Menu
 

Valsts prezidents pasniedz Cildinājuma rakstu fotogrāfam Bindem

  • Autors:  LETA
Foto - Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja Foto - Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piektdien Rīgas pilī pasniedza Cildinājuma rakstu fotogrāfam Gunāram Bindem, informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Rinkēvičs Cildinājuma rakstā uzsver, ka Binde ir Latvijas kultūras un mākslas izcilība, Latvijas fotomākslas meistars un augsto foto mākslas standartu pamatlicējs, kura vārds un veikums ierakstīts mūsu valsts vēsturē.

"Jūsu redzeslokā vienmēr ir bijusi cilvēka daudzpusība. Fotogrāfijās Jūs esat radījis savu pasauli, kur krāsas pārtop emocionāli bagātos melnbaltajos toņos, gaisma nonāk uz papīra, - no tēliem, no simboliem un mīlestības. Jūsu paveiktais ir paliekoša vērtība Latvijas fotomākslā un cilvēku prātos un sirdīs," pauž prezidents.

Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, fotogrāfs Binde ir dzimis 1933.gada 27.decembrī. Bindes vārds bija pirmais, kas laikā pēc Otrā pasaules kara nopietni izskanēja starptautiskā kontekstā, liekot Latvijā atkal runāt par fotogrāfiju kā mākslas izteiksmes līdzekli.

Binde tiek atzīts par Latvijas fotomākslas celmlauzi, kura darbs pasaulei ir radījis priekšstatu par Latvijas fotogrāfiju. Binde fotogrāfijā rada savu pasauli - no kailiem un apģērbtiem sieviešu un vīriešu ķermeņiem, no iedvestām emocijām un provokācijām, no fabulām, līdzībām un pamācībām, no alegorijām, simboliem un mīlestības.

Piedaloties izstādēs ārpus Latvijas, Binde pārbauda savas spējas starptautiskā mērogā. Atzīšanas augstāko punktu - zelta medaļu - sasniedz 1966.gadā Argentīnā ar darbu "Eduarda Smiļģa portrets".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.