta Ferenca Lista daiļrade un tiks atskaņota divos koncertos - 17.decembrī plkst.17 un plkst.19.decembrī plkst.19. Lists bija 19.gadsimta kulta pianists, jaunas atskaņotājmākslas ēras aizsācējs, kas savai daiļradei smēlās impulsus no pasaules, mākslas un reliģijas. Koncertā skanēs arī Lista virtuozās etīdes, Pirmais Mefisto valsis, Sestā Ungāru Rapsodija un Mīlas sapņi.

"Raimonda Paula Ziemassvētku koncertā" 20.decembrī plkst.19 uz skatuves kāps maestro Pauls, dziedātājs Kalniņš, Latvijas Radio Bigbends un Rīgas Doma zēnu koris, diriģents Mārtiņš Klišāns. Savukārt 22.decembrī plkst.19 koncertā "Johana Sebastiāna Baha Ziemassvētki" uzstāsies mūziķu duets - saksofonists Aigars Raumanis un Rīgas Doma katedrāles ērģelnieks Reinis. Programma veidota kā muzikāla saruna starp baroka ģēniju Johanu Sebastiānu Bahu un mūsdienu amerikāņu kulta komponistu, minimālisma pārstāvi Filipu Glāsu.

Līdzās Baha ērģeļprelūdijām un meditatīvajam Glāsa skaņdarbam ērģelēm "Mad Rush" skanēs Glāsa melodijas saksofonam solo no izrādes "Mīlas ieslodzītais". Mūziķi īpaši šai programmai izveidojuši arī pārlikumus no Baha Obojas koncerta, kā arī Glāsa Vijolsonātes un Vijolkoncerta, šiem fragmentiem ieskanoties jaunās tembrālās krāsās.

Savukārt 26.decembrī plkst.15 gaidāms koncerts ģimenēm un bērniem "Šokolādes pasaka". Uzvedumā darbosies Cukuriņš - pianists Ventis Zilberts, Zaherkūku meistars - dziedātājs Nauris Indzeris, Šokolādes feja - flautiste Dita Krenberga, Vaniļa - dziedātāja Jolanta Strikaite Lapiņa. Koncertā uzstāsies arī Rīgas Baleta skolas audzēkņi. Stāstnieces lomā iejutīsies Karina Bērziņa. Stāstu caurvīs romantisma laikmeta komponistu Žila Masnē, Franča Šūberta, Lista, Franca Lehāra, Johana Štrausa mūzika.

Vecgada koncertā 30.decembrī plkst.18 uzstāsies ģitārists Zemītis ar savu ģimeni. Jaungada koncertā 31.decembrī plkst.17 līdzās orķestra "Kremerata Baltica" solistiem un Krēmeram klausītājus priecēs kanādiešu ģitārists Bušē. Koncertā varēs dzirdēt baroka komponista Henrija Pērsela mūziku un Jaungada svētku noskaņai piemēroto Antonio Vivaldi Koncertu ģitārai un stīgām Re mažorā. Tāpat izskanēs itāļu komponista Mauro Džuljāni Pirmais koncerts ģitārai, Georga Pelēča un tango karaļa Astora Pjacollas skaņdarbi.

Ziemassvētku festivāla noslēgumā 7.janvārī plkst.17 Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos programmu "Pareizticīgo lūgšanas un gruzīnu daudzbalsīgie dziedājumi "šoreiz pievēršoties gruzīnu garīgajai mūzikai. Gruzīnu polifonās dziedāšanas tradīcija ir iekļauta UNESCO mantojumā - tā pastāvēja jau pirms kristietības ieviešanas un vēl šodien ir neatņemama Gruzijas kultūras sastāvdaļa.

Koncertā varēs dzirdēt gruzīnu garīgos dziedājums, Bizantijas Ziemassvētku dziedājumus un senās gruzīnu himnas Andreja Selicka sakārtojumā. Skanēs arī lappuses no gruzīnu akadēmiskās mūzikas pamatlicēja Zaharija Paliašvili "Jāņa Zeltamutes liturģijas".

Ziemassvētku festivāla laikā mākslinieces Annas Heinrihsones ekspozīcija "Ansis Cīrulis. Ģēnijs. Latvietis", kas veltīta izcilajam latviešu māksliniekam, būs apskatāma Dzintaru koncertzāles Cīruļa galerijā. Tā būs pieejama apmeklētājiem pirms koncertu sākuma un starpbrīžos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.