Menu
 

Svētdiena, 29 Janvāris 2023

Septiņi soļi stresa vadības apguvei

Lielākā vai mazākā mērā ikdienā stresu izjūt ikviens. Stress var būt noderīgs – palīdzēt koncentrēties aktīvai rīcībai, mobilizēt iekšējos resursus iespējami labāka rezultāta sasniegšanai, piemēram, sportā vai kādā citā svarīgā pārbaudījumā. Taču satraukums par karu, ekonomiskas un finansiālas grūtības, neskaidrība par rītdienu, slimības, arī gluži ikdienišķas neveiksmes summējas krietnā stresa devā, ko šajos ziemas mēnešos izjūt daudzi. Un pārāk spēcīgs stress mēdz radīt pretējo efektu, turklāt, piedzīvots ilgtermiņā, tas var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai.

Lasīt vairāk...

Daudz alkohola, urīnceļu infekcijas, nierakmeņi un citi iespējamie iemesli fizioloģiskās funkcijas traucējumiem

Aptiekā nākas dzirdēt vaicājam – vai būtu padoms, kāpēc tualete jāapmeklē biežāk nekā citiem? Joki jokiem, bet, ja "mazā vajadzība" kļūst tik spiedīga, ka sāk ietekmēt ikdienas aktivitātes, tad ir vērts pievērst šim jautājumam vairāk uzmanības. Kāds ir “vidējais pacients”, kuru sāk nogurdināt pārlieku bieža vajadzība urinēt? “Lai gan gribas iedomāties to no vecāka gadagājuma, šāda problēma var rasties jebkurā vecumā un tās iemesli var būt gan viegli koriģējami gad veselībai īpaši bīstami.

Lasīt vairāk...

Mandeļu miltu, šokolādes, kartupeļu… Izmēģini jaunas vafeļu receptes

“Man šķiet, ka visiem bērniem garšo vafeles,” spriež Rimi Bērniem bērnu lietu eksperte Sāra Smildziņa un piebilst, ka arī pati prot pagatavot vafeļu mīklu. Tas ir vienkārši! Viņa kopā ar māsu Lību un brāli Klāvu atklāj jaunas vafeļu receptes – no mandeļu, ķirbju, kukurūzas miltiem un pat no frī kartupeļiem!

Zināšanai: receptes paredzētas cepšanai mīksto jeb beļģu vafeļu pannā.

Frī kartupeļu un siera vafeles

Vafeles no frī kartupeļiem un siera ir laba izvēle, kad ciemos nāk draugi – tādas var viegli un ātri pagatavot. Ideāli garšo ar svaigiem salātiem, krējumu, bekonu, laša fileju – būtībā ar visu, kas vien pašiem garšo.

Nepieciešams: saldēti frī kartupeļi, sagriezts vai rīvēts siers.

Gatavošana

Saldētos kartupeļus atlaidini aptuveni 10 minūtes. Uzkarsētā vafeļu pannā bagātīgi liec kartupeļus. Pa virsu uzber sieru. Cep vafeles zeltaini brūnas.

Mandeļu un ķirbju miltu biezās vafeles

Mana mamma visvairāk slavē šīs vafeles. Ķirbju miltu dēļ: šie veselīgie milti ir jaunums tirgū – vafeles iegūst zaļganu nokrāsu, un tas izskatās forši. Šīs vafeles garšos arī tiem, kas no ķirbjiem parasti atturas.

Nepieciešams: 200 ml piena, 3 olas, 100 g sviesta, 1 tējk. sodas, 1 tējk. cepamā pulvera, 100 g brūnā cukura, 200 g mandeļu miltu, 200 g ķirbju miltu.

Gatavošana

Uzkarsē pienu, pievieno sviestu. Olām pieber cukuru, miltus, cepamo pulveri, sodu. Mīklu rūpīgi samaisi, pielej siltu pienu. Vafeles liec cepties uzkarsētā pannā.

Kukurūzas miltu un lazdu riekstu krēma vafeles

Šīs ir pavisam labas vafeles! Šīs šokolādīgās vafeles ieteicams ēst ar saldējumu, saldētām ogām vai svaigi vārītu augļu ievārījumu. Vafeles labi sader ar putukrējumu un lieliski garšo arī bez piedevām.

Nepieciešams: 3 olas, 200 g jogurta bez piedevām, 2 ēdamk. šokolādes un lazdu riekstu krēma, šķipsniņa kanēļa, 50 ml eļļas, 100 g kukurūzas miltu, 150 g pašbriestošo miltu.

Gatavošana

Olas sakul ar jogurtu un lazdu riekstu krēmu. Pievieno kanēli, eļļu un mīklu rūpīgi samaisi. Pieber abu veidu miltus un samaisi vijīgā masā. Vafeles liec cepties iepriekš uzkarsētā pannā.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.