Menu
 

Otrdiena, 01 Decembris 2020

Ārkārtējo situāciju pagarina līdz 11.janvārim; sejas maskas būs jāvalkā arī darbā, mazākie skolnieki varēs pabeigt semestri (papildināta)

Ministru kabinets otrdien nolēma Covid-19 izplatības ierobežošanas nolūkos pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim, otrdien pēc valdības sēdes masu mediju pārstāvjus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Līdz ar ārkārtējās situācijas pagarināšanu valdība arī nolēma noteikt vairākus jaunus ierobežojumus, taču ne visus no tiem, kurus bija rosinājis Kariņš.

Stingrāki drošības pasākumi tiks ieviesti izglītības jomā, proti, klātienē mācību process drīkstēs notikt tikai bērnudārzos un 1.-4. klasēs. Skolās būs jānodrošina trīs kvadrātmetru platība vienam skolēnam. No 3.decembra bērnudārzos strādājošajiem visu laiku jānēsā maskas. No 4.janvāra skolās maskas jānēsā gan stundu laikā, gan ārpus mācību procesa gan skolēniem, gan skolotājiem.

Covid-19 ierobežošanai valdība nolēma noteikt pienākumu nēsāt sejas maskas visās iekštelpās, izņemot mājās, tātad tās būs jāvalkā arī darba kolektīvos. No veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) teiktā bija noprotams, ka sejas masku darbā var nevilkt darbinieks, kurš viens pats atrodas kabinetā un tikai laikā, kamēr viņš tur ir viens.

Uzņēmējiem vai ēkas īpašniekiem būs jānodrošina, ka persona, kura nelieto mutes un deguna aizsegu vai lieto to neatbilstošā veidā, neaizsedzot degunu un muti, netiek ielaista iekštelpās un šādām personām netiek sniegti pakalpojumi.

Turpmāk sabiedriskajā transportā un ārpus mājām telpās, kur ir vairāk par vienu cilvēku, visiem būs jānēsā sejas maska. Sejas maskas varēs nenēsāt bērni līdz septiņu gadu vecumam un cilvēki, kuri acīmredzamu funkcionālu traucējumu dēļ tās nevar lietot.

Iepriekš bija noteikts, ka sejas maskas drīkst nevalkāt bērni līdz 13 gadu vecumam, bet tagad šis vecums pazemināts. Bērniem no septiņu līdz 13 gadu vecumam mutes un deguna aizsegus sabiedriskajā transportā būs jāsāk lietot no 7.decembra.

Noteikti arī pulcēšanās ierobežojumi, proti, no 3.decembra visā Latvijā ikvienam ikdienas gaitās būs jāievēro "2+2" princips - tātad jāievēro divu metru distance un tikšanās jāierobežo līdz diviem cilvēkiem.

Kariņš uzsvēra, ka tiek aizliegti privāti pasākumi un pulcēšanās, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros.

Valdības lēmums paredz - ja nepieciešams nodrošināt personas aprūpi vai ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros.

Līdz 11.janvārim tiks pārtraukta visu kultūrvietu, izstāžu, kā arī gadatirgu, tai skaitā Ziemassvētku tirdziņu darbība. Bibliotēkas drīkstēs klātienē izsniegt grāmatas līdzņemšanai.

Bērēs un kristībās neatliekamos gadījumos drīkstēs pulcēties ārpus telpām ne vairāk kā desmit cilvēki, ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, lietojot mutes un deguna aizsegus. Tikmēr reliģiskās darbības vietās vienlaikus drīkstēs atrasties ne vairāk kā 20% no maksimāli pieļaujamā cilvēku skaita.

Ārkārtējā situācijā drīkstēs notikt organizētās sapulces, piketi un gājieni, bet uz tiem varēs pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēki, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības - divu metru fizisku distanci un ievērojot organizatora noteiktās prasības.

Lai pasargātu cilvēkus sabiedriskajā transportā, no 7.decembra tajā pasažieru skaits nedrīkstēs pārsniegt 50% no transportlīdzekļa ietilpības. Ja nebūs iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, tad transporta līdzeklī jābūt norādēm par sēdvietu izmantošanu, nodrošinot fizisko distancēšanos.

Papildu drošībai, lai gan Covid-19 izplatība lielākoties notiek valsts iekšienē un inficēšanās lielā daļā gadījumu nav izsekojama no 7.decembra sāksies stingrāka Latvijā ieceļojušo cilvēku kontrole, lai pārliecinātos par "Covidpass.lv" aizpildīšanu, tā atvieglojot infekcijas izplatības kontroli. Valsts robežsardze to darīs sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policiju.

Ja ārkārtējās situācijas laikā tiks pieņemts lēmums par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa - ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē - piemērošanu bērnam, tā izpildi atliks līdz ārkārtējās situācijas termiņa beigām. Ārkārtējās situācijas laikā būs apturēta ieslodzīto pārvietošana starp ieslodzījuma vietām.

Kariņš žurnālistiem skaidroja, ka ierobežojumi stāsies spēkā dažādos datumos, lai būtu iespējams tiem sagatavoties praktiski.

Jau ziņots, ka ārkārtējā situācija valstī ir spēkā no 6.novembra.

Lasīt vairāk...

Kultūras pasākumu organizatori varēs saņemt kompensācijas par atceltajiem pasākumiem

"Kultūras nozare Covid-19 izraisītajā ārkārtējā situācijā skarta vistiešākajā veidā. Salīdzinot ar 2019.gadu, kultūras pasākumu organizēšanā iesaistīto Latvijas uzņēmumu saimnieciskās darbības vidējais apgrozījums ir samazinājusies par 85–95%. 2020.gada 12.martā izsludinātās ārkārtējās situācijas rezultātā biļešu iepriekšpārdošana ir būtiski samazinājusies. Kopumā pasākumu pārdoto biļešu skaits kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ir samazinājies vismaz piecas reizes, savukārt ienākumu apjoms – vēl vairāk," norāda Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Lasīt vairāk...

Medicīnas darbiniekiem pieejamas bezmaksas psiholoģiskā atbalsta konsultācijas

Balstoties uz sekmīgo sadarbību Covid-19 pirmā viļņa pārvarēšanas laikā, Latvijas Psihoterapeitu biedrība ir atjaunojusi speciāli medicīnas darbiniekiem paredzēto bezmaksas atbalsta konsultāciju programmu. Konsultācijas jau ir pieejamas, pieteikšanās – rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Lasīt vairāk...

Farmaceites padomi, kā tikt galā ar pagurumu

Tumšā gadalaika un ikdienas nestabilitātes radītajam pagurumam raksturīgais enerģijas trūkums izpaužas kā nogurums, miegainība vai apātija. Papildus minētajam var būt arī depresija un motivācijas zudums. Nogurums ir normāla organisma atbildes reakcija uz paaugstinātu stresa līmeni, miega trūkumu, pārslodzi darbā vai studijās, vitamīnu un minerālvielu trūkumu un mazkustīgu dzīvesveidu.

Lasīt vairāk...

Ekonomists: Situācija darba tirgū uzlabojas straujāk, nekā gaidīts

Arvien lielāks skaits dažādu radītāju liecina, ka Covid-19 krīzes ietekme uz Latvijas ekonomiku ir bijusi būtiski mazāka, nekā gaidīts krīzes sākumā, un strauji uzlabojumi redzami ne tikai IKP rādītājos, bet arī darba tirgū. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada 3.ceturksnī vidējā darba samaksa Latvijā ir augusi par 5,9% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un vienlaikus bezdarbs samazinājies līdz 8,4%, jo daudzas nozares un uzņēmumi pēc ārkārtējās situācijas pavasarī veiksmīgi atjaunoja darbu. Iedzīvotāju ienākumu kāpums kopš aprīļa redzams ne tikai vidējās darba samaksas rādītājos, bet arī darbaspēka nodokļu ieņēmumos valsts budžetā, un ienākumu pieaugums vērojams arī mūsu klientu datos.

Lasīt vairāk...

Sociālais uzņēmums "Sonido": Covid-19 rezultātā vientulību izjūt aizvien jaunāki cilvēki

60–65 gadus veca Rīgā dzīvojoša sieviete, kura vēlas vienkārši parunāt par dzīvi. Tāds ir visbiežākais zvanītājs uz līniju "Parunāsim", kas radīta cilvēkiem, kuri jūtas vientuļi un vēlas ar kādu parunāties. Pastiprinoties Covid-19 ierobežojumiem, līnijas operatori novēro, ka emocionālu spriedzi, vientulību un nepieciešamību izrunāties meklē gados aizvien jaunāki cilvēki. 2020.gadā kopējais saņemto zvanu skaits pieaudzis par 24% un vidējais sarunas ilgums palielinājies no 24 līdz 29 minūtēm.

Lasīt vairāk...

Aptauja Inčukalnā. Vai atbalstāt algas palielināšanu premjeram un ministriem?

No 2021. gada 1. janvāra valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga tiek paaugstināta no 430 eiro līdz 500 eiro. Savukārt Amatpersonu atlīdzības likums nākamgad paredz ievērojamu atalgojuma pieaugumu Ministru prezidentam un ministriem. Premjera alga palielinātos no 4814 eiro līdz 5055 eiro, bet ministriem tā pieaugtu no 4570 eiro līdz 4798 eiro. Atsevišķi koalīcijas partneri, piemēram, Jaunā konservatīvā partija, ir iebilduši pret algas palielināšanu ministriem un premjeram. Atgādinām, ka arī valdības sociālie partneri ir iebilduši pret valdības locekļu algu celšanu krīzes laikā.

Lasīt vairāk...

Vitenbergs: Panācām vienošanos vēl vairāk paplašināt atbalstu uzņēmējiem un darbiniekiem

Ņemot vērā Covid-19 vīrusa straujo izplatību un nepieciešamību pastiprināt drošības pasākumus, Ministru kabineta sēdē 1.decembrī tika apstiprināti grozījumi dīkstāves atbalsta piešķiršanas nosacījumos, atgriežoties pie Ekonomikas ministrijas sākotnējā piedāvājuma un būtiski paplašinot potenciālo atbalsta saņēmēju loku, informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.