Menu
 

Ceturtdiena, 04 Februāris 2021

Apstiprināts Saulkrastu novada pašvaldības budžets 13,4 miljonu eiro apjomā

Saulkrastu novada domes ārkārtas sēdē deputāti, balsojot ar 8 balsīm “par” un 6 “atturoties”, pieņēma 2021. gada pašvaldības budžetu. Budžeta kopējais apjoms ir 13 434 221 eiro, kas sastāv no 11 953 989 eiro ieņēmumu prognozes, 999 062 eiro 2020. gada budžeta atlikuma un pašvaldības aizņēmumiem 481 170 eiro, pavēstīja pašvaldībā.

Lasīt vairāk...

Siguldas un Stopiņu pašvaldības sadarbosies Inčukalna novada sadalē administratīvi teritoriālās reformas ietvaros

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics un Stopiņu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Vita Paulāne parakstījuši sadarbības līgumu “Par Sigulda un Stopiņu novada pašvaldību sadarbību administratīvi teritoriālās reformas ietvaros reformu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto mērķu un rīcību sasniegšanai attiecībā uz Inčukalna novada Vangažu pilsētu un Inčukalna pagastu”.

Lasīt vairāk...

Policija brīdina: krāpnieki mēģina izkrāpt norēķinu karšu datus, imitējot populārus loģistikas uzņēmumus

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa atkārtoti informē sabiedrību par krāpnieku mēģinājumiem izkrāpt maksājumu karšu datus, izmantojot loģistikas uzņēmumu “DPD Latvija” un “Omniva Latvija” logo.

Lasīt vairāk...

Televīzijas žurnāliste Daina Bruņiniece: Ja skauģis zinātu...

Tagad, kad dzīvojam piespiedu sastingumā, gribas stiprināties ar kaut ko latvisku, stabilu, neapšaubāmi vērtīgu. Tāpēc laikā, kad daba mūs uzmundrina ar apburošu baltumu, es zvanu televīzijas žurnālistei Dainai Bruņiniecei, kura 1988. gadā sāka veidot skatītāju iemīļoto raidījumu “Savai zemītei”. Ar šo mūža darbu, manuprāt, pietiek, lai Daina Bruņiniece būtu pelnījusi titulu “Sieviete – Latvija”. Viņa gan atsmej, ka dzīves laikā tik daudz par sevi izstāstījusi, ka vairs neesot, ko teikt. “Pārvācoties atradu mapi, kurā saliktas intervijas – tā, ka vāki neiet ciet.” Apsolu, ka ļaušu runāt par citiem – par stabiliem un stiprinošiem cilvēkiem mūsu zemītē.

Lasīt vairāk...

Ķekavas novada pašvaldība palielina līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem un aukļu darba samaksai

Ķekavas novada dome ceturtdien nolēma 2021. gadā paaugstināt pašvaldības līdzfinansējumu aukļu darba samaksai līdz 180 eiro mēnesī, kā arī privātajiem bērnudārziem – par bērniem no pusotra gada līdz četru gadu vecumam – 277,90 eiro un par bērniem, kam nepieciešama obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei – 200,68 eiro mēnesī.

Lasīt vairāk...

Koalīcija noraida opozīcijas priekšlikumu liegt savienot ministra un parlamenta deputāta amatu

Saeimas deputātu vairākums šodien nepiekrita turpmākai izskatīšanai virzīt priekšlikumu aizliegt savienot ministra un parlamenta deputāta amatu.

Viens no Saeimas Kārtības ruļļa grozījumu autoriem Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs uzsvēra, ka Latvijā ir trīs varas dalīšanas principi un nav saprotams, kā viena persona var būt gan izpildvaras, gan likumdošanas varas pārstāvis. "Tas ir šī principa pārkāpums. Varas speciāli ir sadalītas, lai varētu izveidot labāku gala produktu. Šajā konkrētajā priekšlikumā mēs iziesim no situācijas, kad persona nesaprot varas dalīšanas procesu," skaidroja politiķis.

Viņš arī akcentēja, ka līdz šim bija jāsaskaras ar nopietnām šādas amatu savienošanas sekām, kad labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV), būdama arī Saeimas deputāte, nespēja ierasties uz parlamenta Sociālo lietu komisiju, kas strādā ar labklājības nozares likumiem.

"Budžeta izskatīšanas procesā, kad vērtēti sociālās apdrošināšanas jautājumi, ministre nevarēja atrast laiku ierasties uz komisiju un skaidrot Labklājības ministrijas izstrādātos grozījumus, kas vēlāk izrādījās brāķis. Tagad pēc 32 dienām mēs steigsim tos labot," pauda politiķis.

Klementjevs arī uzsvēra, ka līdz ar deputātes mandāta nolikšanu Petravičai izdevies rast laiku, lai pat vairāk nekā 100 minūtes veltītu diskusijai Sociālo un darba lietu komisijā, kas politiķa ieskatā tikai apliecina nepieciešamību ļaut personai ieņemt tikai vienu amatu.

"Tas nav jautājums par politisko greizsirdību. Vēlētāji pieprasa, lai mēs strādātu par visiem 100 procentiem, nevis uz 50% kā ministri un 50% - kā deputāti," norādīja Klementjevs.

Ņemot vērā, ka Satversme patlaban ļauj šādu amatu savienošanu, Klementjevs solīja likumprojekta tālākas virzības atbalstīšanas gadījumā iesniegt grozījumus arī konstitūcijā, lai savietotu piedāvātās izmaiņas likumos.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) norādīja, ka piedāvātais likumprojekts potenciāli ir antikonstitucionāls, jo  Satversmes 32.pants pieļauj, ka ministri vienlaikus var būt arī Saeimas locekļi. "Šāda pieeja balstās parlamentārisma tradīcijās. Tādēļ likuma līmenī noteikt pretēju un konfliktējošu normu, kas radītu kolīziju ar Satversmi, būtu nepareizi," pauda politiķis.

Viņš gan atzina, ka nevar noliegt, ka deputāta un ministra amati ir grūti

 savienojami, bet par to maksā vienu algu, nevis divas. Feldmana ieskatā būtu nepieciešams atteikties no kompensāciju saglabāšanas ministriem, kas izvēlas savienot amatus.

"Vēlētājiem ir tiesības un pienākums sniegt savu vērtējumu par šādām amatu savienošanas situācijām. Varbūt ir kādi vēlētāji, kas par amatu savienošanu politiķi slavē," pieļāva parlamentārietis.

Saeimas opozīcijas deputāti bija sagatavojuši grozījumus Saeimas Kārtības rullī, rosinot atteikties no iespējas ministram saglabāt arī Saeimas deputāta amatu. Patlaban Saeimas kārtības rullis paredz, ka Saeimas loceklim ir tiesības nolikt deputāta mandātu uz laiku, kamēr tiek pildīti Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra un valsts ministra amata pienākumi. Līdz ar to tādējādi var rasties situācija, kad Saeimas deputāts vienlaikus ieņem gan Saeimas deputāta, gan Ministru prezidenta vai Ministru prezidenta biedra, vai ministra, vai valsts ministra amata amatu.

Saeimas kārtības rullī noteikts, ka katra deputāta pienākums ir piedalīties Saeimas darbā. Taču, pildot Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra un valsts ministra amata pienākumus, kas ir vieni no nozīmīgākajiem amatiem valstī un to veikšanai nepieciešama maksimāla atdeve, Saeimas deputātam nav iespējas pilnvērtīgi piedalīties Saeimas darbā, uzsvēra deputāti, akcentējot, ka tādēļ ir nepieciešams veikt grozījumus Saeimas kārtības rullī, lai novērstu to, ka netiek pildīti kvalitatīvi ne Saeimas deputāta, ne ministra darba pienākumi.

Minēto priekšlikumu atbalstīja 24 deputāti, 56 politiķi bija pret, divi atturējās, bet nebalsoja vēl 10 politiķi.

LETA jau ziņoja, ka Petraviča pagājušajā nedēļā īsi pēc šī likumprojekta iesniegšanas parlamentam lēma nolikt Saeimas deputātes mandātu.

Lasīt vairāk...

Siguldas novada pašvaldība kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā atbalstīs 12 projektus

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā iesniegti 23 projekti, kuru kopējā pašvaldības līdzfinansējumu summa projektu realizēšanai sasniedza 103 995 eiro. Izvērtējot iesniegtos projektus, ekspertu komisija atbalstam izvirzīja 12 projektus, to realizācijai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 41 000 eiro apmērā, liecina informācija pašvaldības interneta vietnē.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.