Menu
 

Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā atklāts Ukrainas grāmatu plaukts

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - jurmala.lv Foto - jurmala.lv

Ar Ukrainas vēstniecības Latvijā starpniecību Jūrmalas Centrālā bibliotēka saņēmusi 67 grāmatas par Ukrainu. Veidojot Ukrainas grāmatu plauktu, dāvinājumā iekļautas jaunākās grāmatas par Ukrainas vēsturi, valstiskumu un kultūru ukraiņu, latviešu un angļu valodā.

Ukrainas grāmatu plauktā atrodama arī uzziņu literatūra par Ukrainas reģioniem, kas palīdz iepazīt to daudzveidību, kā arī grāmatas bērniem un pusaudžiem ukraiņu valodā. Grāmatu dāvinājums ir Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas iniciatīva.

Kā norāda Jūrmalas pilsētas pašvaldībā, Ukrainas grāmatu plaukta projekts tika plānots jau pirms vardarbīgā Krievijas iebrukuma. Projekta mērķis ir izplatīt ukraiņu literatūru oriģinālvalodā un tās tulkojumus bibliotēkās, lai attīstītu kultūras saikni starp valstīm un popularizētu ukraiņu literatūru.

“Projekts ne tikai saglabā mūsu valodu, bet arī spēcina to, lai par ukraiņiem uzzinātu ne tikai no ziņām, bet arī no padziļinātiem, augstas kvalitātes tekstiem, pētījumiem un darbiem. Varbūt kultūra fiziski nevar apturēt raķetes, bet, kamēr tautai ir tās valoda, literatūra, vēsture, un tas atspoguļots grāmatās, mākslā un tradīcijās, tauta izdzīvos,” uzsvērusi Olena Zelenska.

Latvijā ir atklāti vēl trīs Ukrainas grāmatu plaukti – 2022. gadā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Rīgas Centrālajā bibliotēkā, 2023. gadā – Ogres Centrālajā bibliotēkā. Pasaulē šobrīd ir 180 Ukrainas grāmatu plaukti 42 valstīs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.