Menu
 

Nacionālais kino centrs filmu ražošanas konkursā starp 14 kinolentēm sadala 1,8 miljonus eiro

  • Autors:  LETA
Foto - Andrejs Strokins, NKC Foto - Andrejs Strokins, NKC

Nacionālais kino centrs (NKC) 2024.gada filmu ražošanas konkursā starp 14 kinolentēm sadalījis 1,8 miljonus eiro, informēja NKC pārstāve Inga Blese.

Spēlfilmu projektiem piešķirti 1,1 miljons eiro. Konkursa nolikumā bija rosināts pievērst īpašu uzmanību bērniem un jauniešiem domātām filmām, un no vairākiem pieteikumiem šāgada ražošanas atbalstam izvēlēti divi piedzīvojumu stāsti - režisore Linda Olte veidos filmu "Kad Tīne un Bīne satika Juhanu", bet režisors Aiks Karapetjans uzņems spēlfilmu "Burvja acs", kuras varoņi nonāk senlaicīgu gleznu pasaulē. Galvenā varone pusaudžu vecumā iecerēta arī spēlfilmā "Tabita", kuras režisors būs Juris Kursietis, stāstā par psiholoģiskiem pārdzīvojumiem, kādus ģimenē rada bērns ar īpašām vajadzībām.

Režisors Andrejs Ēķis un aktieris Jēkabs Reinis kopīgi iecerējuši vēsturisku trilleri "Tumšā robeža", kurā darbība notiek 1939.gadā uz Latvijas un Krievijas robežas, bet režisore Marta Elīna Martinsone filmā "Līgava" realizēs savas zināšanas un aizrautību ar mūzikla žanru. Jaunas spēlfilmas veidošanu sāks arī režisore Laila Pakalniņa un operators Gints Bērziņš, viņu projekts "Čuksti pagrabā" īpaši izstrādātā kinovalodā un vizualitātē vēstīs nosacītu stāstu par karalaika bēgļiem, kas slēpjas pagrabā un ir atkarīgi no glābējiem, kuriem var būt arī pašiem savi sarežģījumi.

Praktiski visi spēlfilmu projekti iecerēti kā starptautiski kopražojumi, tāpēc daļa projektu plāno filmēšanu sākt tad, kad līdzfinansējums tiks apstiprināts arī partnervalstu fondos un institūcijās.

Dokumentālo filmu projektiem konkursā piešķirti 544 133 eiro. Režisore Madara Dišlere iecerējusi dokumentālo filmu "Dejojošais tukšums", kas stāstīs par Dakteru Klaunu sarežģīto darbu Latvijā un citur, režisors Staņislavs Tokalovs veidos filmu "Kas ir Velta Ivanova?". Filmas iecere dzimusi, strādājot un filmējot Mežciema pansionātā.

Vēsturisku tematiku pētīs režisors Normunds Pucis filmā "Vai te var dabūt alu? Post Scriptum", ar dokumentālu filmējumu, arhīva kadru un animētas grafikas palīdzību risinot pēckara gadu spiegu stāstu, kas iedvesmojis arī Anšlava Eglīša romānu ar šādu nosaukumu. Līdz šim nepublicēti arhīvu filmējumi tiks izmantoti arī studijas "VFS Films" darbā "Vēstules manam radītājam", kura režisori būs Ivo Briedis un Alekss Širjajevs. Filmas stāstu ierosinājusi pasaulē pirmā dzimumu maiņas operācija, kuru pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu Rīgā veica ķirurgs Viktors Kalnbērzs.

Šodienas aktualitāti atspoguļos topošā filma "Karš tālumā", kuras režisors, Latvijā dzīvojošais dokumentālists Vitālijs Manskis filmē savu dzimto Ukrainas pilsētu Ļvivu, kara radītās pārmaiņas centrējot ap militārā orķestra ikdienu. Ģeogrāfiski visdažādākos punktus sola projekts "Es tevi mīlu, Leks Frīdman!", kurā par līdzrežisoriem kļūs producents Matīss Kaža un aktrise Iveta Pole, dokumentējot radošas sievietes personiskos meklējumus Latvijā, Vācijā un Amerikā.

Animācijas filmu projektiem šogad piešķirti 142 365 eiro, atbalstītas divas īsfilmas. Režisore Anna Zača un mākslinieks Oskars Pavlovskis studijā "VFS Films" veidos leļļu animācijas filmu "Ligzda", kas apspēlēs pārmaiņas jauna pāra dzīvē kopš brīža, kad mājās parādās bērnu gulta. Režisore debitante Ella Mežule veido divdimensiju zīmēto filmu "Paisuma daba", kuras centrā ir jaunas sievietes attiecības, atmiņas, vilšanās un pārpratumi.

NKC 25.janvārī izsludināja 2024.gada filmu ražošanas konkursu ar mērķi atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu. Projektu iesniegšana noslēdzās 29.februārī, ekspertu komisijām tika iesniegti 15 spēlfilmu, piecu animācijas filmu un desmit dokumentālo filmu projekti ar kopējo pieprasījumu 2024.gadam 3,9 miljoni eiro.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.