Menu
 

Pirmdiena, 20 Aprīlis 2020

Eksperts: Mikronodokļa režīmus vispareizāk būtu likvidēt

Mikronodokļa režīmi būtu jāatceļ, lai novērstu nevienlīdzīgo situāciju, kad parastajā nodokļu režīmā strādājošie darba ņēmēji maksā lielāku sociālo nodokli. Savukārt veselības aprūpei un sociālās drošības sistēmai papildu finansējumu varētu meklēt, nedaudz palielinot kopējo nodokļu slogu no iekšzemes kopprodukta, piemēram, paaugstinot akcīzi cigaretēm un alkoholam.

Lasīt vairāk...

Video: Septiņi soļi pareizai sejas aizsargmaskas lietošanai

Sejas aizsargmaskas tiek rekomendēts lietot ikvienam, atrodoties publiskās vietās, lai tās nēsātājs pasargātu citus cilvēkus un sevi no iespējamā Covid-19 izplatīšanās riska. Aizsargmasku lietošana var palīdzēt mazināt vīrusa izplatīšanos tikai tādā gadījumā, ja tās tiek lietotas pareizi un papildus tiek veikti arī citi piesardzības pasākumi, piemēram, distances ievērošana un regulāra roku mazgāšana.

Lasīt vairāk...

Idejas, kā mājas apstākļos no otrreizējām izejvielām izgatavot saimniecībā noderīgas lietas

Aicinot iedzīvotājus, ārkārtas apstākļos atrodoties mājās, radoši izmantot ne tikai brīvo laiku, bet arī ikdienā radušās otrreizējās izejvielas, “Zaļā josta” sadarbībā ar “Electrolux Latvia” rīkoja konkursu “Paliec mājās – tīrai Latvijai”. Konkursam “Paliec mājās – tīrai Latvijai” bija pieteiktas 99 idejas, starp kurām dominēja dažādu iepakojuma materiālu praktiska atkātota izmantošana.

Lasīt vairāk...

Ilze Aizsilniece: Piesardzība pirmajā vietā – tomēr rīkosimies pareizi un atbildīgi pret vidi

Visu pasauli pāršalkusi vīrusa Covid-19 straujā izplatība, kas mainījusi lielas cilvēku daļas ierasto dzīves ritmu. Arī Latvijā līdz 12. maijam spēkā esošais ārkārtas stāvoklis nozīmē to, ka darbs un mācības joprojām noritēs no mājām. Turpināsies arī infektologu un citu speciālistu nozīmētie piesardzības pasākumi, kurus visiem vajadzētu ievērot. Taču rūpējoties par sevi, mēs nedrīkstam aizmirst par apkārtējo vidi.

Lasīt vairāk...

Apdrošinātāja ieteikumi, kā pasargāt seniorus koronavīrusa laikā

Seniori ir lielākā riska grupa saslimšanai ar koronavīrusu, un pasargāt viņus no inficēšanās šobrīd ir ļoti svarīgi. Apdrošināšanas kompānija “Gjensidige Latvija” aicina ikvienu senioru un viņu līdzcilvēkus šajā koronavīrusa laikā ievērot drošības ieteikumus, tai skaitā savstarpējo distancēšānos, regulāru roku mazgāšanu, telpu vēdināšanu un veselīga dzīvesveida piekopšanu.

Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas dati, cilvēki, kas vecāki par 60 gadiem, un īpaši tie, kas vecāki par 80 gadiem, ir visneaizsargātākie pret vīrusiem un infekcijām. Koronavīrusa laikā vecāka gadagājuma cilvēki var justies vēl izolētāki nekā ierasts, taču svarīgākais šobrīd tomēr ir palikt mājās un pēc iespējas retāk socializēties ar citiem.

Aktīvs dzīvesveids un kustība nav aizliegta, taču tā ir rūpīgi jāizvērtē. Vecāka gadagājuma cilvēki var doties neilgās pastaigās vietās, kurās nepulcējas lieli cilvēku pūļi. Arī vieglas slodzes vingrojumi mājas apstākļos ir ieteicami senioriem. Tikpat būtiski ir ievērot arī kvalitatīvu miega režīmu un veselīgu, sabalansētu uzturu, kas palīdzēs stiprināt imuitāti vīrusa laikā.

Ne mazāk svarīgi šajā laikā ir domāt par senioru emocionālo veselību. Vecāka gadagājuma cilvēkiem ir jābūt informētiem un jāseko līdzi aktualitātēm, taču pārlieku ilga gurnēšana pie televizora un pārsātinātas informācijas uzņemšana var atstāt negatīvu ietekmi. Tā vietā senioriem ieteicams veltīt laiku hobijiem, piemēram, adīšanai un izšūšanai, sazvanīties ar tuviniekiem, lasīt grāmatas, kā arī pievērsties kulinārijai – galvenais, saglabāt mieru.

Senioriem arī nepieciešams regulāri mazgāt rokas, dezinficēt virsmas un ik pēc trīs stundām izvēdināt telpas, lai veicinātu gaisa cirkulāciju. Savukārt līdzcilvēki ir aicināti palīdzēt ar ēdienu un medikamentu piegādēm, lai senioriem pēc iespējas mazāk būtu nepieciešams pamest mājas.

Nedrīkst arī aizmirst par regulāru komunikāciju. Emocionāls atbalsts šobrīd ir īpaši svarīgs, tādēļ aicinām apzvanīt savus tuviniekus – seniorus, kā arī pievērst uzmanību kaimiņiem gados, jo iespējams kādam ir nepieciešama palīdzība.

“Gjensidige Latvija”, sadarbojoties ar biedrību “Palīdzēsim viens otram”, ir uzsākuši speciālu atbalsta programmu senioriem, kam nepieciešams atbalsts pārtikas un medikamentu iegādē, un aicina ikvienu, kam ir nepieciešama palīdzība, vai zinot kādu, kam tā ir vajadzīga, sazināties ar biedrību “Facebook” lapā.

Lasīt vairāk...

Ārkārtas stāvokļa laikā satiksmes intensitāte uz valsts galvenajiem autoceļiem kritusies par 26%

Covid-19 izplatības ierobežošanai izsludinātā ārkārtas stāvokļa laikā periodā no 15. marta līdz 14. aprīlim vidējā diennakts satiksmes intensitāte uz valsts galvenajiem autoceļiem ir bijusi vidēji par 26 % mazāka nekā tādā pašā laika periodā pērn, liecina VAS “Latvijas Valsts ceļi” apkopotā informācija. Vieglā transporta intensitātes samazinājums šajā periodā ir bijis 29 %, bet kravas transporta – 14 %.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.