Menu
 

Trešdiena, 07 Augusts 2019

Foto: Ugunīgi Latīņamerikas mūzikas ritmi Dzintaros

Festivāla “Summertime – aicina Inese Galante” otrajā dienā Dzintaru koncertzālē skanēja ugunīgi Latīņamerikas mūzikas ritmi un īpašas interpretācijas Kolumbija grupas “Puerto Candelaria” izpildījumā. Grupas dalībnieku apbrīnojamā enerģija pacēla kājās Jūrmalas koncerta apmeklētājus, liekot tiem dejot džeza ritmos un sapņot par mūžīgu vasaru.

Lasīt vairāk...

Aptauja Rīgā. Kuri ziedi jums šogad ir sagādājuši īpašu prieku?

Vasara jau iet uz beigām, bet pļavas, lauki un dārzi vēl ir pilni ar ziedošām puķēm. Pavasara un agrie vasaras ziedi ‒ narcises, krokusi, lupīnas, peonijas, tulpes un agrās lilijas ‒ jau noziedējušas, toties rudens puķes ‒ gladiolas, asteres, dālijas ‒ sākušas priecēt dārzkopjus ar košu krāsu un daudzveidīgu formu klāstu. Pilnā sparā zied flokši un daudzu puķkopju iemīļotās rozes.

Lasīt vairāk...

"Citadele" ieguldījusi apmēram 100 000 eiro maksājumu veikšanā uz mobilā tālruņa numuru

Banka "Citadele" no trešdienas sākusi piedāvāt tās klientiem jaunu pakalpojumu - privātpersonu maksājumus uz mobilā tālruņa numuru, tā izstrādē ieguldot apmēram 100 000 eiro investīcijas, žurnālistus trešdien informēja bankas pārstāvji.

"Citadele" E-biznesa daļas vadītājs Mārtiņš Bērziņš pastāstīja, ka "Citadele" ir pirmā banka, kas sākusi praktiski izmantot Latvijas Bankas izveidoto un uzturēto Zibsaišu reģistra pakalpojumu, kurā jārēigstrējas ar mobilo lietotni privātpersonu maksājumu veikšanai uz mobilā tālruņa numuru.

Bērziņš piebilda, ka pakalpojuma izstrādē bija iesaistīta "Citadele" komanda, Latvijas Bankas informācijas tehnoloģiju (IT) komanda un tas izstrādāts desmit mēnešu laikā. Līdz šim reģistrēti jau 2720 telefona numuri, kuri testa režīmā pakalpojumu izmanto. Vienam tālruņa numuram pagaidām ir iespējams pievienot tikai vienu kontu.

"Citadele" valdes loceklis pastāstīja, lai izmantotu jauno pakalpojumu, jāreģistrējas Latvijas Bankas izveidotajā un uzturētājā Zibsaišu reģistrā ar "Citadele" mobilo lietotni. Jāatver "Citadele" mobilās lietotnes iestatījumi, jāreģistrējas pakalpojumam, izvēloties sadaļu zibsaite, apstiprinot savu tālruni ar SMS kodu. Tad jāizvēlas konts, kurā saņemt naudu. Pēcāk klients saņem reģistrācijas apstiprinājumu.

Bērziņš arī prognozēja, ka nākotnēbūs iespējams veikt maksājumu uz telefona numuru vairākku Latvijas baku starpā. Ar laiku šis maksājums varētu attīstīties Baltijas un Eiropas mērogā. Kā arī nākotnē bankas kontam varētu tikt piesaistīts cits identifikators, piemēram, "Whatsapp" lietotne vai e-pasts.

Latvijas Bankas valdes loceklis Harijs Ozols piekrita, ka nākotnē maksājumus varētu veikt ne tikai uz mobilā tālruņa numuru, bet arī, izmantojot tiešsaistes ziņapmaiņas, sociālos tīklus, ID, e-pastu, eID karti.

Viņš atzina, ka ikdienas dzīvi maina tehnnoloģiju attīstība, kuru izmantošana kļūst ierastāka. Piemērs ir zibmaksājumi, kurus Latvijā patlaban nodrošina "Citadele", "SEB banka", "Swedbank" un Latvijas Banka. Tie pieejami vairāk nekā 90% Latvijas kredītiestāžu klientu. Līdz šim apstrādāti 5,7 miljoni zibmaksājumi 1,1 miljarda eiro apmērā.

Ozols teica, ka zibsaišu reģistra sistēma tehniski ir pieejama jau ilgu laiku, bet iepriekš netika izmantota. Patlaban šādu pakalpojumu piedāvā tikai "Citadele", bet vairākas vadošās kredītiestādes Latvijā un ārpus tās šo pakalpojumu patlaban testē. Tostarp "SEB bankai" ir parakstīs līgums par pievienošanos Latvijas Bankas izveidotajam un uzturētajam Zibsaišu reģistram, un banka šo pakalpojumu patlaban testē.

Bankas "Citadele" un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā puses jeb 50,9% Latvijas iedzīvotāju ir ieinteresēti un drīzāk būtu gatavi maksāt uz mobilā tālruņa numuru, bet vien 31,6% sliecas drīzāk šādu pakalpojumu neizmantot, bet 17,5% bija grūti sniegt atbildi uz šo jautājumu.

Aptaujas rezultāti arī atklāj, ka bezskaidras naudas norēķiniem priekšroku dod 46% aptaujas dalībnieku. Savukārt 47% joprojām izvēlas maksāt skaidrā naudā.

Starp biežākajiem iemesliem savstarpējiem norēķiniem ar draugiem,tuviniekiem vai paziņām aptaujas respondenti norāda kopīgas dāvanas iegādi (60%), kopīgus rēķinus restorānos un kafejnīcās (58%), kā arī kopīgu transporta izdevumu segšanu (40%). Maksāt ar pārskaitījumu lielākoties izvēlas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 34 gadiem.

"Citadele" novērojumi liecina, ka visbiežāk savstarpējos norēķinos pārskaitāmā summa svārstās no pieciem līdz desmit eiro, tādējādi secināms, ka klienti salīdzinoši bieži veic nelielus maksājumus.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" šogad marta beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā.

Lasīt vairāk...

Izsludināts iepirkums "Rail Baltica" Salaspils kravu pārkraušanas termināla projektam

SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" izsludinājusi iepirkumu par “Rail Baltica” kravu pārkraušanas termināļa Salaspilī būvniecības ieceri un precizējošas ietekmes uz vidi novērtējumu. Konkurss norisināsies divos posmos – kandidātu atlase un uzaicināto kandidātu iesniegto pieteikumu piedāvājumu vērtēšana, kam sekos līguma slēgšanas tiesību piešķiršana.

Lasīt vairāk...

Komentārs. Vai esam gatavi ārkārtas situācijām?

Pagājušās nedēļas trešdiena bija ļoti trauksmaina – tika saņemta informācija, ka Stradiņa slimnīcā ievietots spridzeklis, un atbildīgie dienesti uzsāka slimnieku evakuāciju. Tāda būtu notikumu īsā versija, turklāt, pieturoties pie nerakstītas vienošanās, mediji (šajā gadījumā ziņu portāli) šo norisi pārāk plaši neatspoguļoja, lai neradītu vēl lielāku haosu un satraukumu, turklāt mēdz teikt, ka šādu ziņu izplatīšana, teiksim tā, garīgi nelīdzsvarotiem cilvēkiem liekot rīkoties līdzīgi neadekvāti.

Lasīt vairāk...

"Bez tabu": Stopiņu novada pašvaldība atceļ skolēnu autobusu citu novadu audzēkņiem

Līdz šim Stopiņu novada pašvaldība skolēniem, kuri mācās Ulbrokas vidusskolā, taču dzīvo ārpus novada teritorijas, bija nodrošinājusi skolēnu autobusu, kas bērnus nogādā uz skolu un atpakaļ mājās. Sākot ar jauno mācību gadu, pašvaldība lēmusi transportu nodrošināt tikai tiem audzēkņiem, kuri dzīvo novada teritorijā. Līdz ar to teju 100 audzēkņu vecāki ir neziņā par to, kā bērnus no 1. septembra nogādāt mācību iestādē, vēsta TV3 raidījums “Bez tabu”.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.