Menu
 

NKC: Pērn divkārt pieaudzis Latvijas filmu skatītāju skaits kinoteātros

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

2022.gada filmu izrādīšanas dati liecina – skatītāji atgriežas kinoteātros, un interese par Latvijas filmām, salīdzinot ar pandēmijas ierobežojumu ietekmēto 2021.gadu, pieaugusi divkārt, liecina Nacionālā kino centra (NKC) apkopotie dati par aizvadītā gada statistikas datiem filmu nozarē.

Aizvadītais gads kinoteātros Latvijā un pasaulē iezīmēja vairākas tendences – filmu izrādīšanu klātienē vairs neierobežoja nekādi epidemioloģiskie aizliegumi, bet konkurence par skatītāja uzmanību bija ļoti sīva, jo uz ekrāniem parādījās liels daudzums "pandēmijas aizkavētu" filmu, turklāt pēdējos gados arvien populārāka kļuvusi filmu skatīšanās tiešsaistē, norāda NKC.

Tomēr kinoteātri ir klasiska kinoizrādīšanas vieta, to nozīme kinoprocesā saglabājas un atkal pieaug. 2022.gadā Latvijas kinoteātros nopirkts vairāk nekā pusotrs miljons kinobiļešu (1 715 494), un tas ir trīsreiz vairāk nekā pandēmijas nomocītajā 2021.gadā. Tiesa, 2019.gadā Latvijā tika nopirkts 2 723 422 kinobiļešu.

Populārāko filmu žanriskajā piederībā patiešām lielas izmaiņas nav vērojamas – kā parasti, kinoskatītājiem vislabāk patīk amerikāņu ģimenes animācija, pagājušā gadā apmeklētāko filmu saraksta augšgalā ir “Minioni 2 / Minions: The Rise of Gru”, “Soniks 2: Filma / Sonic 2: The Movie” un “DC Supermīluļu līga / DC League of Super-Pets”, otrajā vietā aiz “Minioniem” gada nogalē gan pamanījās uzlēkt vērienīgais “Avatars: Ūdensceļš / Avatar: The Way of Water”.

Latvijas filmas 2022.gadā kinoteātros apmeklējuši 188 352 skatītāji, un tas ir 2,37 reizes vairāk nekā 2021.gadā. Par skatītāko Latvijas filmu ir kļuvis kinodarbs, kurā rezonē vēsturiskie notikumi – Viestura Kairiša "Janvāris" ar 35 267 skatītājiem. Tam seko abas "sezonas svētku" filmas – “Circenīša Ziemassvētki” (27 468 skatītāji) un “Ziemassvētki džungļos” (25 972 skatītāji).

Desmitniekā ir arī septiņām Lielā Kristapa nominācijām novērtētā spēlfilma “Māsas”, melnā komēdija “Mamma vēl smaida”, Latvijas un Igaunijas kopražojums “Suflieris”, jauniešu drāma “Neona pavasaris” un animācijas mūzikls “Mans laulību projekts”. Visvairāk apmeklēto filmu desmitniekā iekļuvusi arī viena dokumentālā filma, kas stāsta par Latvijā populārāko sporta veidu basketbolu – “No Ghetto līdz olimpiskajam zeltam”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.