Menu
 

Policijā sākta pārbaude par koku izciršanu uz pašvaldības zemes Baložos Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - Ķekavas novada pašvaldība Foto - Ķekavas novada pašvaldība

Valsts policija (VP) sākusi resorisko pārbaudi par koku izciršanu uz pašvaldības zemes Baložos, ko Ķekavas novada pašvaldība sauc par teritorijas sakopšanas darbiem.

Pašvaldībā skaidroja, ka nelielā daļā pašvaldībai piederošajā īpašumā Dzelzs ielā 32 veikti plānoti un saskaņoti ārpus meža esošās teritorijas sakopšanas un koku izciršanas darbi. Degradētā, ar krūmiem un kokiem aizaugusī teritorija Baložos, kuru negodprātīgie iedzīvotāji bija iecienījuši arī kā sadzīves atkritumu izmešanas vietu, jau ilgstoši nav tikusi kopta.

Tāpēc pašvaldības uzdevumā kapitālsabiedrība "Ķekavas sadzīves servisa centrs" veica teritorijas sakopšanu - no krūmiem un kokiem attīrītas ceļa nomales, grāvis un grāvja nogāzes. Veiktie sakopšanas darbi ir notikuši tikai daļā no pašvaldības īpašuma Dzelzs ielā 32, kas atbilstoši teritorijas plānojumam nav mežs, bet plānotā jauktas sabiedrisko un darījumu objektu teritorija.

Pašvaldības Administratīvajā pārvaldē skaidroja, ka pašvaldība no Īpašumu pārvaldes ir saņēmusi atļauju izcirst kokus ārpus meža un sakopt augstākminēto teritoriju, jo tieši Īpašumu pārvalde pašlaik, pēc pārvalžu izveides, pārņēmusi Vides un labiekārtošanas daļas funkcijas.

Pašvaldībā arī uzsver, ka šajā gadījumā nebija jārīko publiskā apspriešana, jo atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža publisku apspriešanu par koku ciršanu ārpus meža rīko sabiedrībai nozīmīgos gadījumos, ja paredzēta koku retināšana publiskajos apstādījumos un parkos. Taču šī teritorija neesot pielīdzināma ne parkam, ne publiskajam apstādījumam.

Dzelzs ielā 32 nākotnē plānots izveidot tehniskās jaunrades parku - novada iedzīvotājiem un citiem interesentiem tur būs iespēja nodarboties ar lidmodelisma, drona un bezpiltota lidaparātu izklaides iespējām un izmēģinājumiem.

Pašvaldības viedoklim gan nepiekrīt Baložu pārvaldnieks Lauris Bergmanis, kurš par iespējamām nelikumībām ziņojis VP. Pēc viņa teiktā, koki nav bijuši ne bīstami, ne bojāti, un to ciršanai bijusi nepieciešama pašvaldības meža speciālista atļauja, kas nav saņemta. Tāpat, viņaprāt, atbilstoši normatīvajiem aktiem bija jārīko sabiedriskā apspriede, jo īpašums ir pieejams publiski. Sabiedrības viedokļa nozīmīgumu šajā jautājumā apliecinot arī satraukto iedzīvotāju zvani pēc notikušā.

Bergmanis stāstīja, ka pašlaik ir grūti pateikt, cik koku ir nocirsts, jo tie ir sakrauti kaudzēs, daļa celmu jau ir izcelta, bet, viņaprāt, šādu koku ir simtiem. Izvešanai sagatavoti apmēram 150 kubikmetri kokmateriālu.

"Jautājums nav par to, vai ir bail vai nav bail. Ja kāds, iespējams, kaut ko dara ne tā, tad par to jāziņo, citādi tā būs nozieguma slēpšana," iespējamo amata zaudēšanu pašvaldībā pēc vēršanās pie likumsargiem komentēja Bergmanis.

VP pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA apliecināja, ka pārvaldes Baložu iecirknī ir saņemts iesniegums par, iespējams, nelikumīgu koku izciršanu. Pašlaik policijā ir sākta resoriskā pārbaude.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.