Menu
 

Otrdiena, 03 Janvāris 2023

Aptauja: Vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju vecumā virs 50 gadiem plāno strādāt arī pēc došanās pensijā

Liela daļa iedzīvotāju, sasniedzot pensijas vecumu, neplāno doties atpūtā, bet gan turpināt strādāt algotu darbu. Kā liecina “Luminor” bankas veiktā aptauja, trešdaļa jeb 35% no respondentiem virs 50 gadu vecuma plāno turpināt darba gaitas, lai spētu nodrošināt labklājīgas vecumdienas, par aptaujas rezultātiem informē bankas pārstāvji.

Lasīt vairāk...

Plaisā pasaule un tirgi. Par rūpniecību pērnā gada novembrī stāsta ekonomists

Novembris Latvijas rūpniecībā bija ļoti sekmīgs mēnesis. Apstrādes rūpniecībā saražots par 5,1% vairāk nekā pirms gada, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - par 2,6% vairāk, kas ir ļoti straujš kāpums šādā griezumā. Parasti nepieminu enerģētiku, jo tās līknes visbiežāk virza laikapstākļi, kas neko interesantu par ekonomiku nepavēsta. Tā ir arī šoreiz, taču notiekošais tik spilgti ilustrē principu, ka nevar nepieminēt. Gada pirmajos 11 mēnešos kopumā enerģētikā izlaide samazinājās par 12,4%, bet novembrī gada griezumā kāpa par 6,1%. Novembrī kritums bija tikai ieguves rūpniecībā - par 18% gan gada, gan mēneša griezumā, bet šī nozare kopējo ainu daudz ietekmēt nevar.

Lasīt vairāk...

Šovasar gaidāmajiem dziesmu un deju svētkiem gatavojas vairāk nekā 1700 kolektīvu

XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII deju svētki notiks no 2023.gada 30.jūnija līdz 9.jūlijam Rīgā, to galvenais akcents būs dziesmusvētku tradīcijas simtpiecdesmitgade. Svētku laikā notiks vairāk nekā 60 pasākumi un koncerti daudzās vietās Rīgā – Mežaparka estrādē, Daugavas stadionā, “Arēnā Rīga”, Ķīpsalas hallē, Rīgas Latviešu biedrības namā, Viestura un Vērmanes dārzā, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, Latvijas Universitātē, Hanzas peronā, Rīgas Domā un citos Rīgas dievnamos. Dziesmu un deju svētkiem gatavojas vairāk nekā 1600 kolektīvu Latvijā, savukārt ārvalstīs – vairāk nekā 100, informē Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (LNKC).

Lasīt vairāk...

SEPLP: Bez papildu finansējuma Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio var būtiski samazināties oriģinālā satura apjoms

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP), pildot Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu, pērnā gada 29.decembrī apstiprinājusi sabiedriskā pasūtījuma plānus 2023.gadam VSIA "Latvijas Radio" (LR) un VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV). Vienlaikus SEPLP norāda, ka sabiedriskā pasūtījuma plāni šim gadam tika apstiprināti neparastā un neskaidrā situācijā par sabiedrisko mediju budžetu un nepietiekama finansējuma dēļ var nākties būtiski samazināt oriģinālā satura apjomu.

Lasīt vairāk...

Kādas tendences izmainīs darba tirgu 2023.gadā?

Pandēmija ir neatgriezeniski mainījusi darba tirgu, kļūstot par katalizatoru tādiem procesiem kā pārejai uz attālinātu darbu un hibrīddarbu un saasinot cīņu par talantiem. Līdztekus tam mūsu dzīvē aktīvi ienāk mākslīgais intelekts un procesu automatizācija, to nosaka uzņēmumu vajadzība strādāt efektīvāk. Kādas tendences valda darba tirgū, un ko sagaidīt no 2023.gada?

Lasīt vairāk...

Astoņi ieteikumi pareizai zāļu lietošanai

Pašreizējā ziemas periodā medikamentu lietošana biežāk nepieciešama arī tiem, kuri slimo pavisam reti, savukārt tiem, kuriem sezonālā saslimšana ir vēl papildu slogs vienai vai pat vairākām hroniskām slimībām, šis periods var būt īpaši izaicinošs, norāda "Mēness aptiekas" farmaceite Ērika Pētersone.

Lasīt vairāk...

Vitenbergs: Sagaidu rīcības plānu "Rail Baltica" projekta virzības problēmu risināšanai

3.janvārī satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs tikās ar uzņēmumu "RB Rail" un "Eiropas Dzelzceļa līnijas" vadību, pieprasot skaidrojumu par projekta realizēšanas gaitu un problēmām "Rail Baltica" projekta īstenošanā. Pēc tikšanās ministrs norādīja, ka bažas par situācijas nopietnību ir apstiprinājušās un uzdeva iesaistītajām pusēm divu nedēļu laikā sagatavot rīcības plānu problēmu novēršanai, informē Satiksmes ministrijā.

Lasīt vairāk...

"Latvijas pasts" šogad plāno izdot 20 jaunu pastmarku izdevumu aptuveni trīs miljonos eksemplāru

"Latvijas pasts" 2023.gadā plāno izdot 20 jaunu pastmarku izdevumu - kopumā 25 pastmarkas un trīs pastmarku blokus ar kopējo tirāžu aptuveni trīs miljoni eksemplāru. Kā ierasts, jaunās pastmarkas būs iekļautas jau pazīstamās tematiskās sērijās, kā arī veidos īpašus oriģinālizdevumus. Pirmās sešas pastmarkas "Latvijas pasts" plāno izdot 2023.gada 13.janvārī sērijās "Mājdzīvnieki" un "Ziedi", informē uzņēmumā.

Lasīt vairāk...

Teterevu fonds labdarības virtuvēm palīdzēs segt energoresursu rēķinus

Saistībā ar ievērojami strauju energoresursu cenu kāpumu labdarības virtuves šogad no janvāra līdz maijam var gūt atbalstu pilnai vai daļējai energoresursu rēķinu apmaksai. Šādu atbalstu var saņemt, piesakoties Borisa un Ināras Teterevu fonda programmā "Maizes rieciens - atbalsts labdarības virtuvju darbībai", informē fonda labdarības projektu vadītāja Diana Bogdanova.

Lasīt vairāk...

Aptauja Ogrē. Kāds bija jūsu spilgtākais notikums aizgājušajā gadā?

Jaunais gads atnācis ar vairākām pārmaiņām iedzīvotāju atalgojumā un pensijās. Minimālā alga Latvijā no līdzšinējiem 500 eiro ir pieaugusi līdz 620 eiro mēnesī. Palielināta ir pirmsskolas izglītības pedagogu atlīdzība – zemākā samaksa par darba algas likmi paaugstināta no 970 eiro līdz 1070 eiro. Paaugstināts arī pensionēšanās vecums, un šogad tas ir 64 gadi un 6 mēneši. Bet kāds aizvadītais 2022. gads šķita iedzīvotājiem?

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.