Menu
 

Pirmdiena, 25 Janvāris 2021

Lai locītavas nesāpina jeb Kā tavs mazkustīgums var radīt sniega bumbas efektu

Locītavu veselību bieži vien pietiekami nenovērtē līdz brīdim, kad tā jau ir būtiski  asliktinājusies. Parasti problēmas parādās pēc 50 gadu vecuma. Tomēr prātīgāk jau laikus darīt visu, lai vēlāk locītavas neradītu raizes.

5 biežākie locītavu sāpju iemelsi

Novecošana. Ar gadiem locītavas dabiski nolietojas un, pieaugot vecumam, liek par sevi manīt.

Aptaukošanās. Liekais svars locītavām rada lielāku slodzi.

Mazkustīgs dzīvesveids. Ir jākustas, jo tieši kustību laikā skrimslī vislabāk notiek vielmaiņas procesi.

Profesionālais sports. Locītavas ikdienā ir intensīvāk noslogotas, sportisti biežāk gūst traumas.

Locītavu mehāniski bojājumi vai pārslodze.

Ja locītavas sāp

Akūtu locītavu sāpju gadījumā var palīdzēt pretsāpju geli, ziedes, emulgeli vai krēmi, kuru sastāvā ir diklofenaks, vislabāk – diklofenaka nātrija sāls forma, aceklofenaks un ibuprofēns. Šīm aktīvajām zāļu vielām piemīt gan pretsāpju, gan pretiekaisuma darbība. Taču šos līdzekļus nedrīkst lietot ilgāk par 14 dienām. Ja pēc 7 dienām nav uzlabojuma, noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Ja ir kāda nopietna slimība – artrīts vai osteoartrīts – locītavas sāp pastāvīgi. Šīs hroniskās kaites izārstēt diemžēl nav iespējams, var tikai kavēt to attīstības gaitu un atvieglot izpausmes. Tieši tādēļ svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu, mērenas fiziskas aktivitātes un uzņemt pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu. Vajadzības gadījumā, piemēram, ja ir liela fiziska slodze, to vari papildināt ar īpaši locītavu veselībai paredzētiem uztura bagātinātājiem.

Noderīgais glikozamīns

Glikozamīns ir ūdenī šķīstoša molekula, kas sintezējas organismā un iesaistās locītavu skrimšļa veidošanā. Novecošanās procesi ietekmē locītavu izturību, ar gadiem skrimšļi nolietojas, tāpēc var parādīties sāpes locītavās. Tad var palīdzēt glikozamīna papildu uzņemšana. Tas ir viens no labākajiem palīglīdzekļiem locītavu veselības stiprināšanai un simptomu mazināšanai, ja ir deģeneratīvas slimības, piemēram, osteoartrīts.

Ilgstoši lietojot glikozamīnu, var aizkavēt locītavu nolietošanos un mazināt locītavu sāpes.

Iespējams, var izdoties izvairīties no operācijas, samazināt pretsāpju medikamentu lietošanu vai pat iztikt bez tiem.

Kā to pareizi lietot?

Glikozamīns uztura bagātinātājos ir sastopams dažādās formās – glikozamīna sulfāts (daudzi zinātnieki uzskata, ka tieši šī forma vislabāk uzsūcas organismā), glikozamīna hidrohlorīds un N-acetilglikozamīns. Bieži vien glikozamīns tiek kombinēts ar hondroitīnu labāka rezultāta sasniegšanai, jo skrimšļa veidošanā piedalās abi komponenti.

Gan glikozamīnu, gan hondroitīnu sintezē laboratorijās, bet tie ir sastopami arī dabā. Dabisku glikozamīnu, ko satur augstas kvalitātes uztura bagātinātāji, iegūst no vēžveidīgo, tostarp garneļu, krabju un omāru ektoskeleta jeb cietās ārējās čaulas. Daudz retāk glikozamīnu iegūst no noteiktiem raudzētiem graudiem. Turpretī hondroitīnu iegūst no dzīvnieku, piemēram, vistu skrimšļiem. To kaulos, ādā un saistaudos hondroitīns ir augstā koncentrācijā.

Lai uzlabotu locītavu veselību un mazinātu locītavu sāpes, pieaugušajiem vēlamā dienas deva ir 1500 mg glikozamīna vienā reizē vai 500 mg trīs reizes dienā. Artrīta un osteoartrīta simptomu mazināšanai dienā ieteicams uzņemt 1500 mg glikozamīna kopā ar 400 mg  hondroitīna sulfāta. Šo kombināciju var lietot ilgstoši, pat trīs gadus no vietas. Glikozamīnu saturošu krēmu sāpju mazināšanai arī var droši lietot ilgstoši.

D vitamīns – noteikti!

Farmaceite atgādina, ka jānoskaidro D vitamīna līmenis asinīs. Ja tas ir nepietiekams, lieto maksimālo devu. Uzturošā deva D vitamīna būtu jālieto arī tad, ja tā līmenis ir pietiekams.

Svarīga loma locītavu veselībā ir kolagēnam. Ar gadiem tā dabiskā ražošana organismā samazinās, tāpēc kolagēna uzņemšana papildus ir īpaši nozīmīga tad, ja parādās pirmās locītavu novecošanās pazīmes. Un ļoti būtiski ir pievērst lielu uzmanību ikdienas uzturam.

Uzturs veselām locītavām

Pilngraudu produkti.
Citrusaugļi, sevišķi, apelsīni.
Avokado.
Ķirši.
Spināti.
Zaļā tēja.
Brokoļi.
Ķiploki.
Soja.
Olīveļļa.
Zivis un zivju eļļa.
Rieksti.
Kurkuma.

Kustības, kas rada prieku

Mazkustīguma dzīvesveida piekopšana gan mazina locītavu saišu elastīgumu un muskuļu spēku, gan veicina liekā svara veidošanos, turklāt parasti mazkustīgs cilvēks maz uzturas arī āra, svaigā gaisā. Uztura bagātinātāji to nevar kompensēt. Mazkustīgums ir kā sniega bumba, kas kļūst aizvien lielāka, pieķerot klāt jaunas un jaunas problēmas. Nereti tās noved pie tā, ka vienīgā izeja kustību atjaunošanai ir ceļu vai gūžas protezēšanas operācija.

Tādēļ – nost ar slinkumu! Ikviens var atrast sev tīkamu fizisko aktivitāšu veidu, piemēram, nūjošana, braukšana ar velosipēdu, distanču slēpošana ziemā vai peldēšana vasarā. Jebkurā gadalaikā veselībai noderīgas būs arī garas pastaigas. Īpaši par izkustēšanos jādomā tad, ja pandēmija mainījusi ikdienas aktīvo ritmu, ja darbs ir sēdošs. Arī, strādājot no mājām, ik pa laikam ir jāpieceļas, jāizstaipās un jāizkustas. Locītavas par to būs pateicīgas.

Lasīt vairāk...

Eksperti: Aiz pārgalvīgas braukšanas slēpjas apspiestas emocijas

Pārgalvīga, agresīva braukšana, atkārtota noteikumu pārkāpšana – lietas, kas reizēm šķiet kļuvušas teju par normu, kaut gan tam tā pilnīgi noteikti nevajadzētu būt. Pārgalvīga braukšana, trakošana un savu spēju pārvērtēšana apdraud pašu autovadītāju, pasažierus, līdzcilvēkus un citus ceļu satiksmes dalībniekus. Kas ir tas, kas cilvēkam liek būt pārgalvīgam, un kā šāda pārgalvīga braukšana mūs var ietekmēt ilgtermiņā?

Lasīt vairāk...

Video: Autovadītājs, bēgot no likumsargiem, pa Jūrmalas šoseju traucas ar 175 km/h lielu ātrumu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona likumsargi, veicot ikdienas satiksmes uzraudzību, Jūrmalas šosejas 17. kilometrā, virzienā uz Jūrmalu fiksēja kādu autovadītāju, kurš automašīnā “Volkswagen Golf” krietni pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu – brauca ar 155 km/h, vēsta Valsts policija.

Lasīt vairāk...

Rastorgujevs un Zvejnieks: profesionāļu ieteikumi slēpošanas entuziastiem

  • Publicēts Sports

Gan kalnu, gan distanču slēpošana ir tradicionāli ziemas sezonas sporta veidi, ko ciena un mīl arī pašmāju sporta entuziasti. Šogad, kad mūs apciemojusi bieza sniega kārta, slēpošana – gan trasē, gan uz kalna, kļūst arvien populārāka. Sporta atpūtas kompleksi, īpaši nedēļas nogalēs, ņemot vērā šobrīd spēkā esošos ierobežojumus, darbojas pie pilnas kapacitātes, jo cilvēku interese iemēģināt savus spēkus ir liela.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.