Menu
 

Mālpils deju kolektīvs "Sidgunda" papildina tērpu klāstu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - VPDK "Sidgunda" Attēls - VPDK "Sidgunda"

Mālpils Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidgunda” veiksmīgi realizē LEADER projektu. Tā ietvaros sadarbībā ar Evitu Specianu tika uzšūtas 12 Austrumvidzemes sievu jakas un sadarbībā ar SIA “Jooole” tika iegādāti 12 kvadrāta formas vīru zīda kakla lakati, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Projekta rezultātā iegūtie tērpi kalpos kā jauni koncerttērpi deju kolektīva uzstāšanās reizēs, tādējādi popularizējot ne tikai latviešu skatuvisko deju, bet arī tautastērpu kā neatņemamu latvieša dzīves sastāvdaļu.

Realizētā projekta mērķis bija veicināt Siguldas novada Mālpils pagasta sabiedrības iesaistīšanos Siguldas novada Mālpils pagasta tautas deju kultūras kapitāla stratēģiskā un ilgtspējīgā izveidē, uzturēšanā un izmantošanā. Tautastērpu vēsturiskais autentiskums ir ieguvums Siguldas novada Mālpils pagasta tautas deju kolektīvu potenciāla un pievilcības vairošanā – kultūrvēsturiskais Vidzemes novada tautastērps, kas ir mālpiliešu kultūras identitātes vizuāla izpausme, raksturo Vidzemes kultūrvēsturiskā novada savdabību, pamatojoties uz folkloras avotiem un latviešu tautas tradīciju aprakstiem, stāsta pašvaldībā.

Vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidgunda” dibināts 1984.gadā. No 2009.gada kolektīvu vada mākslinieciskā vadītāja Māra Gaile-Dišereite. Kopš dibināšanas brīža “Sidgunda” ir piedalījusies visos Vispārējos dziesmu un deju svētkos un sekmīgi konkurē ar pieredzes bagātiem tautas deju ansambļiem, gūstot augstus panākumus tautas deju skatēs, kā arī pārstāvot Latviju deju festivālos un koncerttūrēs citās Eiropas valstīs, kultūras pasākumos Siguldas novadā un deju sadraudzības koncertos Latvijā.

Pašreiz kolektīvā kopā pulcējas 24 talantīgi un savā attīstībā augsti motivēti dejotāji, kuriem latviešu skatuviskās tautas dejas dejošana ir dzīves stils un prioritāte brīvā laika pavadīšanā. Dejotāju galvenais mērķis ir nodot tautas dejas mīlestību no paaudzes paaudzē un izkopt Vidzemes novada tautastērpu atbilstoši sava kultūrvēsturiskā novada piederībai, pamatojoties uz folkloras avotiem, norāda pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.