Menu
 

Latvijas regbija izlases treneris pirms spēles Baldonē: Treniņu nav bijis daudz, bet puiši labi izprot spēli un ātri mācās

  • Autors:  LETA
Foto - Zigismunds Zālmanis, LRF Foto - Zigismunds Zālmanis, LRF

Latvijas regbija valstsvienības jaunais treneris Gerijs Vokers intervijā aģentūrai LETA atzina, ka pavadītais laiks treniņos ar izlases spēlētājiem ir bijis produktīvs un Latvijas regbisti ātri vien izprotot trenera norādījumus.

Anglijā dzimušais regbija speciālists Vokers ar izlasi kopā bijis vien nedaudz vairāk kā trīs nedēļas un norādīja, ka ir apmierināts ar izlases darbu, kā arī nedaudzajos treniņos starp regbistiem redzami daži līderi. "Esmu patīkami iespaidots ar Aināra Bērziņa sniegumu, manuprāt, viņš ir ne tikai izcils sportists, bet arī izteikts līderis ārpus laukuma. Arī Elmārs Šefanovskis, Emīls Balodis, Dāvis Bajārs un Māris Streikišs manā skatījumā ļoti labi darbojas laukumā. Viņu spēle mums noteikti palīdzēs rādīt stabilāku sniegumu," izceļot vairāku Latvijas čempionātā spēlējošo komandu regbistus, sacīja Vokers.

"Šobrīd treniņos vēlos likt spēlētājiem saprast, ka es neesmu kapteinis, kurš dod komandas. Man svarīgi ir, lai spēlētājs pats izprot spēli un spēj reaģēt uz mainīgajām situācijām, tikai pēc tam viņš nāk pie manis un prasa spēles detaļas vai taktisko zīmējumu," savās treniņu metodēs dalījās treneris.

Treneris atzinīgi vērtēja spēlētāju darba ētiku un treniņos gūto progresu. "Pirmajos treniņos teicu puišiem, lai viņi vairāk runā un sadarbojas. Laukums vairs nav kluss un spēle noris daudz raitāk. Arī paši spēlētāji man pēc treniņa ir nākuši un teikuši, ka šis strādā un šāda spēle viņiem patīk," par progresu izlases spēlē priecīgs bija Vokers.

Bez nedēļas nogalē gaidāmās spēles Eiropas čempionāta otrās konferences Ziemeļu divīzijā, Latvijas regbija-7 izlasei jūnijā ir gaidāmi divi Eiropas čempionāta posmi, kuros ir iespēja izcīnīt ceļazīmi uz Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

"Šis turnīrs nebūs viegls, mums ir gana stipra grupa, tomēr mēs jau šobrīd esam uzsākuši sarunas ar Latvijas klubiem, lai laikus varētu pienācīgi sagatavoties šīm spēlēm. Mums ir pietiekoši daudz jauno spēlētāju, kuri ļoti labi piekopj tieši regbija-7 spēli, tāpēc mums ir visas cerības pārspēt iepriekšējā gada rezultātus. Arī izspēles kārtība ir interesanta, jo punktus iegūst katra izlase, bet svarīgi, protams, ir rādīt stabilu sniegumu, lai pacīnītos par augstām vietām," domās par gaidāmo turnīru vasarā dalījās Vokers.

Pieminot jaunos spēlētājus, trenerim tika jautāts kādu nākotni viņš redz Latvijas regbijam, uz ko speciālists atsaucās ļoti pozitīvi. "Svētdien es klātienē vēroju jauniešu čempionāta spēles un jāatzīst, ka jauno talantu Latvijā netrūkst. Īpaši patika JNSC/ "Eleja" spēles, kā arī "Livonia" un "Miesnieki" komandās ir vairāki perspektīvi spēlētāji un, manuprāt, U-19 čempionāta līmenis ir pietiekoši augsts. Nākotnē daudzi no šiem spēlētājiem pavisam droši spēlēs izlasē," iespaidos dalījās izlases treneris.

Noslēgumā treneris atzina, ka labprāt Latvijas regbijā ieviestu piramīdas sistēmu, kurā jau no agra vecuma spēlētājiem tiek mācītas spēles būtiskākās nianses, tādējādi pēc pāris gadiem, kad regbisti klauvē pie izlases durvīm, viņiem daudz lietas jau būtu skaidras un pazīstamas.

"Es labprāt ieviestu sistēmas, kuras ir pielāgotas latviešu spēlētājiem. Zinu, ka viņi labāk mācās no zīmējumiem un uzskates materiāliem, to arī šobrīd piekopju lielajā izlasē. Tomēr es gribētu panākt, ka šīs sistēmas regbisti apgūst jau jauniešu līmenī un vēlāk nokļūstot izlasē, viņi jau zinātu kas tiek gaidīts," cerībās par spožāku regbija nākotni dalās Vokers.

Tāpat treneris nav atkāpies no iepriekš paustā, ka izlasi vēlētos aizvest līdz 34.vietai pasaules rangā, piezīmējot, ka šāds rezultāts nav neiespējams un ir pat ļoti sasniedzams.

Jau vēstījām, ka Latvijas regbija izlase sestdien plkst.15 aizvadīs ļoti svarīgu spēli pērn atklātajā Baldones stadionā - spēles uzvarētāji izkļūs no Eiropas čempionāta otrās konferences Ziemeļu divīzijas, bet zaudētājiem tajā nāksies palikt vēl vienu ciklu. Šajā duelī izlases galvenā trenera amatā debitēs brits Vokers, kurš ir vien ceturtais Latvijas valstsvienības vadītājs vēsturē.

Latvijas izlase pērn pavasarī aizvadīja neveiksmīgas spēles un izkrita uz otro konferenci, kas ir viena no vājākajām Eiropā. Tagad spēkojamies ar izlasēm, kas pasaules rangā ir aiz mums - šī cikla ievadā 2018. gada rudenī Latvija ar 24:7 uzvarēja Somiju un ar 26:20 apspēlēja Austriju.

Trešajā spēlē pasaules ranga 57.vietā esošā Latvija uzņems Dāniju, kas atrodas 79.pozīcijā. Dāņi pagājušajā sestdienā mājās ar 37:7 sagrāva Austriju un ar 11 punktiem trijās spēlēs izvirzījās mūsu apakšgrupas vadībā. Latvija ar deviņiem punktiem divās cīņās ir otrā un jau tagad ir skaidrs - ja sestdienas spēlē tiks zaudēts, 25.maijā gaidāmā noslēdzošā spēle Norvēģijā neko vairs neizšķirs un augstāk pakāpties neizdosies.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.