Menu
 

Pirmie secinājumi par pandēmijas sekām Pierīgā. Olaine, Mārupe un Baldone Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Baldones novada pašvaldība Foto - Baldones novada pašvaldība

“Rīgas Apriņķa Avīze” turpina apkopot informāciju no Pierīgas pašvaldībām par to, kādu ietekmi Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laiks atstājis uz Pierīgas novadu pašvaldību budžetiem. Cik cilvēkiem sniegta materiālā un cita veida palīdzība, kādu ietekmi ārkārtējās situācijas dēļ ieviestie ierobežojumi atstājuši uz finanšu ieņēmumiem un kurus no iecerētajiem attīstības pasākumiem nāksies atcelt ierobežoto līdzekļu dēļ.

Šoreiz publicējam atbildes, ko sniedza Olaines, Baldones un Mārupes novada pašvaldības pārstāvji.

Olaine

Par Olainē izsniegtajiem pabalstiem un sekām, kādas radījusi ārkārtējā situācijā valstī, “Rīgas Apriņķa Avīzei” pastāstīja Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Mārīte Rūja: “Olaines novada pašvaldība izmaksājusi ārkārtējās situācijas pabalstu desmit ģimenēm – deviņiem bērniem un sešpadsmit pieaugušajiem. Šīs ģimenes var saņemt arī pārtikas pakas.

Iedzīvotāji un juridiskās personas saņem nekustamā īpašuma nodokļa un telpu nomas maksas atlaidi. Nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi saņēmušas 323 juridiskas personas, bet telpu nomas atlaide piešķirta trim juridiskām personām. Kopā izmaksāti 4480 eiro. Pēc krīzes pabalstu piešķiršanas rezultātiem secināms, ka tuvākajos mēnešos būtisks pabalstu piešķiršanas pieaugums netiek prognozēts.”

Pilnīgu ainu par budžeta stāvokli varēšot gūt gada beigās, bet šobrīd būtiskākais esot nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu samazinājums: “Prognozējam, ka piešķirto nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu dēļ ieņēmumi būs par 603 000 eiro mazāki, pārējais saglabājas pēc plāna, pie nosacījuma, ja valdība saglabās iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozes izpildes garantiju.

Būtiski izdevumi budžetā nav pieauguši, turklāt ir pozīcijas, kurās rodas zināma ekonomija, piemēram, līdzekļi netika tērēti kultūras pasākumu organizēšanai. Protams, faktiski tikai gada beigās varēs objektīvi izvērtēt, cik izmaksājusi Covid-19 krīze Olaines novada pašvaldībai. Pašlaik budžetā līdzekļi nav pārtērēti,” skaidro Mārīte Rūja.

Mārupe

Mārupes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde “Rīgas Apriņķa Avīzi” informēja par atbalsta pasākumiem savā novadā: “Mārupes novadā ir nodrošināta sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu nepārtrauktība, sniegts atbalsts krīzes situācijā piecām Mārupes ģimenēm ar bērniem (17 personām). Kopā pandēmijas laikā šim pabalstam iztērēti 2300 eiro. Tālākā ietekme atkarīga no ierobežojumiem un ārkārtējās situācijas virzības.

Aprīlī trūcīgās, maznodrošinātās un daudzbērnu ģimenes nodrošinātas ar pārtikas pakām mēnesim (28,40 eiro katra). Izdalītas 450 pārtikas pakas. Maijā trūcīgās, maznodrošinātās un daudzbērnu ģimenes nodrošinātas ar pārtikas pakām mēnesim (eiro 26,98 katra). Izdalītas 500 pārtikas pakas. Krīzes pabalsta un pārtikas paku izmaksas pašvaldībai –28 570 eiro.”

Skaidrojot, kāda situācija ir ar pašvaldības budžeta ieņēmumiem un vai nav plānots kādu projektu atlikt, Ilze Žunde uzsver, ka tāds lēmums tiks pieņemts tikai galējas nepieciešamības gadījumā.

“Galvenais pašvaldības ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kuru iekasē Valsts ieņēmumu dienests, pašvaldības budžetā tas nonāk jau pēc tam. Pašvaldībai nav aktuālo datu par VID iekasēto iedzīvotāju ienākuma nodokli, līdz ar to nevar operatīvi reaģēt uz plānoto ieņēmumu samazinājumu, bet sakarā ar to, ka valsts veic ļoti apjomīgus ekonomikas sildīšanas pasākumus, ceram, ka pašvaldības ieņēmumu samazinājums nebūs kritisks.

Pašlaik iedzīvotāju ienākuma nodoklis izpildījies 32% apmērā, un, salīdzinot situāciju ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, tas ir samazinājies par 7% jeb 603 000 eiro. Otrs lielākais ieņēmumu avots ir nekustamā īpašuma nodoklis. Covid-19 krīzes laikā pašvaldība pieņēma lēmumu pagarināt nodokļa samaksas termiņus, kas būtiski samazinājis nodokļa ieņēmumu iekasēšanas tempu. Ja 2019. gadā šajā laika periodā bija iekasēti 70% no budžetā plānotā (iedzīvotāji izvēlējās maksāt uzreiz par visu gadu), pašlaik ir iekasēti 52% no plānotajiem ieņēmumiem.

Naudas izteiksmē iepriekšējā gadā šajā laika periodā bija iekasēts par 694 000 eiro vairāk. Pagaidām pašvaldībai tas vēl nav kritiski, un ceram, ka līdz gada beigām finanšu plūsma atjaunosies. Izdevumu ziņā pašlaik pašvaldības sniegtais sociālais atbalsts tiek kompensēts no nenotikušajiem kultūras pasākumiem. Piešķirtais atbalsts pašlaik ir pašvaldības plānotā apjomā, un ceram, ka nevajadzēs meklēt papildu finansējumu, jo krīzes situācijai vajadzētu beigties.

Ieņēmumi uz šo brīdi ir par 1,3 miljoniem eiro mazāki nekā iepriekšējā gadā, tomēr ieplānotos darbus pagaidām vēl neplānojam atcelt. Ja ieņēmumu plūsma neatjaunosies pietiekami ātri, izvērtēsim visas iespējas paveikt plānoto (t.sk. Valsts kases aizņēmumu iespējas) un gala lēmumu par darbu neveikšanu pieņemt tikai galējas nepieciešamības apstākļos.”

Baldone

Baldones novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Dišlere “Rīgas Apriņķa Avīzei” atklāja, ka “pabalsti krīzes situācijā līdz 25. maijam piešķirti 19 Baldones novada iedzīvotājiem, tajā skaitā bērniem. Izmaksātā summa – 2760 eiro.

Siltas pusdienas piegādātas 284 bērniem, tajā skaitā trūcīgo, maznodrošināto un daudzbērnu ģimeņu bērniem – gan skolēniem, gan bērnudārzniekiem, gan tiem, kuri vēl neiet bērnudārzā. Izmaksātās summas – 4287,75 eiro par aprīli. Maijā summa samazinājās, jo daļa bērnu uzsāka bērnudārza apmeklējumu, kur ēdināšana tiek nodrošināta, un aptuvenā summa ir 3300 eiro.  

Plānojam, ka krīzes situācijā pabalsta pieprasītāju, tātad arī izmaksu, apjoms pieaugs, tātad pavisam noteikti pārsniegs šā gada budžetā plānotās summas.

Pandēmijas ietekme uz pašvaldības budžetu tiek lēsta aptuveni 15 000–20 000 eiro apmērā.

Pašlaik pašvaldības dome izdara budžeta grozījumus, piemērojoties ārkārtējai situācijai, taču šobrīd nav nepieciešamības atteikties no plānotajiem darbiem, un to izpilde notiek pēc apstiprinātā plāna.”


Iepriekš: Izsniegtie pabalsti un negūtie ieņēmumi jeb Pirmie secinājumi par pandēmijas sekām Pierīgā

Ķekava un Babīte

Mālpils, Ādaži un Stopiņi

Jūrmala un Sigulda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.