Menu
 

Opozīcijas deputāti lūgs Ģenerālprokuratūru izvērtēt Salaspils domes priekšsēdētāja Čudara rīcību

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Salaspils opozīcijas deputāti lūgs Ģenerālprokuratūru izvērtēt Salaspils novada domes priekšsēdētāja Raimonda Čudara (JV) rīcību, "neievērojot domes pastāvīgo komiteju proporcionalitāti", aģentūrai LETA apstiprināja deputāts Jānis Nebars (VL-TB/LNNK).

Viņš norādīja, ka opozīcijas deputāti, izvērtējot šāgada 15.maija Administratīvās apgabaltiesas spriedumā un 2018.gada 29.jūnija Satversmes tiesas spriedumā pausto par pastāvīgo komiteju proporcionalitātes ievērošanu Salaspils novada domes darbā, ir nolēmuši vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Opozīcijas deputāti citē Administratīvās apgabaltiesas spriedumu: "No politiskās partijas "Vienotība" domē ir ievēlēti deviņi deputāti, kas ir 52,94% no visiem domē ievēlētajiem deputātiem. Šāda proporcija matemātiski nodrošina 3,7 vietas katrā domes komitejā (7*52,94%=3,7), tādējādi no šīs politiskās partijas ievēlēto deputātu skaits vienā komitejā, iespējams, varētu tikt precizēts, to koriģējot līdz četrām deputātu vietām. Vienlaikus apgabaltiesa nesaskata jebkādu objektīvu pamatojumu tam, kādēļ proporcionalitātes principa ietvaros deputātiem no minētās politiskās partijas ir noteiktas piecas vietas pat vairākās domes komitejās."

Deputāti uzskata, ka Čudars 2017.gada 16.jūnijā, sagatavojot lēmumprojektu "Par novada pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu", ir "ļaunprātīgi izmantojis savu dienesta stāvokli, pretēji dienesta interesēm, tīši, nolūkā kaitēt atsevišķiem Salaspils novada domes deputātiem, vai nolūkā panākt kādu citu prettiesisku mērķi, tostarp labvēlīgāku apstākļu radīšana savas pārstāvētās politiskās partijas biedriem".

Opozīcijas deputāti uzskata, ka lēmumprojekts, "iespējams, sagatavots mantkārīgā nolūkā", jo atbilstoši 2015.gada 28.janvāra Salaspils novada domes lēmumam "Atlīdzības noteikšana par deputātu pienākumu izpildi, darbu komisijās un bāriņtiesā" saņemto atlīdzību vairāk nekā 10 000 eiro apmērā ir saņēmušas amatpersonas, kurām nav likumiska pamata šo amatu pildīšanai.

Deputāti atsaucas uz Krimināllikuma 317. un 318.pantu, atbilstoši kuriem var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (V) savukārt norādīja, ka viņam neesot saprotama opozīcijas deputātu rīcība.

Pašvaldības vadītājs uzskata, ka Administratīvās apgabaltiesas sprieduma rezultatīvā daļa "rada vairāk jautājumu nekā sniedz atbilžu". Viņš ir pārliecināts, ka jautājumā par pašvaldību domju komiteju veidošanas noteikumiem ir nepieciešams Augstākās tiesas (AT) spriedums, kurā būtu nepārprotami noteikts, pēc kādiem kritērijiem ir jāveido domju komitejas.

Kā vēstīts, Administratīvā apgabaltiesa apmierinājusi Nebara pieteikumu par pienākuma uzlikšanu Salaspils novada domei izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ar kuru tiktu nodrošinātas deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties domes pastāvīgo komiteju darbā.

Tiesa atzina, ka domes lēmumi neatbilst proporcionalitātes principam, un uzlika pienākumu Salaspils novada domei viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ievērojot spriedumā ietvertos apsvērumus par deputātu vienlīdzīgu tiesību nodrošināšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.