Menu
 

Foto: Brīvdabas muzejā atklāta Japānas daiļamatniecības izstāde

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

No 15.marta Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē ir apskatāma Japānas ceļojošā daiļamatniecības izstāde “Daiļā Japānas Tōhoku amatniecība”, kurā varēs iepazīties ar Tōhoku apgabala keramiku, kokgriezumiem, čuguna lējumiem, lakas traukiem, pinumiem, īpaši krāsotiem un izšūtiem audumiem, apgleznotām svecēm un lellēm.

“Šī izstāde ļauj ieskatīties citās tradīcijās, mums neparastos materiālos un darinājumos. Varam tikai apbrīnot šo priekšmetu funkcionalitāti, formu izsmalcinātību, krāsu pielietojumu un visaugstākās amatnieciskās kvalitātes. Ir vērtīgi apzināties, ka mūsu tautas joprojām nav zaudējušas tikai tām raksturīgos izteiksmes līdzekļus,” izstādes atklāšanā teica Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja galvenais krājuma glabātājs Mārtiņš Kuplais.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja, Japānas vēstniecības Latvijā un Japānas fonda kopīgi  organizētā ceļojošā izstāde “Daiļā Japānas Tōhoku amatniecība” mērojusi tālu ceļu un aplūkojama Latvijā zīmīgā laikā, kad Rīga un Kōbe svin abu pilsētu draudzības piecdesmito gadskārtu, savukārt Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam aprit simtgade. Izstāde ne vien iepazīstina ar Japānas ziemeļaustrumu apgabala – Tōhoku – bagātīgo tautas daiļamatniecības mantojumu un tradīcijām, bet paver arī iespēju dziļāk izprast Ziemeļaustrumu Japānas iedzīvotāju dzīvesveidu, informēja Brīvdabas muzejā.

Tā sniedz gan vizuālu baudījumu, gan ieskatu par sadzīves priekšmetos ietverto izsmalcināto daiļuma izjūtu sasaistē ar japāņu kultūru un tradīcijām pagaidām Latvijā maz pazīstamajā Tōhoku apgabalā. Platības ziņā Latvijai līdzīgo apgabalu veido Aomori prefektūra Japānas lielākās — Honšū — salas ziemeļos, Akitas un Jamagatas prefektūras Japāņu jūras pusē, un Ivates, Mijagi un Fukušimas prefektūras Klusā Okeāna pusē.

“Tōhoku ir reģiona nosaukums, gluži kā Latgale vai Vidzeme, un burtiski tā nosaukumu var tulkot kā “Austrumi” un “Ziemeļi”, un tas aizņem Japānas lielākās salas ziemeļaustrumu daļu. Šis reģions izmērā aptuveni līdzīgs Latvijai un labi pazīstams ar skaistām kalnu un piekrastes dabas ainavām, kā arī bagātām vietējās kultūras tradīcijām. Bet klimats tur ir nedaudz skarbs, it īpaši ziemā, kad tur sasnieg daudz sniega,” stāstīja Japānas vēstnieks Latvijā Jasuši Takase.

“Šeit izstādīto amatniecības veikumu skaistums slēpjas tajā, kā tie atspoguļo ļaužu dzīvi šajā skaistajā, bet paskarbajā reģionā. Aicinu Jūs labi apskatīt katru Tōhoku amatniecības izstrādājumu. Tie noteikti izskatās ļoti japāniski, bet tajā pašā laikā varbūt Jūs saskatīsiet kādas līdzības ar Latvijas tautas amatniecību. Es ceru, ka šī izstāde palīdzēs Jums padziļināt izpratni par japāņu tradicionālo kultūru un liks Jums justies tuvākiem manai valstij.”

Izstāde apskatāma līdz 14. aprīlim Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē, kas atvērta no trešdienas līdz svētdienai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.