Menu
 

Pierīgas florbolisti cīnās pasaules čempionātā Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits, speciāli “Rīgas Apriņķa Avīzei” no Helsinkiem
Dāņu florbolisti zināja mūsu snaiperi Klāvu Jansons, tāpēc pieskatīja viņu īpaši. Foto – Ritvars Raits Dāņu florbolisti zināja mūsu snaiperi Klāvu Jansons, tāpēc pieskatīja viņu īpaši. Foto – Ritvars Raits

Pagājušajā nedēļā Somijas galvaspilsētā Somijā startēja 13. pasaules čempionāta florbolā vīriešiem finālturnīrs, kurā cīnās sešpadsmit pasaules labākās komandas. Starp čempionāta dalībniecēm ir arī Latvijas valstsvienība, kuras sastāvā šoreiz iekļauti divi Pierīgas florbolisti – komandas “Ķekava” uzbrukuma līderis Klāvs Jansons un “Oxdog Ulbroka LU” aizsardzības balsts Kārlis Jānis Petrovskis.

Pasaules čempionāta finālturnīram Helsinkos bija jānotiek tieši pirms gada. Toreiz tā norisi izjauca Covid-19 izraisītā pandēmija. Nedaudz savādi šķiet, ka šogad notiekošā finālturnīra simbolikā visur parādās 2020. gads, bet citādi nevarēja – čempioni jānoskaidro! Pasaules čempionātu finālturnīri notiek katru otro gadu.

Plāns – piektā vieta, sapnis – pusfināls

Latvijas vīriešu florbola izlase, kas, starp citu, piedalījusies arī visos divpadsmit iepriekšējos pasaules čempionātos, labākos rezultātus guva 2006., 2008., 2010., 2014. un 2018. gadā, kad latvieši izcīnīja piekto vietu pasaulē. Var nojaust, ka arī uz Helsinkiem mūsu florbolisti dodas ar mērķi ierindoties vismaz uzreiz aiz TOP 4 komandām – Somijas, Zviedrijas, Šveices un Čehijas –, tajā pašā laikā neaizmirstot par savu seno sapni iekļūt pusfinālā, neielaižot tur kādu no florbola pasaules varenajiem.

Parasti izlase uz pasaules čempionāta finālturnīru dodas pāris dienu iepriekš, bet šoreiz Latvijas florbolisti uz Helsinkiem devās krietni agrāk – 29. novembrī agri no rīta. Tas saistīts ar to, ka mūsu valstsvienības galvenais treneris un viens no viņa asistentiem ir somi – Arto Rīhimeki un Tēmu Variss. Viņi pēdējo treniņnometni pirms turnīra sākuma vēlējās aizvadīt spēļu norises vietā. Trīs dienas tika izmantotas kvalitatīviem treniņiem, pēdējais no tiem notika Helsinku Ledus hallē, kur bija paredzētas apakšgrupu spēles un pirmie izslēgšanas mači. Pusfināla spēles un cīņas par medaļām notiks Helsinku galvenajā sporta celtnē – Hartvallas arēnā.

Klāvs Jansons: Esam gatavi cīņai!

Pēc pēdējā treniņa ķekavietis Klāvs Jansons, kurš ir arī “ELVI” florbola līgas rezultatīvākais spēlētājs, atrada laiku nelielai intervijai. “Čempionāta norises vietā ieradāmies trīs dienas agrāk, jo pirms finālturnīra mums bija paredzēta vēl viena treniņnometne. Arī pirms citiem pasaules čempionātiem mums ir tādas nometnes, tikai parasti mums tās notika Latvijā. Atbraucām uz šejieni, pastrādājām pie dažām lietām, kas mums bija jāuzlabo, piemēram, pieslīpējām vairākuma un mazākuma izspēles, atkārtojām kaut kādas taktiskas lietas. Es uzskatu, ka kopumā mēs esam gatavi cīņai pasaules čempionātā, komandas gars mums ir labs – mēs esam ļoti saliedēti. Ļoti labi ir arī mums nodrošinātie sadzīves apstākļi. Viesnīcā visiem ir labas istabiņas – viss ir kārtībā,” – tā Jansons.

Jautāts, kā mūsu komanda gatavosies apakšgrupas spēlēm, kur tās pretinieki būs zviedri, dāņi un somi, Jansons atklāja: “Katrai spēlei mēs, protams, gatavosimies atšķirīgi, jo vienmēr jāņem vērā, ar kādiem pretiniekiem tajā dienā jātiekas. Treneri dos norādījumus, tā mēs precīzāk uzzināsim nianses, kurām mums būs jāpievērš īpaša uzmanība. Principā mēs esam gatavi cīnīties pret jebkuru pretinieku. Tikai tajā dienā, kad būs konkrētā spēle, mēs uzzināsim, kā mums būs jāspēlē.”

Kārļa Jāņa Petrovska galvenais uzdevums laukumā ir palīdzēt savam vārtsargam.


Latvijas izlasei nodrošināti maksimāli labi apstākļi

Latvijas Florbola savienība ieguldījusi lielu darbu, lai nodrošinātu savu vīriešu izlasi ar visu nepieciešamo. Kopā ar somu florbola speciālistiem treneru korpusā ir vēl divi galvenā trenera asistenti Ingus Laiviņš un Ainārs Juškēvičs, vārtsargu treneris Andis Blinds un fiziskās sagatavotības treneris Mikus Embrekts. Par sportistu labsajūtu rūpējas mediķe Baiba Feldmane un fizioterapeits Kārlis Vitkovskis, kurš, starp citu, arī ir no Ulbrokas kluba. Savus pienākumus ar atbildības sajūtu veic ekipējuma menedžeris Arsenijs Potapovs un izlases menedžere Tatjana Varša, par publicitāti rūpējas šī raksta autors Ritvars Raits, kurš fotografē visas spēles, un Āris Aldiņš – sociālo tīklu administrators. Komandu savā autobusā vadā profesionālais šoferis Raitis Bitmanis no Valmieras, kurš Latvijas florbola izlases uz pasaules čempionātiem un atpakaļ nogādā jau astoņus gadus.

Interesanti, ka šoreiz izlase dzīvo nevis viesnīcā, bet sociālajā mājā Vantā – mazpilsētā, kas robežojas ar galvaspilsētu. Līdz spēļu hallei ir 15–20 minūšu brauciens. Jāsaka, ka šāds variants, dzīvojot vienā vietā divas nedēļas, ir pat labāks, jo lielajos un ērtajos dzīvokļos ir ne tikai viesnīcās pierastās ērtības, bet arī virtuve, kā arī veļas un trauku mazgājamās mašīnas. Kādreiz brīnījāmies, ka pasaules čempioni zviedri uz finālturnīriem ņem līdzi savus pavārus. Tagad tā dara arī Latvijas florbola izlases. Piemēram, Helsinkos par to, lai mūsu puiši būtu labi paēduši, rūpējas pavāres Elita un Iveta. Tādā veidā tiek nošauti pat divi zaķi uzreiz – latvieši var baudīt sev pierastas maltītes, turklāt tās izmaksā daudz lētāk nekā vietējās kafejnīcās.

Apakšgrupas turnīrā izcīnīts viens punkts

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas izlase aizvadīja visas trīs apakšgrupas spēles, kurās mūsējiem bija gana spēcīgi pretinieki. Pirmie latviešiem pretī stājās astoņkārtējie pasaules čempioni zviedri, kas, kā izskatās, tagad ļoti grib atgūt uzvarētāju kausu, ko tiem atņēmuši somi. Latvieši cīņu sāka vareni, atklājot spēles rezultātu ar 1:0, bet pēc pirmā perioda piekāpās tikai ar vienu vārtu starpību – 1:2. Galarezultātā gan tika piedzīvots samērā smags zaudējums 1:11.

Nākamā cīņa bija ar Dānijas izlasi, kas mūsējiem ir galvenā konkurente uz trešo vietu apakšgrupā. Šajā mačā rezultāts mainījās kā šūpolēs: vispirms vadībā ar 2:0 izvirzījās pretinieki, otrās trešdaļas laikā vadības grožus ar 4:2 jau pārņēma latvieši, bet spēles izskaņā dāņiem izdevās izraut neizšķirtu rezultātu – 5:5.

Savu labāko spēli šajā čempionātā Latvijas florbolisti aizvadīja pret pašreizējiem čempioniem somiem. Arī šī mača rezultātu jau pirmajā minūtē atklāja latvieši – 1:0. Somu līdzjutēji savai komanda neļāva atslābt – ne bez piepūles, tomēr pirmā perioda beigās vadībā ar 2:1 jau izvirzījās mājinieki. Galarezultātā Somijas izlase svinēja uzvaru ar 7:2, bet šis rezultāts mūsējiem dod cerības uz trešo vietu apakšgrupā.

Galvenās cīņas notiks šonedēļ

Kārlis Jānis Petrovskis un Klāvs Jansons, kuriem šis ir otrais pasaules čempionāts, laukumā devās visās spēlēs, no visas sirds cīnījās aizsardzībā, bet pie rezultativitātes punktiem pagaidām nav tikuši. Petrovska galvenais uzdevums ir rūpēties par savu vārtu drošību, bet Jansons vienmēr cenšas gūt vārtus. Iepriekšējā čempionātā, kas pirms trim gadiem notika Prāgā, Klāvs guva trīs svarīgus vārtus, kā arī izcēlās ar vienu rezultatīvu piespēli. Diezgan droši, ka tukšā viņš nepaliks arī Helsinkos.

Apakšgrupas spēlēs rezultatīvs bija bijušais Ulbrokas kluba uzbrucējs Rolands Kovaļevskis, kurš spēlē pret dāņiem guva divus vārtus un saņēma labākā spēlētāja balvu. Ar vienu rezultatīvu piespēli mačā pret somiem izcēlās bijušais Ķekavas komandas aizsargs Ralfs Orste. Kovaļevskis un Orste florbolu tagad spēlē Somijas komandā.

Mūsu izlasei galvenās cīņas vēl tikai priekšā. Pirmā no tām būs astotdaļfināla spēle, kas notiks jau šovakar, 7. decembrī. Visas Latvijas izlases spēles tiešraidē translē televīzijas kanāls “TV4” un interneta portāls “Sportacentrs.com”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.