Menu
 

Pētījums: Pamesto dzīvnieku problēma valstī joprojām ir aktuāla Apriņķis.lv

  • Autors:  Inese Malnača, "Baltic International Bank" Mārketinga un komunikācijas pārvaldes vadītāja p.i.
Pētījums: Pamesto dzīvnieku problēma valstī joprojām ir aktuāla Foto: facebook.com/pg/Ulubele

Lai gan mājdzīvnieki Latvijas mājsaimniecībās nav retums, joprojām nepieciešama iedzīvotāju izglītošana par dzīvnieku labturību. Tā liecina jaunākais "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījums, kurā tika noskaidrots sabiedrības viedoklis par dažādiem ar mājdzīvniekiem saistītiem jautājumiem. Savās atbildēs iedzīvotāji pauduši pozitīvu attieksmi pret mājdzīvniekiem, kā arī izskanējuši ieteikumi to labklājības un drošības uzlabošanai, jo pamesto dzīvnieku problēma valstī joprojām ir aktuāla.

Pētījuma rezultāti liecina, ka latviešiem iecienītākais mājdzīvnieks ir kaķis – to var sastapt trešdaļā mājvietu (39%). Nedaudz retāk – ceturtdaļā māju – var sastapt arī suni (26%). Iecienītākie mīluļu vārdi ir Muris kaķiem un Reksis suņiem. Tādi "mazie draugi" kā zivtiņas, truši, jūrascūciņas, putni un citi sastopami krietni retāk (0,1–3%).

Lai gan nedaudz mazāk par pusi jeb 42% iedzīvotāju norādījuši, ka viņiem nav mājdzīvnieku, viņu attieksme pret dzīvniekiem kopumā ir ļoti pozitīva. Trešdaļa iedzīvotāju (35%) mājas mīluli tur īpaši augstā cieņā un izturas kā pret ģimenes locekli. Piektdaļa (20%) uzskata, ka dzīvnieki ir labāki par cilvēkiem. Norādot citas aktivitātes un uzskatus saistībā ar dzīvniekiem, 30% aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka viņi baro putnus un izliek putnu būrīšus.

Daļa sabiedrības iesaistās arī aktivitātēs ar mērķi uzlabot dzīvnieku labklājību un drošību: adoptē dzīvniekus no patversmes vai paņem tos no ielas (10%), mēģina atrast mājas klaiņojošiem dzīvniekiem vai iesaistās brīvprātīgo darbā patversmē (4%), kā arī cīnās par dzīvnieku aizsardzību, piemēram, interneta vidē, portālā “Manabalss.lv” u.c. (4%).

“Baltic International Bank” stratēģiskās plānošanas pārvaldes vadītāja Jekaterina Kuzņecova uzsver: “Veidojot atbildīgu attieksmi pret mājdzīvniekiem, ikviena ģimene saviem bērniem var ieaudzināt atbildību, spēju to uzņemties kā sabiedrību stiprinošu pamatvērtību. Ir svarīgi, lai Sent-Ekziperī doma par atbildību pret tiem, kurus pieradinām, iegūst reālu piepildījumu. Atbildība ir stratēģiska vērtība arī mūsu bankas attiecībās ar klientiem, sabiedrību un valsti. Piemēram, jau vairākus gadus mēs atbalstām dzīvnieku patversmi “Ulubele”.”

Neskatoties uz sabiedrības iesaisti situācijas uzlabošanā, dzīvnieku patversmes “Ulubele” un nodibinājuma “Dzivniekupolicija.lv” vadītāja Ilze Džonsone apgalvo, ka “pamesto dzīvnieku problēma Latvijā joprojām pastāv – pašlaik oficiāli ir reģistrētas 28 patversmes. Mēs, “Ulubele”, esam lielākā patversme Latvijā, kur katru dienu uzturas vismaz 500 iemītnieku – aptuveni 200 suņu un 300 kaķu. Šie skaitļi ir nežēlīgi, un tie ir kā pierādījums, ka sabiedrībai vēl ir ko mācīties un kur augt.”

Lūgti norādīt ieteikumus, lai uzlabotu situāciju ar mājdzīvniekiem, liela daļa iedzīvotāju norādīja, ka nepieciešams no valsts un pašvaldību līdzekļiem piešķirt līdzekļus klaiņojošo dzīvnieku sterilizācijai (24%) un dzīvnieku patversmēm, biedrībām, kas nodarbojas ar klaiņojošo dzīvnieku aprūpi (17%), kā arī nepieciešams ieviest stingrākus sodus tiem, kuri nežēlīgi izturas pret dzīvniekiem (22%). 12% respondentu aicināja izstrādāt stingrākus mājdzīvnieku turēšanas noteikumus, piemēram, reģistrēšanā, čipošanā u.tml.

Tikai 10% iedzīvotāju uzskata, ka nepieciešams sākt ar pašu iedzīvotāju izglītošanu. “Izglītojošais darbs par dzīvnieku labturību bērniem, skolēniem un pieaugušajiem – ikvienam potenciālajam saimniekam – ir būtisks priekšnoteikums, lai uzlabotu attieksmi pret dzīvniekiem kopumā,” uzsver I. Džonsone.

“Baltic International Bank Latvijas barometrs” ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.