Menu
 

Ķekavas novadpētniecības muzejs 14.reizi rīko skolēnu karikatūru zīmēšanas konkursu "Pa-smejies!"

  • Autors:  Inga Paikena, Ķekavas novadpētniecības muzeja izglītojošā un komunikācijas darba vadītāja
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ķekavas novadpētniecības muzejs jau 14.gadu aicina piedalīties skolēnus mākslinieka un karikatūrista Edgara Ozoliņa piemiņai veltītajā skolēnu karikatūru zīmējumu konkursā "Pa-smejies!". Šoreiz, sākot no 3. klases līdz 12. klasei, no jebkuras Latvijas skolas un mākslas skolas, iesūtot savu zīmēto karikatūru, komiksu vai šaržu saskaņā ar noteikto gada moto, un tas šogad ir: "Ekrāni mūsu dzīvē".

Konkurss ik gadu tiek rīkots, lai rosinātu skolēnu tēlaino domāšanu un tās izteiksmi karikatūru un komiksu veidā, kā arī, lai popularizētu karikatūru kā mākslas žanru un iepazīstinātu ar novadnieka E. Ozoliņa un citu Latvijas karikatūristu personībām un viņu darbiem. Pēdējo gadu laikā tas ieguvis lielu atzinību un atsaucību – 2022.gadā tika iesūtīts rekordliels zīmējumu skaits no 163 Latvijas skolām, un tie bija 1593 darbi. Arī iepriekšējā, 2023.gadā, konkursā piedalījās bērni un jaunieši no 98 Latvijas skolām, iesūtot 1240 karikatūras.

Šī gada moto izraudzīšanā piedalījās Latvijā labi pazīstami mākslinieki – karikatūristi, kuri arī vērtēs skolēnu darbus: Zemgus Zaharāns, Gatis Šļūka, Dzintars Melnis un Kristaps Auzenbergs. Galvenie vērtēšanas kritēriji ir uzzīmētā darba ideja, aktualitāte un oriģinalitāte.

Apzinoties, kā mainījies laika ritējums – dzīve ap mums kļuvusi dinamiskāka, esam ierauti informācijas pārbagātībā, tikai retais spēj turēt līdzi šai straujajai un mainīgajai informācijas telpai. Lai spētu izsekot notikumiem, ļaujamies tikt ierauti vai pat pazūdam ekrānos. Daļa sabiedrības arī savu personisko dzīvi izliek publiskai apskatei līdz niansēm – attēlos, video utt. Mums tas viss tik ļoti patīk, ka nereti dzīvojam ekrānos, radām ap sevi pasauli, kas ir neticami skaista. Ticam tai paši un liekam noticēt citiem.

Pēdējo gadu laikā arī TV piedāvājums krasi mainījies, un auditorijai tiek piedāvāti dažādi amizanti raidījumi, TV šovi, lai piesaistītu skatītāju uzmanību un lai viņi vakaru pavadītu, pieplakuši TV ekrānam. Tik dažādas ierīces - dators, telefons, televizors utt., bet ekrāns tas pats!

Konkursa "Pa-smejies!" noslēgumā 1.aprīlī – Joku dienā – tiks apbalvoti veiksmīgākie konkursa dalībnieki un atklāta zīmējumu izstāde. Tā būs atvērta apskatei līdz pat 30.aprīlim.

Kā Galveno Godalgu katrā klašu grupā pasniegs Edgara Ozoliņa piemiņas balvu. Tās dizainu izveidoja mākslinieks Armīns Ozoliņš, par pamatu ņemot E. Ozoliņa parakstu, t. i., loga rūtīs mākslinieka iniciāļi ar balvas pasniegšanas gada pēdējiem diviem cipariem. Šo apbalvojumu pasniedz arī Latvijas karikatūristiem par sadarbību ar Ķekavas novadpētniecības muzeju karikatūras žanra popularizēšanā. To jau saņēmuši Zemgus Zaharāns, Pāvels Hafizovs, Imants Melgailis, Agris Liepiņš, Gatis Šļūka, Dainis Breikšs, Ludmila Bulikina u.c. Iepriekšējā gadā tā tika pasniegta māksliniekam Dzintaram Melnim. Tāpat Galvenās Godalgas ieguvēji saņems dāvanu karti no studijas Karikaturisti.lv un citas veicināšanas balvas no konkursa atbalstītājiem: AS "Ķekava Food" un SIA"Pellia A".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.