Menu
 

Kendija Aparjode Saulkrastos: Mana ikdiena ir pakārtota sportam Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
“Noteikti, kā jau ikvienam saulkrastietim, tā ir jūra, uz kuru var aiziet jebkurā brīdī, kad iegribas.” Meitene bieži vien ir sastopama pastaigājamies pa Saulkrastu Balto kāpu kopā ar savu sunīti Kero. Foto – no Kendijas Aparjodes personiskā arhīva “Noteikti, kā jau ikvienam saulkrastietim, tā ir jūra, uz kuru var aiziet jebkurā brīdī, kad iegribas.” Meitene bieži vien ir sastopama pastaigājamies pa Saulkrastu Balto kāpu kopā ar savu sunīti Kero. Foto – no Kendijas Aparjodes personiskā arhīva

Saulkrasti ir jūras pilsēta – saulaina, vējaina un bieži vien neparedzama. Tā savu vārdu nes nevien visā Latvijā, bet arī ārpus tās. Šeit savas mājas ir raduši gan rakstnieki, mūziķi, gan daudzi citi, bet jau no bērna kājas par savām mājām šo pilsētu sauc latviešu kamaniņu braucēja Kendija Aparjode.

Laikā, kad katra diena paiet treniņos, Kendija ir atradusi laiku, lai parunātu par savām mājām, pilsētas izaugsmi un treniņu režīmu pandēmijas laikā. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar jauno sportisti, lai pārrunātu šīs un vēl citas tēmas.

Kendija Aparjode nav tikai meitene, kuras aizraušanās un kaislība ir sports. Meitene ir profesionāla latviešu kamaniņu braucēja. Pievēršanās tieši kamaniņu sportam sākusies 2010. gadā, un liels pamudinājums tam bijusi viņas mamma Aiva Aparjode, kura arī nodarbojusies ar kamaniņu sportu un bijusi pirmā meitas trenere. Nevaram aizmirst arī par jaunās sportistes brāli Kristeru Aparjodu, kurš arī profesionāli nodarbojas ar kamaniņu sportu. Kopš tā laika Kendija ir piedalījusies daudzās sacensībās, gūstot godalgotas vietas, kā arī 2018. gadā pārstāvējusi Latvijas komandu ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

Ikdiena pakārtota sportam

Kendija stāsta, ka laika, ko varētu veltīt tikai sev vai atpūtai ar ģimeni, ir tiešām maz, jo visa ikdiena ir pakārtota treniņiem un sportam, bet kad ir iespēja izrauties no ierastā režīma, viņai patīkot atpūsties pie dabas, paceļot un izlasīt kādu labu grāmatu.

2020. gada pasaules čempionātā Sočos Kendija Aparjode (pirmā no kreisās) ieguva augsto 4. vietu individuālajā distancē sievietēm, kā arī kopā ar Latvijas komandu sudraba medaļas komandu stafetē.


Jūra vienmēr bijusi tuva

Meitene ir dzimusi Siguldā, bet par savām mājām sauc Saulkrastu pilsētu. Baltās kvarca smiltis, saules pielietās debesis un jūras šļaksti – tās ir vien dažas lietas, kuras Kendija novērtē savā pilsētā. “Noteikti, kā jau ikvienam saulkrastietim, tā ir jūra, uz kuru var aiziet jebkurā brīdī, kad iegribas.” Par mīļākajām vietām jaunā sportiste klusē, bet viennozīmīgi atzīst, ka jūra šajā pilsētā ir vislabākā vieta, uz kuru doties.  Jaunā sportiste bieži vien ir sastopama, pastaigājoties gar jūru kopā ar savu sunīti.

Tūrisma attīstības iespējas ziemā

Kendija ir augusi kopā ar savu pilsētu. Redzējusi tās uzplaukumu, pārmaiņas, veiksmes un neveiksmes. Šajos daudzajos gados vislielākais pluss, pie kā Saulkrastos piedomāts, esot tieši tūrisma attīstība vasaras siltajos mēnešos. “Daudz padomāts par vasaras tūrismu. Jūras parks, daudz vasaras kafejnīcu. Vasarā noteikti ir ko darīt, gribētos, lai arī ziemā būtu kas interesants, kādas izklaides iespējas šeit.”

Atlikušajos gada mēnešos sportiste priecājas par salīdzinoši mazo cilvēku burzmu un iespēju atpūsties no cilvēku pūļiem. “Pluss noteikti ir tas, ka nav ļoti daudz cilvēku un ir samērā kluss.” Kaut arī Saulkrastus Kendija uzskata par to vietu, kur ir iespējams baudīt klusumu un mieru, nākamgad viss var strauji mainīties.

Meitene zina, ka Saulkrasti kļūs par daudz lielāku novadu, jo reģionālā novadu reforma ir lēmusi, ka Saulkrastu pilsēta kļūs par novada centru, kuram tiks pievienoti apkārtējie novadi. Viņa šo ziņu uztver ļoti mierīgi un uzsver, ka viņas dzīvē tas neko nemainīs.

Uzmundrinājuma vārdi un laba vēlējumi

Kad esi ticis lielajā sportā, taviem panākumiem līdzi seko ne tikai tuvinieki, bet arī daudzi citi. Kad taujāju, vai meitene ir izjutusi īpašu uzmanību no pilsētas vietējiem iedzīvotājiem, viņa saka, ka neko tādu nav izjutusi. “Nē, nekādu īpašu uzmanību neesmu saņēmusi, bet cilvēki, kas mani pazīst vai zina, vienmēr pajautās, kā man iet, un novēlēs veiksmi.”

Jāizkāpj no savas komforta zonas

Kendija ir azarta pilna, enerģiska jauna meitene, kuras ikdienas gaitas paiet treniņos un aktīvās nodarbībās. Pandēmijas laiks daudziem ir licis mainīt savu ierasto režīmu, bet ne viņai.

“Manu dzīvi šī situācija nekā neiespaidoja, jo trenēties ir atļauts, kas arī ir mana galvenā nodarbošanās. Pašā sākumā, protams, nācās darboties vairāk individuāli, bet kopējais treniņu darbs sākās, kā plānots, un pašlaik viss arī norit pēc plāna,” tā par dzīvi pandēmijas laikā stāsta sportiste. Jau šobrīd viņa aktīvi darbojas sporta nometnē, lai būtu gatava nākamajām sacensībām. Savukārt citiem cilvēkiem Kendija iesaka: ”Neļaut šai situācijai iespaidot sevi, ir jāturpina savs iesāktais darbs, pat ja ir jāizkāpj no savas ierastās komforta zonas.”

“Manu dzīvi šī situācija nekā neiespaidoja, jo trenēties ir atļauts, kas arī ir mana galvenā nodarbošanās. Pašā sākumā, protams, nācās darboties vairāk individuāli, bet kopējais treniņu darbs sākās, kā plānots, un pašlaik viss arī norit pēc plāna.”
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.