Menu
 

Ceturtdiena, 23 maijs 2019

Saeima pieņem likumu par vēlēšanu iecirkņu darba laika pagarināšanu piektdien; balsot varēs tikai savā vēlēšanu iecirknī

Saeima ceturtdien pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, lai piektdien pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darbu līdz plkst. 20.00.

Lai grozījumi piektdien stātos spēkā, Valsts prezidentam Raimondam Vējonim tie jau šodien jāizsludina. Prezidenta padomniece Kristīne Kļaveniece aģentūrai LETA apliecināja, ka Vējonis tos izsludinās.

Grozījumi EP vēlēšanu likumā, ko iesniedza opozīcijas deputāti, nosaka, ka piektdien vēlēšanu iecirkņi darbosies no plkst. 10.00 līdz plkst. 20.00. Līdz šim bija paredzēts, ka vēlēšanu iecirkņu darba laiks piektdien ir no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00. Piektdien vēlētāji varēs balsot tikai iecirknī, kurā ir reģistrēti, ceturtdien preses konferencē pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis norādīja, ka piedāvātās izmaiņas parlamenta juristiem rada satraukumu, jo nav pieļaujama vēlēšanu noteikumu maiņa vēlēšanu laikā. Saeimas jurists pauda, ka ārkārtējā tempā pieņemtos grozījumus Satversmes tiesa var atzīt par neatbilstošiem Satversmei. Šādā gadījumā pastāv risks, ka tas var ietekmēt arī vēlēšanu rezultātus, skaidroja Juridiskā biroja pārstāvis.

Kā ziņots, ceturtdien visi 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņi iepriekšējai balsošanai bija atvērti trīs stundas – no plkst. 9.00 līdz 12.00. Taču CVK tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas tehnisko traucējumu dēļ vairākiem simtiem balsstiesīgo, kas vēlējās piedalīties iepriekšējā balsošanā, nācās pamest vēlēšanu iecirkņus nenobalsojušiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Iepriekšējā balsošanā vēlētāji var balsot savā vai citā vēlēšanu iecirknī, ja starp šo iecirkni un iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, ir iespējama tiešsaistes datu apmaiņa. Balsojot citā iecirknī, jāieplāno ilgāks laiks – vidēji piecas līdz 20 minūtes –, kas jāpavada iecirknī, jo vēlēšanu komisija pirms vēlēšanu materiālu izsniegšanas sazināsies ar vēlētāja iecirkni un veiks iecirkņa maiņu, iepriekš skaidroja CVK.

Piedalīties vēlēšanās drīkst balsstiesīgie Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, kuri reģistrējušies vēlēšanām Latvijā. Balsojot jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID).

Lasīt vairāk...

"Eco Baltia" padome izteikusi neuzticību "Eco Baltia vide" valdei

AS "Eco Baltia" padome izteikusi neuzticību koncernā ietilpstošā vides apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" valdes locekļiem Mārim Simanovičam un Jānim Aizbaltam par lēmumu kopā ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju "Clean R" nodibināt SIA "CREB Rīga", kas tika izraudzīta par uzvarētāju Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas konkursā, aģentūrai LETA pavēstīja "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs.

Lasīt vairāk...

Puse uzņēmēju uzskata, ka ar uzņēmējdarbību saistītā tiesiskā vide ir negatīva

Ar uzņēmējdarbību saistītā tiesiskā vide Latvijā ir drīzāk slikta vai ļoti slikta – norāda 50,6% uzņēmēju, savukārt 19,2% to vērtē kā ļoti labu vai drīzāk labu, liecina “Turības” Biznesa indeksa pētījums. Vispozitīvāk tiesisko vidi vērtē uzņēmumi, kuros darbinieku skaits ir 250 un vairāk, visnegatīvāk – uzņēmumi ar 10 līdz 49 darbiniekiem.

Lasīt vairāk...

Ropažu novadā norisinās "ZZ čempionāta" fināls, pulcējot gandrīz 15 000 skolēnu

No 23.līdz 25. maijam sporta kompleksā “333” Ropažu novadā norisinās “ZZ čempionāta” (ZZČ) fināls, pulcējot gandrīz 15 000 skolēnu no 540 klasēm jeb 180 komandām katrā klašu grupā no visas Latvijas. Skolēni piedalīsies ZZČ stafetēs un Brīvajās aktivitātēs, lai sacenstos par “Grand Prix” – ceļojumu uz Budapeštu un citām balvām.

Lasīt vairāk...

Pedagoģe: Strādājot ar bērniem, nevis papīriem, ir pavisam cita atbildība

Skolotāja profesijā var īstenot savas idejas un redzēt darba augļus, un, lai gan šajā darbā ir liels izdegšanas risks, to raksturo nebeidzams radošums un attīstība, turklāt ir neskaitāmas lietas, ko skolotāji var mācīties no saviem skolēniem, piemēram, prieku par mazām lietām. Pēc 15 skolā pavadītiem gadiem “rozā brilles” ir pazudušas, taču pārliecība par izvēlēto profesiju un atbildības sajūta tikai pieaug. Nav vienotas formulas tam, kāds ir labs pedagogs, bet šajā profesijā neiztikt bez zinātkāres, radošuma un līdera dotībām.

Lasīt vairāk...

Trešdien Pierīgā nav reģistrēts neviens jauns ugunsgrēks, iepriekš degusi kūla un meža zemsedze

Olaines novadā, sadarbojoties Valsts meža dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbiniekiem, ceturtdien priekšpusdienā turpinājās meža un kūdras ugunsgrēka likvidēšana. Kā zināms, ugunsgrēks izcēlās vēl 19. maija pēcpusdienā. Nedēļas sākumā Pierīgā fiksēti vairāki kūlas un meža zemsedzes degšanas gadījumi, toties trešdien nav reģistrēts neviens ugunsgrēks.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.