Menu
 

Tautas amata prasmju popularizēšanas konkursā piedalījušies 140 audzēkņi no 17 Latvijas mākslas skolām

  • Autors:  LETA
Foto - LNKC Foto - LNKC

Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) organizētajā tautas amata prasmju popularizēšanas konkursā "Mantojums" šogad piedalījušies 140 audzēkņi no 17 Latvijas mākslas skolām, informēja LNKC pārstāve Linda Ertmane.

Konkursa mērķis bija rosināt jauniešus apzināt savu kultūras mantojumu. Šī gada konkursa uzdevums bija iepazīt tradicionālās rotaļlietas un spēles, ar kādām spēlējušies bērni Latvijā.

Konkursa dalībnieki tika aicināti gan pētīt, gan izgatavot rotaļlietu vai spēli, izmantojot tradicionālās prasmes - kokapstrādi, pīšanu, adīšanu, aušanu, šūšanu, veidošanu, kā arī dokumentēt izpētes un jaunrades procesu.

Lai izzinātu tēmu, konkursa dalībnieki aptaujāja vecākus un vecvecākus par viņu spēlēšanās pieredzi bērnībā, pētīja liecības novada muzejos un kultūrvietās, apguva pamatus kādai līdz šim neapgūtai prasmei.

Konkursā apgūto prasmju spektrs bija gana plašs - šūšana, leļļu darināšana, tāšu pīšana, dzintara apstrāde, keramika. Dalībnieki izvērtēšanai iesniedza aprakstus, fotogrāfijas un video filmas, kas atspoguļoja ierosmes avotus - senās rotaļlietas un jaunradītos darbus.

Konkurss rosinājis pētīt ne vien spēļlietu veidolu, bet arī stāstus par to izcelsmi, projektā netieši iesaistoties arī ģimenes locekļiem, novada iedzīvotājiem, muzeju darbiniekiem un amatniekiem.

Konkursa darbus vērtēja žūrija - tekstilmāksliniece un tautas tērpu darinātāja Dagnija Pārupe, LNKC tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena, LNKC mākslas izglītības eksperte Ilze Kupča.

LNKC konkursu tradicionālā mantojuma apzināšanai mākslas un dizaina skolu audzēkņu auditorijai organizē regulāri. Ik gadu mainās konkursa uzdevumi, taču konkursa ideja - apzināt tautas kultūras mantojumu un apliecināt tā dzīvotspēju - paliek nemainīga, uzsver Ertmane.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.