Menu
 

Dziedātājs Igo jubileju atzīmēs ar koncertu "Pirmie 40"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Dziedātājs Igo jubileju atzīmēs ar koncertu "Pirmie 40" Foto - Jānis Deinats

Pēc pagājušogad veiksmīgi aizvadītajiem pieciem jubilejas koncertiem Rīgā, Mūzikas namā “Daile”, dziedātājs Igo 6.aprīlī ar diviem koncertiem dzimtajā Liepājā, koncertzālē “Lielais Dzintars”, atzīmēs savus 40 gadus uz skatuves. Koncerta pirmajā daļā skanēs komponista Jāņa Strazda un Igo koncertprogramma “Uguns”, bet koncerta otrajā daļā – Igo “zelta repertuārs”.

Pats Igo atgādina, ka dziesmu cikls “Uguns” savu pirmizrādi piedzīvoja 2010.gadā Dzintaru koncertzālē, un līdz gada beigām tas skanējis daudzās Latvijas koncertzālēs: “2010.gada karstajā vasarā manā Jūrkalnes mājā “Pipari” mēs ar Jāni šo koncertprogrammu izveidojām. 2010.gada vasara izrādījās nepārspēta karstuma intensitātes un garuma ziņā, un arī 2018.gada vasara to nepārspēja.”

Jāatgādina, ka līdz ar “Uguni” tapuši vēl divi stihiju cikli – “Zeme” kopā ar Valtu Pūci un “Ūdens” ar Mārtiņu Braunu. “Tāpat kā Rīgas koncertos, arī Liepājā es atskaņošu dažas kompozīcijas no “Zemes” un “Ūdens” cikla, lai klausītājiem rastos pilnvērtīgāks priekšstats.”

Koncertā šo dziesmu ciklu atskaņos Jānis Strazds, Igo un postetno grupa “Vējturi”, par kuru Igo ir īpašs stāsts: “Runa ir par Jūrkalnē daudzu gadu laikā īstenoto dabas un atpūtas parku, kur tieši šogad plānots uzcelt vienu no galvenajiem šī kompleksa akcentiem – “Vējturu” namu. Tas atradīsies Vēju sētas centrā blakus Ugunspļavai (arī šis nosaukums ir Igo paša izdomāts). “Vējturu” namam būs vairākas funkcijas: vēju turēt godā, aizturēt stiprākas vēja brāzmas… Proti, ir ļoti bagāta viela fantāzijām, par to, kas ir vējturis. Varbūt nams, varbūt cilvēks, kurš sevī tur vēju, vai aiztur to sevī. Tieši šādu mūzikas kolektīvu mēs ar Jāni esam izveidojuši, un arī paši tajā muzicējam.”

Uz skatuves kopā muzicē koklētāji, stabulnieki, dūdinieki, celmu bunga; skan akustiskā un arī elektriskā ģitāra, sintezators, basģitāra. Skanējums veidojas ļoti kontrastains, kam pamatā, neapšaubāmi, ir mūsdienu instrumentu sintēze ar senajiem instrumentiem. Kāda pazīstama dziesma var pēkšņi ieskanēties pa jaunam, atklājot pilnīgi negaidītas nianses, atzīst Igo.

Koncerta otrajā daļā skanēs labi pazīstamas dziesmas, ko cilvēki vienmēr gaida, “kurām ir iespēja dziedāt līdzi, sist plaukstas, celties kājās, dejot… Protams, man ir svarīgi, kā cilvēki klausās jauno repertuāru, iedziļinoties sarežģītajās tēmās, kurus mēs ar mūziķiem cenšamies pasniegt klausītājiem. Un tad nāk koncerta otrā daļa, kad skan laika pārbaudi izturējušās kompozīcijas, un nav svarīgi, vai cilvēkam, kas to klausās, ir deviņpadsmit vai deviņdesmit gadu… “Laika dziesmiņa”, “Zīlīte”, “Bet dzīvē viss ir savādāk” un citas dziesmas dziedam kopā ar zāli. Paldies Dievam, ka manā “zelta repertuārā” varu iekļaut arī dziesmas, kas tapušas pirms pāris gadiem.”

Koncerta laikā būs redzamas videoprojekcijas, bet foajē tiks izvietota neliela Igo grafikas darbu izstāde, bet dizaina priekšmetus ar Igo grafikas darbu attēliem būs iespēja arī iegādāties.

Koncertu sākums – plkst.15 un plkst.19. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.