Menu
 

"Conexus": Inčukalna pazemes gāzes krātuvē sasniegts vēsturē lielākais krātuves jaudu rezervācijas apjoms

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā samazinājies dabasgāzes patēriņš, šī gada sešos mēnešos no krātuves izņemot 7,2 teravatstundu (TWh) dabasgāzes, kas ir par 40% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, liecina AS “Conexus Baltic Grid” (“Conexus”) apkopotie dati par uzņēmuma darbības rezultātiem pirmajā pusgadā.

Vienlaikus sistēmas lietotāji aktīvi gatavojas ziemas sezonai, nodrošinās ar dabasgāzi un to uzglabā  Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK) 2022./2023. gada krātuves ciklam, jaudas rezervācijas produktu apjomam sasniedzot 24,1 TWh, kas ir par 27% vairāk nekā gadu iepriekš, pilnībā rezervējot visas pieejamās jaudas. Šis ir lielākais krātuves jaudu rezervāciju apjoms, kāds sasniegts “Conexus” darbības laikā. 

Dabasgāzes patēriņa apjoms Latvijas lietotāju vajadzībām pārskata periodā ir sasniedzis 4,8 TWh, kas ir par trešdaļu mazāk nekā pērn. Dabasgāzes patēriņa samazinājumu ietekmēja gan gaisa temperatūra, kas ziemas mēnešos bija augstāka nekā 2021. gada attiecīgajā periodā, gan arī elektroenerģijas ražošanas apjoma valsts lielākajās termoelektrocentrālēs samazināšanās par divām trešdaļām. Tā rezultātā lietotāju nepieciešamība pēc dabasgāzes bija mazāka nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, līdz ar to dabasgāzes patēriņa kritums ir ļāvis samazināt no Inčukalna PGK izņemto dabasgāzes apjomu par 40%, vēsta “Conexus”. 

Reaģējot uz politisko situāciju Eiropā, uzņēmums jau šī gada februāra beigās uzsāka dabasgāzes iesūknēšanu Inčukalna PGK. Ierasti dabasgāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tika uzsākta tikai pēc izņemšanas sezonas noslēguma, kas notiek 2022. gada 30. aprīlī. Pārskata perioda beigās – uz 2022. gada 30. jūniju – Inčukalna PGK bija noglabāta dabasgāze 9,7 TWh apmērā, savukārt uz doto brīdi noglabātais apjoms sasniedz 11,8 TWh.

“Šis laiks enerģētikas sektorā ir pavisam atšķirīgs no tā, kādu esam pieredzējuši iepriekš. Dabasgāzes patēriņa kritums iepriekšējā sezonā ir spēlējis par labu uzglabājamās dabasgāzes apjoma saglabāšanai, sniedzot noteiktu atspērienu jau nākamajai dabasgāzes izņemšanas sezonai.  Kā redzams, sistēmas lietotāji ļoti nopietni apzinās izaicinājumus, kas mūs gaida. Mēs nezinām, kādi būs laikapstākļi, savukārt ģeopolitiskā situācija joprojām ir ārkārtīgi nestabila un neprognozējama, tāpēc šobrīd vienīgais pareizais lēmums ir veidot dabasgāzes krājumus,” uzņēmuma paziņojumā citēts AS “Conexus Baltic Grid” valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss. 

Samazinājums vērojams arī dabasgāzes pārvades segmentā – 2022. gada pirmajos sešos mēnešos “Conexus” nodrošinājis nepārtrauktu dabasgāzes piegādi Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas vajadzībām, un kopējais pārvadītās dabasgāzes apjoms Latvijā sasniedza 16,8 TWh, kas ir par 24% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. 

Lielākais samazinājums vērojams no Krievijas saņemtās dabasgāzes apjoma kritumā. Šī gada 6 mēnešos no Krievijas saņemta dabasgāze 2,7 TWh apjomā, kas, salīdzinot ar pagājuša gada 6 mēnešos saņemto dabasgāzi 9,6 TWh apjomā, veido 71% samazinājumu. 

Vienlaikus uzņēmumā uzsver – lai nodrošinātu dabasgāzes drošu un paredzamu pieejamību, sistēmas lietotāji diversificē dabasgāzes piegādes avotus. Sistēmas lietotāji ir aktīvi uzsākuši dabasgāzes piegādes no Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa, un šī gada 6 mēnešos no Lietuvas saņemtais dabasgāzes apjoms ir 6,5 TWh, kas ir 13 reizes vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn. 

Likumsakarīgi pārskata periodā samazinājies arī “Conexus” apgrozījums, tam sasniedzot 27,67 miljonus eiro, vienlaikus uzglabāšanas pakalpojumu ieņēmumiem un EBITDA pārsniedzot iepriekšējā gada attiecīgā perioda rādītājus. Uzglabāšanas segmenta ieņēmumi pārskata periodā bija 13,55 miljonu eiro, savukārt  EBITDA sasniedza 9,4 miljonus eiro.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.