Menu
 

Pirmdiena, 01 Augusts 2022

Triju dienu laikā Latvijā reģistrēti 2605 Covid-19 inficēšanās gadījumi, saņemti ziņojumi par četriem mirušajiem (papildināta)

Aizvadīto triju diennakšu laikā Latvijā veikti 7737 Covid-19 izmeklējumi un reģistrēti 2605 jauni inficēšanās gadījumi jeb vidēji 868 dienā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati. No inficētajiem 1114 cilvēki bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši un 1491 vakcinēts.

Lasīt vairāk...

Ādažu novada Jauno uzņēmēju atbalsta konkursā līdzfinansējumu 2000 eiro saņems divi projekti

Ādažu novada pašvaldība šogad jau septīto reizi organizēja novada jauno uzņēmēju atbalsta konkursu. Konkursa mērķis ir veicināt jauno komersantu veidošanos Ādažu novadā, sekmējot jaunu darba vietu radīšanu, jaunu produktu un pakalpojumu piedāvājuma paplašināšanu. Pieteikšanās konkursam noslēdzās 20.jūnijā, un tika saņemti divi projektu pieteikumi, liecina pašvaldības publicētā informācija.

Lasīt vairāk...

Pieteikšanās mājokļa kredītam: ko un kāpēc banka vēlas zināt par klientu?

Gan bankai, gan klientam ir svarīgi, lai mājokļa kredīta atmaksa noritētu bez aizķeršanās, tāpēc pirms aizdevuma piešķiršanas bankai jānoskaidro, kāda ir klienta kredītspēja jeb iespējas atmaksāt aizdevumu – tas ļaus izveidot klientam atbilstošāko piedāvājumu un nosacījumus. “Luminor” bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais skaidro, kāda informācija bankai ir nepieciešama un kā tiek novērtēta klienta kredītspēja.

Lasīt vairāk...

Pēc grilēšanas piknika aizcietējums? 11 veidi, kā cietu padarīt mīkstāku

Varētu  domāt, ka vasarā jau nu gan cilvēki ēd veselīgāk, jo salātu, dārzeņu un ogu pilni dārzi, taču vērojumi liecina – tieši vasarā ar sabalansētas ēdienkartes ieturēšanu sokas grūtāk. Visticamāk, pie vainas ceļojumi, kuru laikā ir ērtāk uzkost sauso pārtiku, kā arī bieža grilēšana, kad ēdienkartē dominē gaļa un iztrūkst šķiedrvielu. Farmaceitu ikdiena atspoguļo realitāti – vasarā pieprasījums pēc līdzekļiem dažādu gremošanas problēmu risināšanai pieaug.

Lasīt vairāk...

Apdrošinātājs: Zagļu iecienītākie auto ir "BMW", visbiežāk apciemotās vietas – Rīga un galvaspilsētas apkārtne

Apdrošināšanas kompānijas “Gjensidige Latvija” pieejamie dati liecina, ka 2022.gada pirmajā pusgadā reģistrēts uz pusi mazāk auto zādzību atlīdzību pieteikumi kā 2021.gada pirmajā pusē. Pēc apdrošinātāja apkopotajiem statistikas datiem, Latvijas garnadžu rokās visbiežāk nonāk “BMW” markas auto, tomēr daudz neatpaliek arī “Mercedes”, “Audi” un “Toyota”.

Lasīt vairāk...

"Latio": Saglabājas nemainīgi augsta interese par savrupmājām Pierīgā un Jūrmalā

Lai atspoguļo mājokļu tirgus jaunākās tendences, uzņēmums “Latio” Mājokļu pircēju pārliecības indeksā apkopojis piecus rādītājus, kas visizteiksmīgāk raksturo jūlija datus. Galvenais secinājums – pircēji kļuvuši prasīgāki, un, ja vēl pāris mēnešus atpakaļ, baidoties no inflācijas, iedzīvotāji iegādājās arī nelikvīdus īpašumus, pārmaksājot to tirgus vērtību, šobrīd iestājusies mērenība, un tādējādi lēnām vērojama tirgus “atveseļošanās”.

Mājokļu pircēju pārliecības indeksa dati jūlijā:
- 28 dienas – vidēji tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu;
- 16% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža;
- 60% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu;
- 7% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu, nekā norādīts sludinājumā;
- 24% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes.

Sērijveida dzīvokļu sludinājumu skaita pieaugums 2022. gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni ir audzis par vairāk nekā 60%. Pēc “Latio” ekspertu domām, tas pārsvarā skaidrojams ar to, ka divu, trīs un četru istabu dzīvokļu īpašnieki, galvenokārt seniori, vēlas pārdot šos īpašumus, lai to vietā iegādātos vienu vai divu istabu dzīvokļus. Līdztekus pircējiem ir būtiski, lai jaunie īpašumi neprasītu papildu laika un finanšu resursu ieguldījumus.

Saglabājusies nemainīgi augsta interese arī par savrupmājām Pierīgā un Jūrmalā cenu kategorijā līdz 250 000 eiro. Tas daļēji skaidrojams ar “Altum” mājokļu atbalsta noteiktajiem “griestiem” 250 000 eiro apmērā ģimenēm ar bērniem.

“Privātmāju segmentā noteicošie faktori pircēju izvēlē šobrīd ir funkcionāls un pārdomāts plānojums, ēkas energoefektivitāte, mūsdienīgs aprīkojums. Juridiski šķēršļi- piemēram, nesaskaņota būvniecība var padarīt īpašumu neinteresantu pircējiem. Likvīdāki ir nesen būvēti nami ar moderniem inženiertehniskajiem risinājumiem. Kompaktas savrupmājas, vietās ar attīstītu infrastruktūru šobrīd tiek pārdotas vidēji vienas nedēļas laikā,” skaidro “Latio” nekustamo īpašumu darījumu vadītājs Romāns Aleksandrovs.

“Ļoti aktīvs ir arī vienas un divu istabu dzīvokļu tirgus – jaunajos, energoefektīvajos projektos jau veidojas virtuāla rinda, un tādi īpašumi savus pircējus atrod vidēji trīs nedēļu laikā. Sērijveida namos cenas ir krietni pieejamākas. Nelielam sērijveida mājoklim, ja nav nepieciešami tūlītēji ieguldījumi– pircēju var atrast nedēļas laikā. Savukārt lielu sērijveida dzīvokļu pirktgribētāju ir palicis maz.”

Lai arī pēdējos mēnešos mājokļu piedāvājumu skaits ir nedaudz palielinājies, tas joprojām nav pietekams, lai visos segmentos pilnībā apmierinātu esošo pieprasījumu. Vienlaikus pircēji lēmumus par īpašuma iegādi vairs nepieņem tik strauji. Vairākkārt tiek izvērtēti visi plusi un mīnusi, izsverot un salīdzinot vairākas iespējas. Tas pamazām ievieš tirgū līdzsvaru un veicina mājokļu tirgus stabilizēšanos, norāda “Latio”.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.