Menu
 

Rīgā un Siguldā ar neierastām disciplīnām noslēdzies Latvijas čempionāts rollerslēpošanā

  • Autors:  Ivars Bācis, Latvijas Slēpošanas federācijas pārstāvis
Foto: www.infoski.lv Foto: www.infoski.lv

Pagājušajā nedēļas nogalē ar neierastām un interesantām disciplīnām, sestdien dalībniekiem sacenšoties komandu sprintā Uzvaras parkā Rīgā, bet svētdien duatlonā (skriešana + rollerslēpošana) Fischer Slēpošanas centrā Siguldā, tika aizvadīts trešais – noslēdzošais – posms Latvijas čempionātam rollerslēpošanā.

Latvijas Slēpošanas federācija vēlējās slēpotājiem rollerslēpošanas sezonas noslēgumu padarīt interesantāku, tāpēc pēdējā posmā bija ieliktas neierastas disciplīnas. Komandu sprints Latvijas čempionātos distanču slēpošanā ziemā nav reta parādība, pēdējo reizi norisinoties 2019. gada martā Cēsu Olimpiskajā centrā, bet vasarā rollerslēpošanā komandu sprints vismaz pēdējos desmit gadus netika rīkots. Līdz ar to arī rollerslēpošanā valsts čempionāta ietvaros dalībniekiem bija iespējas sacensties ne individuāli, bet komandās. Otrajā dienā ieplānotais duatlons Latvijas čempionātu programmā bija pirmo reizi. Savā ziņā tas bija pareizs gājiens ielikt arī skriešanu, jo slēpotājiem ir jāmāk labi skriet, turklāt reljefainā trasē, ko pierāda arī slēpošanas lielvalstu pārstāvji.

Duatlonā (3km kross + 6km rollerslēpošana) vīriešiem dominēja labākos rezultātus no mūsu slēpotājiem šovasar rollerslēpošanā guvušais Raimo Vīgants. Jau pēc pirmās daļas 3km krosa sarežģītā trasē madonietis tuvāko sāncensi un junioru grupas līderi Lauri Kaparkalēju apsteidza par pusotru minūti, pieaugušo grupas otram ātrākajam skrējējam Andrim Robaldam priekšā esot gandrīz divas ar pusi minūtes. Līdz ar to Vīgants uz rolleriem varēja atļauties neuzrādīt ātrāko laiku un tāpat svinēt ļoti pārliecinošu uzvaru (28:29,3). Minūti aiz viņa finišēja labākā laika autors rollerslēpošanas daļā Lauris Kaparkalējs, kurš svinēja pārliecinošu uzvaru V18 grupā, jo tuvākie sāncenši Madonas BJSS pārstāvim zaudēja nedaudz virs minūtes.

Un tieši Kaparkalēja tuvākie sāncenši – rīdzinieks Aleksandrs Ļūle (SS “Arkādija”) un siguldietis Rainers Paeglis (Siguldas Sporta skola), kuri kopējā ieskaitē finišēja trešajā un ceturtajā vietā, – sarūpēja šo sacensību spraigāko cīņu par godalgotajām vietām, cīnoties par sudraba medaļu V18 grupā. Pēc skriešanas četras sekundes priekšā bija Paeglis, bet pēc tranzīta zonas uz rolleriem abi izbrauca reizē. Viņiem kompāniju varēja sastādīt siguldietis Sandijs Suhanovs, kurš, kaut arī abiem iepriekšminētajiem skriešanā zaudēja 25 sekundes, tomēr ļoti operatīvi darbojās tranzītzonā, un jau grasījās doties rollerslēpošanā tikai pāris sekundes aiz Ļūles un Paegļa. Taču lielā ātrumā Suhanovs nebija kārtīgi piestiprinājis vienu rollerslēpi, kas pirmajā brīdī jau nokrita, tādējādi piespiežot Sandiju apstāties un pazaudēt vismaz desmit sekundes, līdz ar to viņam vairs nepaliekot iespējām noķert duetu cīņā par otro vietu. Šādi divatā viņi nobrauca līdz otrā apļa beigām (2,4km), kad Paeglis uzņēmās iniciatīvu un sāka pamazām attālināties no Ļūles, trešā apļa beigās (3,6km) pārsvaram pār “arkādieti” sasniedzot piecas sekundes. Ceturtajā aplī nekas nemainījās, tādējādi Ļūlem vēl saglabājās izredzes pacīnīties par otro vietu. To arī rīdzinieks īstenoja un pēdējā aplī pamazām tuvojās Paeglim, sagurt sākušo siguldieti noķerot 350m līdz finišam un pēdējos 200m izveidojot vairāk nekā desmit metru atstarpi, kas ļāva Ļūlem iegūt otro vietu. Taču arī Paeglis par trešo vietu neskuma, drīzāk bija gandarīts.

Labu ātrumu uz rolleriem demonstrēja no orientēšanās vides nākušais Edgars Bernāns, kurš pēc skriešanas uz rolleriem pakāpās pāris vietas augstāk un finišēja kopējā ieskaitē piektais, izvirzoties otrajā vietā pieaugušo grupā (+3:22). Sešinieku noslēdza Suhanovs, kuram rollerslēpošanā tuvojās rīdzinieks Bruno Krampe, kurš vērtīgu laiku bija pazaudējis tranzītzonā.

Sievietēm (2km + 4,8km) par galveno favorīti tika uzskatīta šogad S18 grupā Latvijas čempionātā orientēšanās sportā divas individuālās uzvaras garajā un vidējā distancē izcīnījusī siguldiete Kristīne Brunere. Lai arī rollerslēpošanā nedaudz spēcīgāka ir rīdziniece Samanta Krampe, tomēr skriešanā daudz pārāka ir orientēšanās sportā rūdījusies Siguldas Sporta skolas pārstāve. Tas apliecinājās arī realitātē, jo pēc 2km krosa Bruneres pārsvars pārsniedza pusotru minūti (1:40), jau tobrīd pilnībā noņemot jautājumu par uzvarētāju. Krampe pāris sekundes 4,8km rollerslēpošanas daļu veica ātrāk, tomēr Brunere varēja svinēt pārliecinošu uzvaru duatlonā ar pusotras minūtes pārsvaru (26:28,5). Šīs sezonas līdere S18 grupā Krampe pirmo reizi šosezon bija otrajā vietā un līdz ar to nopelnīja pilnu medaļu komplektu (trīs uzvaras, viens sudrabs un viena bronza komandu sprintā). Atzīstamu sniegumu rādīja cēsniece Signe Miķelsone, kura Krampei skriešanā zaudēja tikai 6 sekundes, bet 4,8km uz rollerslēpēm piekāpās par minūti un 11 sekundēm un kā trešā un noslēdzošā 13 dalībnieču starta grupā spēja iekļauties pusstundā. CPSS pārstāve ieguva stabilu trešo vietu gan savā S18 grupā, gan arī kopējā ieskaitē. Pusotru minūti aiz cēsnieces Miķelsones kā ceturtā finišēja vairāk nekā 50 gadus vecā Žanete Leimane, kura izpelnījās vislielāko atbalstu no līdzjutējiem, jo spēja apsteigt gan septiņas S18 grupas dalībnieces, gan vienīgo pieaugušo grupas pārstāvi.

Sestdien 6km komandu sprintā (6x1km) (komandā ir divi dalībnieki, kas mainoties katrs veic trīs posmos, tātad kopā komandai sanāk seši posmi) no vecākajām grupām lielāku interesi izsauca S18 un V18 grupas, jo pieaugušo grupās sievietēm bija tikai viena komanda (Madonas BJSS ar Kitiju Auziņu un Paulu Bergfeldi), bet vīriešiem Madonas duetam Raimo Vīgantam un Edgaram Bernānam abas Cēsu komandas līdzvērtīgu konkurenci nesastādīja. Puišiem V18 grupā cīņā par godalgotajām vietām iesaistījās trīs komandas. Pēc pirmajiem diviem posmiem Bruno Krampe ar Aleksandru Ļūļi vadībā ar dažu sekunžu pārsvaru bija izvirzījuši SS “Arkādija”, kuriem sekoja madonieši un siguldieši. Turpinājumā cīņā par uzvaru palika tikai rīdzinieki un Siguldas SS puiši, jo lēnāks palika madonietis Uvis Akmentiņš un arī viņa komandas biedrs Lauris Kaparkalējs saprata, ka šoreiz nebūs glābējs, tāpēc Madonas BJSS finišēja trešie. Tikmēr cīņā par 1.vietu pēc četriem posmiem vadībā ar divu sekunžu pārsvaru atradās “arkādieši”. Priekšpēdējā piektajā posmā siguldietis Sandijs Suhanovs rīdzinieku Bruno Krampi apsteidza par 8 sekundēm, tādējādi pēdējā posmā savu komandas biedru Raineru Paegli sūtot 6 sekundes priekšā Aleksandram Ļūļem. Pēdējā posmā Ļūļe nespēja sadeldēt deficītu un siguldieši varēja svinēt uzvaru. Tikmēr rīdzinieki par divām pāragrām stafetes maiņām saņēma 30 sekunžu sodu (15+15), kas nobīdīja viņus uz trešo vietu, sekundi aiz madoniešiem, kuri līdz ar to pakāpās uz otro vietu.

Meitenēm S18 grupā Cēsu treneri pareizi stratēģiski piegāja, abas spēcīgākās – Signi Miķelsoni un Martu Priedi – neieliekot vienā komandā, bet dažādās, lai CPSS varētu iegūt pirmās divas vietas. Un šī stratēģija attaisnojās, Miķelsonei kopā ar otru ātrāko skrējēju svētdien duatlonā Matildi Sproģi (CPSS 1) spraigā finiša sprintā par pussekundi apsteidzot Priedi, kura startēja kopā ar Alīnu Šmiti (CPSS 2). Vēl līdz ceturtā posma beigām uz pirmo vietu cerības saglabāja arī SS “Arkādija”, jo Annas Dreikas atvesto 20–25 sekunžu deficītu līdz pāris sekunžu atpalikšanai katru reizi sadeldēja Samanta Krampe (viņa bija ātrākā no visu grupu sievietēm, arī par pieaugušajām), taču piektajā etapā Dreika krita un stafeti nodeva 26 sekundes aiz abām Cēsu komandām. Krampe atkal pietuvojās konkurentēm (+13 sekundes), taču trešo reizi atspēlēt vairāk nekā 20 sekunžu deficītu nebija reāli, un rīdzinieces tāpat kā puiši nopelnīja bronzas medaļas sešu komandu konkurencē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.