Menu
 

Sestdiena, 27 Oktobris 2018

Desmit neparasti fakti par šokolādi

Ir teiciens, ka pastāv divu veidu cilvēki – tie, kuriem patīk šokolāde, un tie, kuri to mīl. Nav brīnums, ka šokolādei ik gadu tiek veltīti neskaitāmi festivāli un svinības, kas ļauj baudīt šo iemīļoto našķi. Un šokolāde aizvien var mūs pārsteigt – iespēja iepazīties ar desmit interesantiem un neparastiem faktiem par šokolādi, kurus, visticamāk, vēl nezinājāt. 

Lasīt vairāk...

Kā ceļot ar bērniem viegli? Pieredzē dalās sabiedrībā zināmas mammas

Ja vēl 20.gadsimta sākumā braucieni uz tā dēvētajām tuvajām ārzemēm ilga vairākas dienas, šodien, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, pasaules tālākos nostūrus iespējams sasniegt aptuveni 24 stundu laikā. Arī pati ceļošana ir kļuvusi daudz komfortablāka, tāpēc vecāki ceļojumos aizvien biežāk dodas ar bērniem.

Lai šādi ceļojumi noritētu bez liekiem starpgadījumiem, ir svarīgi izplānot visas nianses, tādēļ mobilo sakaru operators “Bite” ir apkopojis Latvijā zināmu mammu padomus par to, kā ceļot ar bērniem viegli. Ar padomiem, kas balstīti personīgajā pieredzē, dalās mammas, kuras bieži ceļo kopā ar savām atvasēm – TV raidījuma “Māmiņu klubs” vadītāja un divu bērnu mamma Kristīne Virsnīte, TV un radio raidījuma vadītāja, žurnāliste un trīs bērnu mamma Agnese Drunka, kā arī divu bērnu mamma un dzīvesstila bloga “mrspaularoze.com” autore Paula Roze.

Plāno un pievērs uzmanību detaļām

Jebkurš ceļojums ar bērniem ir īpašs, tāpēc rūpīga plānošana ir šo ceļojumu veiksmes atslēga, ir pārliecināta P. Roze. Viņa, plānojot ceļojumus, pievērš uzmanību detaļām, īpašu izmanību pievēršot tam, lai lidojuma laiks saskan ar bērnu dienas režīmu.

“Izvērtējot mūsu ģimenes ceļojumus, saprotu, ka pārsvarā grūtības rodas situācijās, kad mēs kaut ko līdz galam neesam saplānojuši pareizi. Piemēram, ja esam devušies pusdienot, bet bērni grib gulēt, vai arī esam piemirsuši kādu bērnam svarīgu rotaļlietu un viņš par to pārdzīvo. Šādas situācijas rada spriedzi; tās ir pārbaudījums mūsu visu raksturiem un pacietībai. Tāpēc mēs labprātāk ceļojam ar savu auto, jo tad ir sajūta, ka savu laiku un aktivitātes varam plānot labāk un efektīvāk,” atklāj P. Roze.

To, ka plānošanai, ceļojot ar bērniem, ir nozīmīga loma, piekrīt arī K. Virsnīte, kura ļoti labprāt ļaujas izaicinājumiem – viņa ar vecāko bērnu ir devusies ceļojumā pat uz Indiju, kas daudziem vecākiem varētu šķist pārlieku tāls galamērķis. Īpaši, ja bērni ir zīdaiņa vecumā.

“Mana pieredze rāda – jo ātrāk un biežāk ņemsiet bērnus līdzi ceļojumos, jo vieglāk kļūs. Neatkarīgi no attāluma, kas jāmēro, zīdaiņiem galvenais ir neizjaukt viņu dienas ritmu, nodrošināt labus miega apstākļus un regulāras ēdienreizes. Protams, esot lidmašīnā vai braucot automašīnā, tas ir grūtāk izdarāms, taču ideālu apstākļu nav, tāpēc reizēm nākas improvizēt. Piemēram, braucot vairākas stundas automašīnā uz Maskavu, kas bija mana jaunākā bērna pirmais ceļojums, mums bija jārēķinās, ka laiku pa laikam nāksies apstāties un pabarot mazuli,” stāsta K.Virsnīte.

Viņa arī piebilst, ka ceļošana ar lielākiem bērniem ir nedaudz sarežģītāka, jo viņiem ir jau konkrētas vēlmes un vajadzības, piemēram, bērns ir izsalcis un nerēķinās, ka tieši šobrīd jūs, piemēram, kavējat transportu. Tāpēc Kristīne ar vīru atraduši kompromisu, kas ceļojumu laikā ļauj izvairīties no liekiem kreņķiem. Proti, viņi kā vecāki izvēlas ceļojuma galamērķi, bet vecākais bērns drīkst paņemt līdzi visas mīļākās rotaļlietas.

Izmanto ceļojumu apdrošināšanu, jo nekad nezini, kas var notikt

Neatkarīgi no tā – viņa dodas ceļojumā viena vai ar ģimeni, P. Rozes līdzņemamo lietu sarakstā vienmēr ir ceļojumu apdrošināšana, jo, viņasprāt, riskēt ceļojuma laikā nav  vērts – vienkāršāk ir laikus pasargāt sevi, bērnus un bagāžu.

Līdzīgās domās ir arī K. Virsnīte. Viņa ir pārliecināta – pat reizēs, kad šķiet, ka par visu ir padomāts, nekad nezini, kas var notikt, piemēram, bagāža lidojuma laikā var noklīst, lidojums var aizkavēties, bet tavai pasei var “pieaugt kājas” u.tml.

“Kad reiz devāmies uz ārzemēm slēpot, es uz kalna salauzu roku. Toreiz ceļojuma apdrošināšana ļāva man izvairīties no liekām raizēm un tēriņiem, piemēram, par medicīniskās palīdzības izdevumiem. Līdz ar to, tagad, dodoties uz ārzemēm ar bērniem, vienmēr visi apdrošināmies,” piebilst K. Virsnīte.

Padomā par aktivitātēm bērniem

A.Drunkai ceļošana ar bērniem ir jau ģimenē iedibināta tradīcija. Pēc viņas domām, plānojot ceļojumu, ir būtiski ņemt vērā bērnu vēlmes un padomāt vairāk par aktivitātēm, kas paredzētas tieši viņiem. Iespējas ir dažādas. Gan brauciena laikā, gan jau galamērķī var spēlēt dažādas spēles, piemēram, skaitīt noteiktas krāsas automašīnas vai vēsturisku celtņu logus, fotografēties pie neparastākajiem objektiem u.tml. Tāpat var apmeklēt dažādas bērniem saistošas vietas, piemēram, ūdens atrakciju parkus, muzejus, zooloģiskos dārzus u.tml.

“Dodoties ikgadējā ģimenes ārzemju braucienā, vienmēr paturam prātā, ka šis ceļojums nav tikai mums – pieaugušajiem – , tāpēc domājam, kā to padarīt interesantu arī bērniem. Proti, ar vīru parūpējamies, lai uzturēšanās vietā ir, piemēram, baseins vai telpa rotaļām. Svarīgi, lai pēc tāliem braucieniem vai fiziskām aktivitātēm bērns nejūtas saguris, tāpēc ceļojuma plānā noteikti iekļaujam saldējuma ēšanas vai uzkodu pauzes,” tā A. Drunka.

Ceļo kopā ar citām ģimenēm

Lai ceļojums būtu jautrāks un bērniem saistošāks, kā arī tā plānošana būtu efektīvāka, A. Drunkas ģimene mēdz ceļot kopā ar draugu ģimenēm. Šāds ceļošanas modelis palīdz labāk sadalīt pienākumus un sagatavoties braucienam, tāpēc ceļojums izvēršas veiksmīgāks.

“Jau laicīgi sadalot atbildības, sapratu, ka, ceļojot lielā pulkā, varam gan labāk izbaudīt ceļojumu, gan pārliecināties, ka bērni ir drošībā. Protams, tas nenozīmē, ka par bērnu pieskatīšanu atbildīgā persona uzņemas šo pienākumu visu ceļojuma laiku. Taču vismaz tajā konkrētajā brīdī zinām, ka bērni ir pieskatīti, tāpēc varam pievērsties arī citām lietām,” atklāj A. Drunka.

Radi bērnos ceļotprieku

P. Roze ir pārliecināta – ir svarīgi radīt bērniem izpratni, ka ceļošana un pasaules izzināšana ir liela vērtība, jo arī tas palīdz harmonizēt ceļojuma gaitu, kā arī rada paliekošas atmiņas.

“Mums ar vīru ir svarīgi, ka esam bērnos jau tagad ielikuši izpratni par to, cik forši ir ceļot! Interesantākais piedzīvojums līdz šim ģimenē bija brauciens ar auto uz Itāliju slēpot. Toreiz dēlam bija nepilni 3 gadi, bet meitiņai 9 mēneši. Tas bija intensīvs brauciens, bet dēls pat tagad, gadu vēlāk, ar sajūsmu atceras, kā viņš bija kalnos un cik fantastiski tur bija,” tā blogere.

Lasīt vairāk...

"Swedbank": Pensiju kapitāls Latvijas ekonomikā – "ābolu" daudz, pārstrādes jauda atpaliek

Ar teju 3,6 miljardu eiro lielu kapitāla apjomu Latvijas pensiju otrais līmenis ir kļuvis par vienu no lielākajiem “investoriem” Baltijā un ir vērā ņemams ieguldītājs Eiropas mērogā. Kopš šī pensiju kapitāla uzkrāšanas sākuma pirms 17 gadiem vienmēr aktuāls ir bijis jautājums par Latvijas cilvēku uzkrātās naudas ieguldīšanu Latvijas ekonomikā. Šobrīd ieguldījumos mūsu valstī no šī kapitāla nonāk aptuveni piektā daļa naudas (FKTK dati par šā gada pirmo pusgadu), kas ir ļoti vērtīga investīcija, taču šo apjomu būtu iespējams palielināt.

Lasīt vairāk...

Līgatnes dabas takās iepazīs 2018. gada dzīvnieku – vāveri

Iestājoties aukstākam laikam Līgatnes dabas taku vāveres rudo kažociņu nomainījušas pret ziemas pelēcīgo, malu malās saslēpušas gardumu krājumus un ir gatavas uzņemt ciemiņus: 3. novembrī Līgatnes dabas takās notiks 2018. gada dzīvniekam – Eirāzijas vāverei – veltīta dienu, kurā varēs iepazīt šos atraktīvos un interesantos mazos grauzējus.

Lasīt vairāk...

Svētdien būs krietni mazāk nokrišņu

Sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu Latviju no rietumiem šķērsos ciklona centrs, bet stipri nokrišņi nedēļas izskaņā vairs nav gaidāmi, prognozē sinoptiķi. Svētdien debesis būs visai mākoņainas, biezākā mākoņu sega saglabāsies valsts dienvidaustrumu daļā. Daudzviet gaidāmi nokrišņi - pārsvarā neliels lietus.

Lasīt vairāk...

Eksperte: Līdzatkarība ir tikpat nopietna problēma kā atkarība

Sastopoties ar atkarību ģimenē, līdzcilvēki ir gatavi darīt visu, lai palīdzētu atkarīgajam, un nereti aizmirst paši par sevi. Tieši tāpēc iniciatīva par brīvību no spēļu atkarības “Spēles brīvība” pievērš uzmanību atkarīgo tuviniekiem – līdzatkarīgajiem. Biedrības “Esi brīvs” vadītāja Dace Caica piedāvā iepazīties ar pazīmēm, kas norāda, ka esat pārāk nodarbināts ar tuva cilvēka atkarības kontrolēšanu, kā arī sekām, kas var rasties, līdzatkarībai attīstoties.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.