Menu
 

Izskanēs leģendārajai latviešu pianistei Jautrītei Putniņai veltīts koncerts

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

5.maijā RKTMC “Mazā ģilde” Lielajā zālē Klasiskās mūzikas ģilde “Euterpe” aicina uz muzikālo piemiņas vakaru leģendārajai latviešu pianistei ““Saules mūzika”. Jautrītei Putniņai 95”.

Savās atmiņās māksliniece ir rakstījusi: “Skanoša mūzika ir mana apsolītā zeme. Es jūtos drošībā. Pasargāta. Apmīļota. Vajadzīga... Man nav šaubu, ka ir mūžīga dzīvošana. Par to mani katru mīļu dienu pārliecina mūzika.”

Šis koncerts būs apliecinājums viņas vārdiem, pateicība par lielo ieguldījumu Latvijas kultūras dzīvē un jaunajos talantos, kuri jau sen paši “nostājušies uz savām kājām” un priecē gan Latvijas, gan arī ārvalstu publiku. Koncertā piedalīsies vesela plejāde mākslinieku – Jautrītes Putniņas domubiedri, skolēni un skolēnu skolēni, tādējādi turpinot paaudžu pēctecību un daļēji piepildot pianistes kvēlāko vēlēšanos, lai ikvienam bērnam tiktu mācīta mūzika pēc katra varēšanas un saprašanas, norāda koncerts rīkotāji.

Jautrīte Putniņa (1929–2017) pazīstama kā harizmātiska un drosmīga māksliniece, apveltīta ar individuālām un spilgtām mūzikas interpretācijas spējām, kā arī radošu pieeju mūzikai un muzicēšanas procesam. Savos radošajos meklējumos Jautrīte bija aizrāvusies ar senās taustiņinstrumentu mūzikas, latviešu folkloras mūzikas krājumu atskaņošanu un cita maz spēlēta repertuāra popularizēšanu Latvijā. Lielu daļu laika pianiste veltīja Johana Sebastiāna Baha un Fransuā Kuperēna mūzikai. Nozīmīga un paliekoša vērtība ir Volfganga Dārziņa, Leonīda Vīgnera, Jāzepa Vītola, kā arī citu latviešu komponistu ieskaņojumu veidošana.

Koncertā ““Saules mūzika”. Jautrītei Putniņai 95” piedalīsies pianisti Helēna Laukmane, Herta Hansena, Ausma Luste-Anušēvica, Jurģis Andersons, Andrejs Laukmanis, vijolniece Anita Balčuna, čellists Ivars Bezprozvanovs, flautiste Ilona Meija, saksofonists Vilnis Kundrāts, kā arī soprāns Anta Jankovska un tenors Guntars Ruņģis. Līdztekus profesionālajiem māksliniekiem uzstāsies arī valmieriešu Aivara Cepīša un Ritmas Pētersones-Cepītes izauklētie jaunie talanti no Valmieras “Universum” mūzikas un mākslas vidussskolas. Koncertu vadīs Edgars Raginskis.

Gaidāmajā piemiņas koncertā klausītājus priecēs skaistākās latviešu un ārzemju klasiskās mūzikas lappuses, instrumentālās un vokālās mūzikas zelta fonds. Tāpat koncertā būs dzirdams Jautrītes Putniņas personīgais un nule restaurētais “Bechstein” flīģelis, tiks demonstrēti Jautrītes Putniņas dēla, izcilā mākslinieka Māra Putniņa izveidotās dokumentālās filmas fragmenti, kuros skatītājiem būs iespēja atkal dzirdēt un apbrīnot pašas jubilāres talantu un ģenialitāti. Skanēs arī fragmenti no Māra Putniņa apkopotās Jautrītes Putniņas autobiogrāfiskās grāmatas “Saules mūzika”, kuru 2020. gadā izdeva Grāmatu nams “Valters un Rapa”.

Koncerts tapis ar Rīgas domes atbalstu. Biļetes uz koncertu pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs (pensionāriem un invalīdiem 40 % atlaide).

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.